Bijzondere gebitten

Verborgen laesies die je in de bek niet ziet maar op een röntgenfoto wel
Bij honden en katten zijn er soms aandoeningen aanwezig die zich onder het tandvlees in de kaak bevinden. Deze aandoeningen zie je niet altijd in de bek, maar ze moeten wel behandeld worden. Dit is de reden waarom we altijd foto’s maken van de wortels en kaken van een dier wat voor een gebitsbehandeling komt. Zo kunnen we alle aandoeningen behandelen, ook diegene die je niet in de bek ziet! Kijk maar eens goed naar de volgende kattengebitten. Ziet u in de bek wat er op de röntgenfoto’s zichtbaar is?

Glazuurdefecten
Door allerlei vormen van trauma kunnen er glazuurbeschadigingen ontstaan in de bek. Soms komt dit door bijten op een hard voorwerp zoals stenen, soms is het glazuur niet sterk genoeg aangelegd. Als er een glazuurdefect aanwezig is, ligt het onderliggende dentine bloot. Door de poreuze dentine is er een open verbinding met het wortelkanaal. Hierdoor kan het element pijnlijk zijn maar ook kan er een kieswortelabces ontstaan. Door deze defecten te sealen, komt er een afdichtend laagje op het dentine en is het wortelkanaal weer beschermd.

Verkeerde stand
Doordat elementen soms niet in de juiste richting groeien, slijten ze op een verkeerde manier af of prikken ze gaatjes in het gehemelte. Ook kunnen ze tegen andere tanden aandrukken waardoor deze ook verkeerd gaan staan. Als er functionele problemen ontstaan is het soms nodig om een verkeerd staand element te trekken. Uiteraard trekken we geen tandjes voor uitsluitend cosmetische redenen.

Extra wortels
Soms zien we bij toeval op een röntgenfoto dat een kies extra wortels heeft. Dit is van belang om te weten als zo’n kies getrokken moet worden. De extra wortel moet immers ook verwijderd worden!

Persisterende melktanden
Honden en katten wisselen net als mensen hun melktanden en -kiezen om voor permanente. Af en toe blijven de melktanden staan waardoor de permanente niet goed door kunnen komen of zelfs kunnen beschadigen. Dit gebeurt met name bij de hoektanden maar we zien het heel soms ook bij snijtanden of kiezen. Als er dubbele elementen aanwezig zijn, moeten de melkelementen getrokken worden.

Verkleurde tanden
In de spreekkamer zien we bij de jaarlijkse gezondheidscontrole wel eens verkleurde tanden. Deze tanden zijn verkleurd doordat er ooit trauma aan deze tand was. In 90% van deze verkleurde tanden gaat het wortelkanaal dood, in de volksmond wordt dit een ‘dode tand’ genoemd. Een dood wortelkanaal is hartstikke pijnlijk, trekt bacterieën aan, kan een wortelabces of zelfs ontsteking van de kaak tot gevolg hebben. Op een röntgenfoto kunnen we zien of het wortelkanaal dood is en dus of de tand een wortelkanaalbehandeling nodig heeft of getrokken moet worden. Laat een verkleurde tand nooit zomaar zitten want een dier kan niet zeggen dat het pijn doet!

Afgebroken kiezen
Door een val of trauma kunnen hoektanden en kiezen afbreken. Als het wortelkanaal hierdoor open ligt, kunt u zich voorstellen dat dit onzettend pijn doet. Ook is er risico op het ontstaan van een kieswortelabces. De behandeling kan bestaan uit een wortelkanaalbehandeling of het trekken van het element. De voor- en nadelen van een wortelkanaalbehandeling kunnen we met u bespreken mocht deze situatie zich bij uw dier voordoen.

Zeldzame bevindingen
Heel zelden komen we dingen tegen die niet in de boekjes staan. Zoals bij deze kat, die had een stukje kies in zijn wang zitten. Op de foto zagen we bij toeval een wit dingetje op een plek waar dat niet hoorde. Toen we de wang bevoelden, kwamen we een ingekapseld stukje kies tegen. Uiteraard hebben we deze vreemde vogel kunnen verwijderen.


Gerelateerde pagina’s en nieuwsberichten