Zomertips voor uw hond

De zomer staat voor de deur! Dat betekent warm weer en veel zon. Net als wij, kan uw hond ook last krijgen van de warmte. In deze blog geven wij een aantal tips zodat uw hond deze zomer ook van het mooie weer kan genieten.

Mensen raken warmte kwijt door zweten. Honden hebben alleen zweetklieren in de huid onder hun voetzooltjes en omdat dat oppervlak veel kleiner is, koelen ze minder snel af. Een andere manier om warmte kwijt te raken is hijgen. Toch is dat minder effectief dan bij mensen dus hoe warmer het weer, hoe beter u uw hond in de gaten moet houden.zonsondergang hond

Vermijd inspanning

Vermijd inspanning bij hoge temperaturen. Uw hond is wellicht actief genoeg, maar kent zijn eigen grenzen niet en na enige tijd spelen kan de temperatuur zo hoog oplopen dat het dier oververhit raakt. Dit kan leiden tot een hitteshock en zelfs tot sterfte van het dier!

Mocht dit gebeuren, probeer uw hond dan te koelen met koude natte handdoeken , leg uw hond in de schaduw en meet de rectale temperatuur met een thermometer. De normale temperatuur van honden ligt tussen de 38 en 39 graden Celcius. Vertrouwt u het niet, raadpleeg dan de praktijk door te bellen naar 020 662 0101.

 

Vermijd warm asfalt en bestrating

Honden raken normaal gesproken warmte kwijt via hun voetzolen. Gaat u wandelen en loopt u met uw hond over asfalt of bestrating dat de hele dag in de zon ligt, dan kan dat niet en warmt uw hond sneller op.
Ook kan er door het warme asfalt of bestrating blaarvorming ontstaan aan de poten.

Vermijd daarom asfalt of warme bestrating en laat uw hond lopen op een schaduwrijk gebied of op het gras. Neem, bij lange wandelingen, altijd een extra fles water mee, zodat u uw hond onderweg kunt laten drinken.

 

Vermijd warme auto’s

Stilstaande auto’s worden in de zon snel heet. Ook al staan de ramen een beetje open, de temperatuur in de auto kan oplopen tot wel 70 graden Celsius! Voor u het weet is uw hond onwel geworden door de hitte en in sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot sterfte.
Let ook op met lange autoritten. Ook dan kan de temperatuur behoorlijk oplopen.
Treft u uw hond oververhit aan, overgiet dan uw hond met koud water of overdek uw hond met een natte doek en raadpleeg direct de dierenarts.

 

Honden die graag zwemmen

De meeste honden vinden het heerlijk om te zwemmen! Laat uw hond ’s zomers niet zwemmen wanneer er dode vissen en (water)vogels in het water liggen. Er is dan een kans dat er een bacterie in het water zit die Botulisme kan veroorzaken. Houd ook altijd de waarschuwingsborden en berichten in de media in de gaten omtrent de kwaliteit van het zwemwater.

Naast de kans op botulisme kan ook de stroming van het water een gevaar vormen. Het water kan aan de oppervlakte kalm lijken, maar de onderstroming kan verraderlijk sterk zijn. Een zwembadje in de tuin of op het balkon valt vaak ook in de smaak!

 

Heerlijke strandwandelingen

Wilt u toch naar buiten in de zomer, dan is een strandwandeling een aanrader. Let er wel op welke stranden ’s zomers toegankelijk zijn voor honden.

Stranden waar u ’s zomers kunt wandelen en uw hond los kunt laten lopen zijn o.a.:

  • De Waddeneilanden: het hele zomerseizoen mag uw hond hier los rondlopen
  • Velsen-Noord: het hele jaar door mag uw hond hier los rondlopen
  • IJmuiden: Honden zijn los toegestaan van april tot en met september. Dit geldt vanaf de strandopgang IJmuiderslag tot de grens met Bloemendaal
  • Bloemendaal: vanaf Parnassia tot aan het noordelijker gelegen naaktstrand, mogen honden van 15 mei tot en met september loslopen.
  • Noordwijk: honden mogen buiten strandafgang 1 en km-paal 80500, loslopen
  • Scheveningen: honden mogen alleen buiten het gebied tussen de haven en de Pier loslopen
  • Oostvoorne: het hele zomerseizoen mogen honden loslopen tussen paal 11 en paal 11.6 en tussen paal 13.4 en paal 16.
  • Domburg: op de stranden Hoogduin, Westhoven en Berkenbosch kunt u uw hond los laten lopen.

Wij hopen dat u met deze tips een lekkere zomer tegemoet gaat samen met uw hond. Mocht uw hond toch getroffen worden door de warmte, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Dit kan zowel door te bellen naar 020 662 0101 of maak online een afspraak.

Houd onze blog in de gaten. In onze volgende blog geven wij zomertips voor uw kat.