Zomertips voor uw kat

In onze vorige blog hebben wij tips gegeven om uw hond een fijne zomer te bezorgen Maar hoewel de meeste katten de zon aanbidden wanneer die er is, kunnen katten ook last krijgen van de warmte bijvoorbeeld door verbranding, uitputting en uitdroging.Dansen in de zon

Voorkom verbranding

Met name witte katten of katten met witte oren en een wit hoofd zijn extra gevoelig voor verbranding. Omdat u er niet zeker van kunt zijn dat uw kat in de schaduw blijft is het verstandig om op de toppen van de oren en de neus van uw kat in te smeren met een paar druppels zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor. Deze is verkrijgbaar op de praktijk.

Houd uw kat binnen wanneer de zon het sterkst is. Hiermee voorkomt u verbranding.

Voorkom een zonnesteek

Voorkom tijdens extreme warmte dat uw kat een zonnesteek oploopt door hem of haar binnen te houden in een koelere kamer. Sommige katten zoeken zelf een koelere plek op. Deze kunt u ook creëren door een zak diepvrieserwten in een handdoek te wikkelen en deze op de rust- / slaapplaats te leggen. Zo ligt uw kat dus koel en comfortabel.

Tevens kunt bij extreme warmte ook de vacht van uw kat iets nat maken met behulp van een vochtige doek.

Een zonnesteek bij uw kat herkent u aan de volgende symptomen:

  • Hijgen
  • Onrustig zijn
  • Verhoogde hartslag
  • Problemen met ademhalen of hyperventilatie
  • Donkerrood gekleurd tandvlees
  • Inactief zijn
  • Verhoogde lichaamstemperatuur (de normale lichaamstemperatuur van een kat is tussen de 38 en 39 graden Celsius. Komt dit boven de 40 graden Celsius, moet u snel naar de dierenarts toe.

Wanneer uw kat een van deze symptomen vertoont, koel uw kat zo snel mogelijk af door uw kat in te wikkelen in natte doeken. Kom daarna direct met uw kat bij ons, spoed mag altijd! Probeer van te voren te bellen dat u er aan komt: 020 662 0101. Een zonnesteek kan namelijk in extreme gevallen fataal zijn voor uw kat.

Voorkom uitdroging

Zorg voor voldoende water op verschillende plekken in en rondom uw huis in verband met uitdroging. Vergeet niet om het water regelmatig bij te vullen.

Bij warm weer kan het voorkomen dat uw kat minder wil drinken. Stimuleer het drinken door bijvoorbeeld een ijsklontje in het water te doen of een klein stukje vus, zodat het extra koud is. Zorg ervoor dat het water regelmatig ververst wordt.

Bescherming in huis

Ook katten die binnenshuis leven hebben bescherming nodig. Door de volle zon kan uw huis snel opwarmen, houd daarom de gordijnen dicht. Dient u deze toch open te houden, zorg dan dat er binnenshuis een ruimte is waar voldoende schaduw is.

Katten kunnen in de meeste gevallen het warme weer wel aan. Maar een klein beetje hulp tijdens de zomerperiode maakt uw kat extra gelukkig en gezond. Mocht u verder nog vragen hebben, neem dan contact met ons op via 020 662 0101. Wij gunnen uw kat een fijne zomer!
Zonnen