Caudale Gingivo Stomatitis kat

Caudale gingivostomatitis bij de kat

Caudale gingivostomatitis is een chronische ontsteking van alle zachte weefsels in de mondholte. Soms is alleen het tandvlees ontstoken, maar vaak doen ook het gehemelte, de binnenzijde van de wangen, de keel, de tong en soms zelfs de lippen mee. De weefsels worden knalrood, gezwollen, doen ontzettend pijn en gaan stinken. De afkorting CGS wordt veel gebruikt.

CGS is naast ‘kattengaatjes’ één van de meest voorkomende dentale aandoeningen bij katten. Raskatten lijken vaker en op jongere leeftijd CGS te hebben, maar we zien het ook regelmatig bij niet raskatten.

Er is veel onderzoek gedaan naar het ontstaan van caudale gingivostomatitis. Het blijkt dat het immuunsysteem van sommige katten hyperactief reageert op de tandplak die op de elementen zit en zorgt voor de ontstekingsreactie. Ook is de rol van bepaalde virussen zoals het Calici of Herpes virus uitvoerig onderzocht.
Omdat dus zowel het immuunsysteem van de kat als de aanwezigheid van tandplak een belangrijke rol spelen in het ontstaan van CGS, is de meest logische behandeling dus het continu verwijderen van alle aanwezige tandplak. Als er geen tandplak aanwezig is, kan het immuunsysteem van katten het GCS er niet meer hyperactief op reageren.
Het verwijderen van tandplak kan op verschillende manieren. Allereerst kan de eigenaar thuis de tanden poetsen van de kat. Na enige oefening laten veel katten dit toe. Het lukt echter niet bij alle katten.
Een andere manier is het verwijderen van tandplak door gebruik van een ultrasone scaler bij katten onder narcose. We noemen dit een gebitsreiniging. Hiermee wordt de tandplak zowel op de elementen als onder het tandvlees verwijderd.
Helaas wordt er onder invloed van speeksel, voedselresten en bacteriën al snel weer nieuwe tandplak gevormd. Het is heel belangrijk dat een eigenaar na een gebitsreiniging thuis gaat proberen om de nieuwe tandplak te verwijderen door tanden te poetsen.

Kijk voor onze poetsinstructies op onze website onder het kopje “informatie voor eigenaren”.

Soms is tandenpoetsen niet mogelijk of ontstaat er al weer zo snel een nieuwe ontstekingsreactie dat we moeten besluiten tot een andere aanpak.

Een enkele keer kan het gebruik van Chloorhexidine door de desinfecterende werking nog zorgen voor een vermindering van de heftigheid van de ontsteking. Echter, het verandert niets aan de oorzaak van de ontsteking, namelijk de aanwezigheid van tandplak.

Als de ontsteking niet volledig weggaat en de kat hierdoor pijn heeft, moeite heeft met eten, kwijlt, bloedt uit de bek en stinkt, kunnen we besluiten voor een rigoureuzere aanpak. Dit houdt in dat we alle tanden en kiezen gaan trekken. We noemen dit ook wel een totale extractie. Het idee achter deze behandeling is dat als er geen elementen meer in de bek aanwezig zijn, kan er geen tandplak meer tegenaan gevormd worden en dus de oorzaak van de ontsteking niet meer aanwezig is

60% Van de katten genezen volledig van hun CGS na een totale extractie, 20% van de katten laat een significante verbetering van de klachten zien en 13% laat een kleine verbetering zien. 7% van de katten laat geen verbetering van de klachten zien na totale extractie.

Heel belangrijk om te weten is dat katten ook zonder tanden en kiezen kunnen eten! Zelfs brokjes kunnen door de krachtige kaken gekauwd worden. Sterker nog, zonder de pijnlijke chronische ontsteking zien we katten zonder kiezen veel beter eten dan toen ze nog CGS hadden!

Gebitskliniek Vondelpark Tandheelkundig dierenarts Esther Vamos gebit hond en ket Amsterdam

Deze kat heeft knalrood, gezwollen, ontstoken en vooral pijnlijk tandvlees: CGS.

Deze kat heeft knalrood, gezwollen, ontstoken en vooral pijnlijk tandvlees: CGS.

Deze kat heeft knalrood, gezwollen, ontstoken en vooral pijnlijk tandvlees: CGS.

Gebitskliniek Vondelpark Tandheelkundig dierenarts Esther Vamos gebit hond en kat Amsterdam

Bij deze kat zijn alle kiezen getrokken en duidelijk is te zien dat de ontsteking verdwenen is.