Uw huisdier steriliseren of castreren

Sterilisatie of castratie?

Er wordt altijd gesproken over het steriliseren van honden en katten maar eigenlijk is dat niet wat we doen. We castreren ze. Steriliseren betekent letterlijk “het steriel maken van het dier”. We zouden dus dan net als bij mensen de eileiders of zaadleiders kunnen afbinden zonder de bron van hormonen (eierstokken of testikels) weg te halen. In de diergeneeskunde is de reden om te steriliseren juist vaak het gevolg van deze hormonen. Vandaar dat we de eierstokken of testikels helemaal weghalen en dus zowel de mannelijke als vrouwelijke dieren castreren.

Teef

Het castreren van de teef heeft zowel voor-, als nadelen.

Een groot voordeel is de afname van de kans op mammatumoren. Wanneer de teef vlak voor of na de eerste loopsheid gesteriliseerd wordt, is het risico daarvan op latere leeftijd bijna nul. De kans op het optreden van een baarmoederontsteking is na de sterilisatie verwaarloosbaar en de kans op het ontwikkelen van suikerziekte is ook kleiner.
Maar er zijn ook nadelen. We zien dat ongeveer 5-20% van de teven die gesteriliseerd zijn incontinentie-problemen ontwikkelen en dan met name zware honden of honden van grote rassen. Deze problemen zijn met medicijnen goed te behandelen.

Van de volgende rassen wordt een verhoogd risico voor urine-incontinentie na sterilisatie gemeld: boxer, Dobermann, dwergpoedel, old English sheepdog, Weimaraner, riesenschnauzer, Rottweiler, bouvier en Ierse setter.

Andere nadelen die zouden kunnen voorkomen zijn toename van het lichaamsgewicht, gedrag en soms verandering van de vachtstructuur bij langharige honden.

Iedere eigenaar moet voor zichzelf beslissen of hij zijn hond wil laten steriliseren of niet. Wij kunnen u daar uitgebreid over adviseren. Mocht u tot sterilisatie besluiten dan raden wij aan dit 3 maanden na de eerste loopsheid te doen.

Uw hond kan op de conservatieve manier of laparoscopisch (via een kijkoperatie) gecastreerd worden. Voor meer informatie, neem contact op met een van onze medewerkers.

Poes

Als u niet met uw poes wilt fokken is ons advies om haar tussen 4 en 6 maanden leeftijd te steriliseren. Dat is eerder dan vroeger, maar onderzoeken hebben aangetoond dat poezen op deze leeftijd sneller herstellen en minder last hebben van de ingreep. Door deze vroege sterilisatie wordt de kans op tumoren van de melkklieren op latere leeftijd aanzienlijk verkleind en deze tumoren zijn bij de kat bijna altijd kwaadaardig. Er zijn geen nadelen bekend van deze ingreep.

Reu

In principe is er bij een gezonde vrolijke reu geen reden om te castreren.
Redenen om een reu wel te castreren kunnen gedragsgebonden zijn (dominant, hypersexueel of wegloperig) of medisch geindiceerd bij bijvoorbeeld een voorhuidontsteking of bepaalde tumoren.

Mocht u nadenken over castratie, loop dan gerust langs voor advies. Bij gedragsproblemen kunnen onze paraveterinairen u zeker verder helpen.

Kater

Het is bijna niet mogelijk om katers die als huisdier gehouden worden niet te castreren aangezien zij sterk de neiging hebben om hun favoriete plekjes in huis te markeren met urine die heel sterk ruikt en ander (voor ons) ongewenst gedrag te vertonen. Als ze veel buiten komen vechten ongecastreerde katers aanzienlijk meer met alle gevolgen van dien. Ons advies is dan ook om ze te laten castreren. Dit kan tegenwoordig al vanaf 4 maanden leeftijd. Plast u kater al in huis en is hij nog jong? Dan niet lang wachten en direct een afspraak maken want anders kan dit een gedrag een gewoonte worden en kan het lastig zijn dit weer te corrigeren.

 

 


Gerelateerde pagina’s en nieuwsberichten