De historie achter onze dierenarts

Dierenkliniek Vondelpark heeft een rijk verleden en behoort tot de oudste dierenartspraktijken van Amsterdam!

1953-Dierenarts Jan GajentaanAan het begin van de vorige eeuw, toen de dierenarts nog vooral voor de landbouwhuisdieren was, was het revolutionair dat Dr. Johannes (Jan) Gajentaan in 1928 zijn deuren opende voor de honden en katten van Amsterdam met hun baasjes. Dr. Gajentaan was vanaf 1950 de Amsterdamse Sinterklaas en de eerste “nationale” televisie-Sinterklaas. Gajentaan was ook schrijver van boeken, vooral medische dierenboeken. Zo schreef hij rond 1935 het humoristische boek “Volgende patiënt! Op het spreekuur van den dierenarts”. De bekende Nederlandse illustrator Jo Spier (1900-1978) tekende het hondje op de voorkant van dit boek en dat is tot vandaag onderdeel van het logo van de praktijk. Jan Gajentaan stond in Amsterdam bekend als een grote dierenvriend.

Zijn zoon, ook Jan Gajentaan, heeft de praktijk overgenomen en succesvol voortgezet tot een praktijk die voor die tijd op hoog niveau diergeneeskunde uitoefende. Ook hij heeft een boekje geschreven “Kleine kwalen bij honden en katten”, wat veel pas afgestudeerde dierenartsen graag in de kast hebben staan. Toen hij professor werd in Utrecht aan de faculteit Diergeneeskunde, heeft hij de praktijk weer verkocht.

Vervolgens waren Roderick Jansen en daarna Menco Heun eigenaar van de praktijk. Menco Heun, mijn voorganger, was een dierenarts die er bijna 30 jaar lang 100% voor de dieren was. Een levensgenieter die van zijn hobby zijn beroep had gemaakt en die sollicitatiegesprekken hield voor de open haard op de praktijk met een glaasje wijn.

Volgende patient klein

Lees meer over Dierenkliniek Vondelpark.


Gerelateerde pagina’s en nieuwsberichten