Een bloeddrukmeting of ECG van uw huisdier

ECG

Tijdens het spreekuur wordt regelmatig een hartruisje of een onregelmatige hartslag vastgesteld bij onze huisdieren. Soms zijn hier al klachten van, maar vaker nog is het een toevalsbevinding en komt het dier ergens anders voor. Toch is het belangrijk de diagnose te stellen en het stadium van het hartprobleem op te sporen zodat, als dat nodig is, op tijd met de behandeling begonnen kan worden. De behandeling heeft hierdoor vaak een beter resultaat.

Afhankelijk van het hartprobleem kiezen we voor een hartecho of voor een ECG. Een ECG is een zogenaamd hartfilmpje zoals u op de afbeelding hieronder kunt zien. Dit gebruiken we veel bij dieren met een onregelmatige hartslag.

Hoe gaat dit in zijn werk? Uw dier moet even op zijn zij op tafel liggen terwijl wij de elektrodes aansluiten en het ECG maken. Honden laten dit bijna altijd probleemloos toe maar bij katten is het afhankelijk van het karakter. Vervolgens wordt het ECG beoordeeld. De uitslag volgt meestal een paar dagen later.

Bloeddrukmeting

De bloeddruk is een waardevolle parameter om te gebruiken bij dieren met hartproblemen maar ook bijvoorbeeld met chronisch nierfalen. Ook dit laten eigenlijk alle dieren, inclusief katten, zonder problemen toe.