De dierenchirurg

Chirurgie

De meeste operaties voeren wij zelf uit op de kliniek.

Dierenarts Elsje Peletier, maar ook Esther Vamos hebben veel ervaring op dit gebied. Uw dier zal hiervoor bijna altijd volledig onder narcose gebracht moeten worden. Dat kan met injectievloeistoffen, met operatiegassen of met een combinatie van beide afhankelijk van wat er het beste bij de situatie past.

Het is erg belangrijk dat de operatie patiënt twaalf uur voor de operatie geen voedsel meer opneemt, dit om braken tijdens de narcose te voorkomen. Het dier kan zich dan verslikken waardoor voedsel in de longen kan komen en daar een longontsteking kan veroorzaken. Kleine beetjes drinken mag nog tot aan de operatie.

Voordat we beginnen met de operatie wordt de patiënt helemaal nagekeken maar sommige (kleine) problemen zij niet altijd aan de buitenkant waarneembaar. Denk hierbij aan sluimerende nier-, of leverproblemen. Deze problemen zijn echter wél belangrijk bij het uitkiezen van de best passende narcose. Bij met name oudere dieren is het om die reden aan te raden voor de operatie een klein bloedonderzoek te doen waarmee we de belangrijkste organen die de narcose moeten verwerken nakijken.

Laat ons ook tijdig weten wanneer uw dier niet helemaal fit is, snel uitgeput, vermagerd of zich anders gedraagt dan anders. Het kan namelijk nodig zijn eerst de oorzaak hiervan op te sporen om het operatierisico tot een minimum  te beperken.

Tijdens en vlak na de operatie wordt uw dier met behulp van bewakingsapparatuur continu in de gaten gehouden.

Als uw dier weer helemaal goed wakker is mag hij/zij weer naar huis. Wij bellen u direct als uw dier wakker is en spreken dan af hoe laat u uw dier op kunt halen. Als het gaat om operaties waar speciale apparatuur voor nodig is of operaties die erg gecompliceerd zijn, kan het zijn dat wij u hiervoor doorverwijzen naar een specialist.


Gerelateerde pagina’s en nieuwsberichten