Gebitsbehandeling stap voor stap

Een gebitsbehandeling stap voor stap uitgelegd

De voorbereiding

Als u voor uw dier een afspraak gemaakt voor een gebitsbehandeling bij ons, dan moet uw dier nuchter zijn. Dat betekent dat u uw dier geen eten meer mag geven vanaf de voorgaande avond 24 uur tot het moment dat u de afspraak bij ons heeft. Heeft u een Chihuahua of pup, bel dan naar de kliniek voor een ander advies v.w.b. het geven van voer. Zij kunnen namelijk niet zo lang vasten.

Mocht u twijfels hebben of uw dier per ongeluk toch iets gegeten heeft, laat ons dit dan weten! Het kan een groter risico geven op braken en verslikken na het geven van de narcose.

Het is belangrijk dat uw dier wel water kan drinken tot hij/zij bij ons is. Een dier wat niet kan drinken, droogt snel uit.

Laat uw hond uit voordat u hem/haar naar onze kliniek brengt. Tijdens de narcose kunnen ze hun ontlasting en urine laten lopen en hiermee hun vacht bezoedelen.

Elk dier wordt door ons onderzocht voordat het onder narcose gaat. Als wij bij dit onderzoek ernstig gewichtsverlies, een hartruis of andere aanwijzingen vinden voor onderliggende ziektes, dan kan het nodig zijn om dit eerst verder te onderzoeken voordat we uw dier onder narcose brengen.

Heeft u een hond of kat ouder dan 8 of maakt u zich om wat voor reden dan ook zorgen? Wij adviseren u dan om een bloedonderzoek te laten doen voordat uw dier onder narcose gaat. Hierdoor kunnen wij een indicatie krijgen van de functie van de lever en nieren. Mocht bloedonderzoek dit uitwijzen, dan passen wij de narcosemiddelen en de hoeveelheid infuusvloeistof hierop aan.

 

De behandeling

Wij gebruiken voor ieder dier een narcose die is aangepast aan de leeftijd, het gewicht en conditie van uw dier. Nadat uw dier de narcosemiddelen heeft toegediend gekregen, zal het rustig in slaap vallen. Wij blijven altijd bij u dier zodat ze zich op hun gemak voelen. Mochten ze braken van de narcose, dan zorgen we ervoor dat we dit meteen verwijderen.

Als uw dier eenmaal slaapt, dan leggen we het op de wamtemat en koppelen we het intraveneuze infuus aan via en catheter wat ze in hun voorpootje krijgen. Door deze catheter kunnen we ook adequate pijnstilling geven zodat uw dier tijdens maar vooral ook na de behandeling geen pijn heeft. De begintemperatuur wordt gemeten en uw dier wordt toegedekt met een deken.

Hierna wordt uw dier geïntubeerd zodat we hem/haar zuurstof en narcosegas kunnen toedienen. Doordat we de tube aansluiten op de monitor, houden we continu het ademhalingspatroon in de gaten. Tot slot voorkomen we door intubatie dat er water in de luchtpijp terecht komt tijdens de behandeling.

De gebitsbehandeling begint met het maken van digitale röntgenfoto’s. Sommige laesies zijn nog niet zichtbaar in de bek maar al wel op een röntgenfoto! Ook zijn röntgenfoto’s een belangrijk hulpmiddel bij het bepalen welke extractietechniek gebruikt moet worden omdat ze de toestand van de wortels en kaak laten zien.

Daarna worden alle elementen gereinigd door het gebruik van een ultrasone scaler. Nadat alle tandsteen en tandplak verwijderd is, controleren we elk element op mobiliteit, het terugtrekken van tandvlees, pockets, ‘resorptive lesions’ en glazuurdefecten. Aangetaste elementen worden getrokken of behandeld.

Honden en katten hebben langere en dunnere wortels dan mensen. Extracties moeten daarom met veel geduld en precisie worden uitgevoerd om wortelresten te voorkomen en kunnen daarom veel tijd in beslag nemen. Na de extracties wordt de kaakholte gespoeld met desinfecterende vloeistof en vervolgens wordt het tandvlees gehecht zodat het sneller geneest en minder pijnlijk is. Deze hechtingen lossen vanzelf op.

Tot slot worden de overgebleven elementen gepolijst zodat het oppervlakte gladder wordt.

Als we er tijdens de behandeling achter komen dat er meer elementen aangetast blijken en getrokken moeten worden dan we van te voren hadden ingeschat, dan bellen we u altijd op voor overleg.

 

De recovery

Na de gebitsbehandeling, wordt uw dier op een comfortabele en warme plek gelegd. De tube wordt verwijderd en de catheter ook. De recovery bevindt zich in onze gebitsruimte zodat wij uw dier continu in de gaten kunnen houden tijdens het wakker worden. De pijnstilling die hij/zij aan het begin van de behandeling toegediend kreeg, werkt nu nog steeds.

De dierenarts belt u ondertussen hoe de behandeling en de narcose verlopen is.

Als uw dier helemaal wakker is, dan mag hij/zij naar huis en krijgt u een telefoontje van de paraveterinair om af te spreken wanneer u hem/haar mag komen ophalen. U krijgt dan een informatiebrief mee over de nazorg thuis. Hierin staat wanneer uw dier weer mag eten en drinken en tips over een goede gebitsverzorging na deze behandeling.

 

De nazorg

Drie tot vier weken na de gebitsbehandeling zien wij uw dier graag terug op controle. Tijdens deze controle worden alle gemaakte (röntgen)foto’s met u besproken, we controleren of de hechtingen al zijn opgelost en de extractieplaatsen goed zijn genezen. We wegen uw dier nog een keer en horen graag hoe uw dier zich voelt, eet en speelt. Als u nog vragen heeft over een goede gebitsverzorging thuis, kunnen wij alle mogelijkheden nog eens met u doornemen en zelfs een poetsinstructie geven.

Er zitten geen kosten verbonden aan deze nacontrole.

 

Nog vragen?

Mocht u nog vragen hebben over een gebitsbehandeling bij ons, schroom dan niet deze aan ons te stellen. Dit kan telefonisch of per mail.

 

 

 

Hieronder een foto impressie van een gebitsbehandeling bij Gebitskliniek Vondelpark.

 

 

Elk patiëntje wordt vooraf gewogen, het hart wordt beluisterd en terwijl de dierenarts de narcose klaarmaakt, wordt er door de paraveterinair nog even lekker geknuffeld.

Ne het toedienen van de narcose, krijgt het dier rustig te tijd om in slaap te vallen. Uiteraard op een zacht dekentje en in een hok met afgeronde hoeken zodat het zich niet kan bezeren bij het in slaap vallen.

  

Tijdens het zetten van de braunule en het aanleggen van het infuus, het geven van de pijnstilling en het maken van foto’s met onze camera (zodat de eigenaar bij de controle afspraak kan zien hoe het gebit er uit zag), wordt de zuurstof slang vast voor de neus gelegd zodat het bloed zich kan verzadigen met zuurstof. Pre-oxigeneren heet dit.

 

De paraveterinair neemt de begin temperatuur op, stelt de warmtemat in en dekt het dier toe met een deken. Zij houdt tevens de ademhaling in de gaten terwijl de dierenarts de dentale röntgenfoto’s maakt en ontwikkelt. HIER MOET NOG EEN FOTO VAN HET ONTWIKKELEN VAN DE DENTALE FOTO’S.

Nadat de patiënt geïntubeerd is en is aangesloten op de bewaking en monitoren, begint de dierenarts met het ultrasone scalen van het gebit. Grote brokken tandsteen worden verwijderd en ook onder het tandvlees kan op deze manier gereinigd worden. Met een pocketsonde wordt elk element nagekeken. Zit het element los? Is het tandvlees teruggetrokken? Liggen de wortels bloot? Kortom; is er reden om een element te trekken in combinatie met de bevindingen van de röntgenfoto’s?

 

Bij dit katje zat er een forse ontsteking rondom de rechter boven hoektand waardoor het kaakbot aangetast werd. Deze hoektand moest dus verwijderd worden. De overige elementen waren goed.


 

 

Na het trekken wordt de extractieplaats gespoeld met desinfecterende vloeistof en gehecht voor een snellere genezing. De overige elementen worden gepolijst.

 

  

Onze bekwame paraveterinaire houdt uw dier de hele gebitsbehandeling in de gaten, noteert alle bevindingen van de dierenarts op de gebitskaart, koppelt na afloop uw dier af van alle slangen en blijft de hele recovery bij uw dier tot het weer rechtop in zijn opname hokje zit!