Juveniele gingivitis kat

Juveniele gingivitis

 

Dit is een aandoening die voorkomt bij katten van minder dan één jaar oud. Het kan bij alle katten voorkomen maar wordt met name vaak gezien bij Maine Coons.

Zoals de benaming al aangeeft, betreft het alleen een ontsteking van de gingiva! Anders dus dan Caudale Gingivo Stomatitis, die naast de ontsteking van de gingiva ook ontsteking van alle andere zachte weefsels in de bek geeft .

De mate van ontsteking verschilt per kat. Variërend van een 1-2 mm niet verdikt, rood randje gingivitis langs de elementen tot een knalrode verdikking over de hele breedte van de gingiva.

Ook hier is sterk het vermoeden dat er een hypersensitiviteit voor tandplak aan ten grondslag ligt. Advies is dan ook om toch te proberen te poetsen want hoe minder tandplak, hoe minder reactie van het lichaam. Echter, poetsen is vaak pijnlijk bij gingivitis en dus  niet makkelijk.

Meestal verdwijnt deze gingivitis na de leeftijd van één jaar.

Door de continue ontsteking hebben deze katten wel meer kans op het ontstaan van type 1 Resorptive Lesions,  omdat deze een ontstekingsetiologie lijken te hebben. Het kan dus zeker nuttig zijn om dentale röntgenfoto’s te maken zodat ontstane RL’s geëxtraheerd kunnen worden.