Vakantiebrief

Geachte eigenaar,

Het seizoen is weer begonnen! Veel huisdieren zullen ook dit jaar weer meegaan op vakantie. In deze brief vindt u informatie over zaken waar u rekening mee moet houden als u uw huisdier meeneemt naar het buitenland.

Voor alle landen binnen de Europese Unie en Zwitserland gelden de volgende regels:
– de dieren moeten in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort.
– de dieren moeten geïdentificeerd zijn met een microtransponder (chip).
Let op: een tatoeage is NIET meer geldig.
– de dieren moeten minimaal 21 dagen voor vertrek en vervolgens binnen het vaccinatieschema gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid).

Voor onder andere het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta gelden aanvullende eisen zoals een behandeling tegen wormen. Als dieren buiten de EU reizen moet er vooraf soms ook een bloedtest op rabiësantilichamen gedaan worden om terug te kunnen keren naar Nederland. Houdt er rekening mee dat deze procedure een aantal weken in beslag kan nemen.

Meer informatie over de invoereisen van gezelschapsdieren van de verschillende (Europese) landen kunt u vinden bij het Landelijk Informatiecentrum voor Gezelschapsdieren of u kunt natuurlijk bij ons terecht voor advies.

TEKEN
Teken zijn spinachtige beestjes die zich vanuit de struiken op uw hond of op uzelf laten vallen. Ze hechten zich vast en zich voeden met het bloed van hun prooi. De tekenbeten zelf kunnen abcessen of ontstekingen veroorzaken maar daarnaast zijn teken ook overbrengers van een aantal gevaarlijke ziekten (oa. Ehrlichiose, Babesiose en Lyme) via het bloed.
De teken die in Nederland voorkomen waren relatief ongevaarlijk voor mens en hond maar door de stijgende temperatuur en het toenemende vakantieverkeer worden nu ook schadelijker soorten in Nederland aangetroffen. Het blijft dus zaak om uw huisdier het hele jaar door voldoende te beschermen middels een zogenaamd ‘spot-on’ produkt (Advantix®) of een tekenband (Scalibor® of Seresto®).

Ondanks het feit dat u een produkt tegen teken gebruikt, is ons advies is om uw hond na elke wandeling te controleren op teken. Wanneer u een teek gevonden hebt, kunt u deze met een speciale tekentang verwijderen. Het kan soms enkele dagen duren voordat de ziekteverwekkers vanuit de teek in de bloedsomloop van uw hond terecht komen dus hoe sneller u de teek kunt verwijderen, hoe beter.

LEISHMANIOSE
In de mediterrane landen komt de ziekte Leishmaniose voor. Dit is een ernstige, in veel gevallen dodelijke ziekte bij honden. De ziekte wordt overgebracht door een beet van de kleine zandvlieg (actief na zonsondergang tot zonsopgang) die microscopisch kleine parasietjes overbrengt in de huid van de hond. Deze parasieten verspreiden vervolgens naar de organen van de hond waar ze allerlei problemen kunnen veroorzaken van haaruitval tot ernstiger problemen als bijvoorbeeld lever-, en nierfalen.

Leishmaniose is moeilijk te behandelen en de behandeling kan langdurig en kostbaar zijn. Een snelle diagnose en start van behandeling zijn hierbij erg belangrijk. Bovendien is ondanks behandeling een latere terugval niet uit te sluiten. Het spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ geldt zeker voor deze ziekte. Dit kan met het ‘spot-on’ produkt (Advantix®) of tekenband (Scalibor® of Seresto®). Bij katten komt deze ziekte niet voor.

Sinds kort is er ook een vaccinatie beschikbaar voor Leishmaniose, Canileish®. Deze vaccinatie bestaat het eerste jaar uit een reeks van 3 doses gegeven met een interval van 3 weken. Vervolgens wordt hij elk jaar herhaald. Wij adviseren uw hond voorafgaand aan de vaccinatie te testen wanneer hij al in besmette gebieden geweest is. De vaccinatie is geschikt voor honden ouder dan 6 maanden en moet minimaal 2 weken voor of na andere vaccinaties gegeven worden. Het is vooral aan te bevelen voor honden die heel regelmatig in besmette gebieden komen als extra zekerheid. Desondanks zal het dier nog wel preventief beschermd moeten worden tegen zandvliegjes zoals hierboven beschreven.

WORMEN
In het buitenland zijn behalve de bij ons voorkomende spoelwormen en lintwormen nog andere, schadelijker wormen actief. Onder andere de hartworm en de longworm.

Tot op heden komt de hartworm alleen daar voor waar ook de hartwormmuggen leven, namelijk in Zuid-, en Oost-Europa. De larven van de hartworm worden door steekmuggen overgebracht op de hond. De volwassen hartwormen, die wel 12-30cm kunnen worden, nestelen zich bij voorkeur in de longslagaders en het hart en veroorzaken daar beschadigingen. Klachten als hoesten, verminderd uithoudingsvermogen en gewichtsverlies kunnen voorkomen evenals orgaanfalen. Zonder behandeling is een infectie met de hartworm dodelijk.

Problemen door de hartworm kunnen voorkomen worden door te behandelen met het ‘spot-on’ produkt (Advocate®), tekenband (Scalibor®) of kunnen worden behandeld door toediening van Milbemax® ontwormtabletten.

Voor de reguliere ‘Hollandse wormen’ adviseren wij minimaal 4 x per jaar te ontwormen met Milbemax® om gezondheidsproblemen van zowel het dier als de eigenaar te voorkomen.

Tenslotte: Als uw hond last heeft van reisziekte hebben wij hier speciale tabletten voor (Cerenia®). Vraag onze assistentes voor advies.


Gerelateerde pagina’s en nieuwsberichten