verschil gingivitis en parodontitis

Het verschil tussen gingivitis en parodontitis

Gingivitis is een ander woord voor ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees is rood, bloedt makkelijk, is vaak verdikt, pijnlijk bij aanraken en kan onaangenaam ruiken. Een ontsteking van het tandvlees ontstaat simpelweg door het niet wegpoetsen van tandplak wat dagelijks op tanden en kiezen ontstaat. Bij veel honden en katten is in meer of mindere mate gingivitis te zien in de bek.
Gingivitis is goed te behandelen en is dus reversibel. Tandenpoetsen is verreweg de meest effectieve behandeling van gingivitis. Niet voor niks adviseert onze eigen tandarts ook dat we twee keer per dag onze tanden en kiezen moeten poetsen!

Als gingivitis niet behandeld wordt, zal de ontsteking ook de diepere weefsels aantasten. Deze diepere weefsels zijn de steunweefsels van de elementen en houden deze op zijn plaats in de kaak. De ontsteking van deze diepe weefsels heet parodontitis.
Parodontitis kenmerkt zich door een rottende stank, teruggetrokken tandvlees, loszittende tanden en kiezen, pus rondom de kiezen en zeer pijnlijk bij aanraken. Zelfs het kaakbot kan aangetast zijn bij parodontitis!

Het grote verschil met gingivitis is dat parodontitis niet meer reversibel is. De aanhechting van de ontstoken diepe weefsels komt niet meer terug en dus zit er niks anders op dan elementen met parodontitis te trekken.
U begrijpt nu waarom wij er zo op hameren om ontstekingen in de bek aan te pakken zolang het nog gingivitis is! Wacht niet tot gingivitis parodontitis wordt en elementen gaan rotten en getrokken moeten worden!

Bij mensen is bekend dat een mond vol parodontitis gelijk staat aan een open wond van maar liefst 15 cm! Via een open wond kunnen makkelijk bacteriën de bloedbaan binnendringen en naar andere organen in het lichaam vervoerd worden.

Weet u niet zeker of uw dier gingivitis of parodontitis heeft? Maak dan een afspraak zodat we samen naar de mondgezondheid van uw dier kunnen kijken!
Denk niet: “Mijn dier eet nog dus hij zal geen pijn hebben”. Dit is de meest voorkomende misvatting als het om dieren gaat met pijn in hun bek. Honden en katten zijn meesters in het verbergen van pijn en zullen altijd proberen te blijven eten, pijn of geen pijn.

Bkijk ook de poetsinstructies op onze website onder het kopje “Informatie voor eigenaren”.

Gebitskliniek Vondelpark Tandheelkundig dierenarts Esther Vamos gebit hond en kat Amsterdam 11

Deze hond heeft gingivitis. Het tandvlees boven de grote kies is rood en verdikt. Deze ontsteking is goed te behandelen door tandenpoetsen.
Merk op dat deze hond geen tandsteen heeft!

Gebitskliniek Vondelpark Tandheelkundig dierenarts Esther Vamos gebit hond en kat Amsterdam 12

Ook deze kat heeft gingivitis. Het tandvlees is rood en verdikt. Ook bij katten is gingivitis goed te behandelen door tanden te poetsen. Gebruik tandpasta met kipsmaak om het aangenaam te maken en oefen het met geduld!

Gebitskliniek Vondelpark Tandheelkundig dierenarts Esther Vamos gebit hond en kat Amsterdam 13

Deze hond heeft parodontitis. Het tandvlees is ontzettend ontstoken, verdikt, rood en pijnlijk. Er zijn al elementen uitgevallen. Rondom de nog aanwezige elementen zit pus en de elementen zitten los. Het kaakbot was zo heftig aangetast dat dit helemaal verzwakt was. Ook deze hond at nog!

Gebitskliniek Vondelpark Tandheelkundig dierenarts Esther Vamos gebit hond en kat Amsterdam 14

Deze kat heeft parodontitis. De aanhechtende weefsels zijn heftig ontstoken, de wortels lagen bloot, het kaakbot was aangetast en deze elementen moesten getrokken worden. Deze kat stonk ontzettend uit zijn bek maar bleef, zoals zoveel katten, toch eten.