Vuurwerkangst

Vuurwerkangst bij honden & katten

De feestdagen komen er weer aan! Voor de meeste mensen een tijd van gezelligheid, maar voor onze huisdieren kan deze vuurwerktijd een stressvolle periode zijn…

Hoe ontstaat angst voor vuurwerk en is het te voorkomen?

Angst voor vuurwerk begint doordat u of het dier schrikt van onverwacht geluid, meestal een harde knal.

Een al angstig dier wordt in deze angst versterkt omdat u, de baas, zelf ook schrikt. U kunt dit angstige gedrag het beste begeleiden door het dier rustig pratend op zijn gemak te stellen en gewoon doorgaan met waar u mee bezig bent. Het is niet bedoeling dat u het dier gaat belonen voor zijn angstige gedrag omdat dit het gedrag kan versterken. Begin al zo jong mogelijk met trainen, liefst voor ze een half jaar oud zijn. Het is prima om een pup in het begin af en toe gerust te stellen maar maak er geen gewoonte van en bouw dit af.

Wat kunt u doen zodat de hond of kat minder bang is/wordt voor vuurwerk?

Het is niet zo simpel om dieren met alleen medicijnen rustig te krijgen. Ze werken vaak niet lang genoeg, niet sterk genoeg of hebben bijwerkingen. Het allerbeste is om het vuurwerk te mijden, maar dat is niet altijd even praktisch. Daarnaast kan training, eventueel in combinatie met medicatie een oplossing zijn. Door de medicatie zal de angst wat gedempt worden waardoor de hond of kat meer ontspannen is waardoor de vuurwerktraining succesvoller zal zijn.

Behandelopties

Uit de volgende opties kunt u, eventueel samen met de dierenarts of assistente, een keuze maken voor wat bij uw huisdier het beste werkt.

  1. Er zijn hondenscholen die vuurwerktraining geven. Het is uiteraard belangrijk om hiermee ruim voor oud en nieuw te beginnen. U leert hoe u het beste met de hond kunt omgaan in dergelijke omstandigheden.
  2. Er bestaan zogenaamde “Vuurwerk-cd’s” (verkrijgbaar in de praktijk), of te downloaden via www.soundtherapy4pets.co.uk. Hier staan allerlei geluiden waar uw dier angstig op kan reageren. U begint de training door het geluid heel zachtjes af te spelen en ondertussen doet u iets leuks met de hond of kat zoals bijvoorbeeld het apporteren van een balletje voor de hond, of spelen met het favoriete speeltje van de kat of het aanbieden van iets lekkers. U beloont het dier hiermee wanneer hij meedoet en NIET wanneer hij angstig reageert. Als dat goed gaat voert u na een aantal sessies langzaam het volume op. Op den duur legt het dier een koppeling tussen de geluiden en het leuke spel of beloning en reageert het niet meer op onverwachtse knallen. U moet hiervoor ruim de tijd nemen.
  3. Weer een andere mogelijkheid is het gebruiken van een DAP verdamper-, of halsband voor honden en de Feliwayverdamper-, of spray voor katten. De verdamper is een flacon met verstuiver die u in het stopcontact kunt steken in de ruimte waar het dier zich het meest bevindt. Deze verspreidt een soort geurstoffen (feromonen) die op huisdieren een rustgevende werking hebben. De halsband en de spray bevatten dezelfde stoffen. Deze stoffen worden door de mensenneus niet waargenomen en zijn niet schadelijk. Ze kunnen alleen niet gebruikt worden als er CARA-patiënten in huis zijn. U moet hiermee uiterlijk 2 weken van te voren beginnen en de verdamper moet tot 1 week na oud&nieuw actief blijven. Alleen het plaatsen van een verdamper is niet voldoende, het blijven corrigeren van angstgedrag is minstens net zo belangrijk.
  4. Bij sommige dieren helpt een zogenaamd ‘thundershirt’. Dit is een heel strak shirt om het lijf van het huisdier dat een vergelijkbaar effect heeft als bakeren bij kleine kinderen; ze worden er rustig van.

Medicijnen 

Afhankelijk van het dier en het tijdstip dat u ermee aan de slag wilt gaan, zijn er verschillende opties. Hieronder volgt een greep uit de verschillende mogelijkheden.Bij een normaal al angstig dier zou bij de training een eventuele ondersteuning van clomipramine (Clomicalm®) een oplossing kunnen zijn. Dit is echter alleen zinvol als de eigenaar op tijd komt met zijn vraag over vuurwerkangst want de effecten van (Clomicalm®) zijn pas na ongeveer 4-6 weken te verwachten. Clomicalm® is uiteraard niet alleen rondom de jaarwisseling te gebruiken maar biedt voor sommige dieren een oplossing het hele jaar door. Clomicalm® dient te worden afgebouwd, dus niet in 1x stoppen.

  • Alprazolam (uit de groep van de benzodiazepines) wordt op dit moment door de gedragsdeskundigen van de faculteit diergeneeskunde in Utrecht aangeraden als eerste keuze als oplossing voor de korte termijn. Het heeft zowel een angstremmende/kalmerende werking als een spierverslappende werking. Tevens remt het het korte termijn geheugen, wat in het geval van geluidsangst gunstig is. De werking van deze medicijnen is afhankelijk van de gemoedstoestand van uw dier op het moment van toediening. Wanneer uw dier al erg opgewonden is, duurt het langer voor het gewenste effect wordt bereikt en is het totaal effect minder of soms zelfs tegenovergesteld aan het gewenste effect (uw dier wordt nerveuzer). Het is daarom verstandig bij de eerste gift in de buurt te blijven zodat uw de reactie van uw huisdier op het medicijn in de gaten kunt houden. Wanneer uw huisdier last heeft van lever- of nierproblemen, glaucoom (verhoogde oogdruk) of behandeld wordt voor epilepsie en wanneer uw hond drachtig is mag alprazolam niet gegeven worden.

Ingeven van alprazolam 1 uur tot 15 min vóór het verwachte angstmoment en bij voorkeur niet na waarneming van angstsymptomen. Vaak zijn 2 doseringen al voldoende maar per etmaal mogen 3 a 4 doseringen gegeven worden. Bij gebruik rond de jaarwisseling liefst al de dag vóór oudjaar beginnen.

  • Zylkène® is een natuurlijk voedingssupplement dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten. Het mag worden gecombineerd met alle medicijnen en heeft geen contra-indicaties. Rondom de jaarwisseling kan men 4 dagen vantevoren beginnen en een paar dagen na nieuwjaar weer stoppen. Bij langdurige stress kan men 1-2 weken verbetering verwachten en voor het beste resultaat dient het 1-2 maanden gegeven te worden.
  • Het Calm dieet van Royal Canin (exclusief bij de dierenarts verkrijgbaar) bevat hetzelfde voedingssupplement als de Zylkene® in combinatie met L-tryptofaan. Van beide stoffen worden angstige dieren meer ontspannen. Ook hiervoor geldt dat het een tijdje duurt voordat het optimaal werkt en dat er minimaal 3 weken vantevoren mee begonnen moet worden.

Vroeger werden angstige dieren voor de jaarwisseling suf gemaakt (gesedeerd) met behulp van acepromazinetabletten (Vetranquil®). Recent onderzoek heeft aangetoond dat deze middelen de dieren zo suf maken dat ze niet meer in staat zijn om te kunnen reageren terwijl ze de prikkels wel waarnemen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat door de Vetranquil licht- en geluidprikkels versterkt worden. Eigenlijk versterken we op deze manier dus alleen de angst en vandaar dat deze middelen niet meer voor deze indicatie gebruikt worden.

Adviezen

• Als het dier medicatie nodig heeft, begin dan op tijd. Beter te vroeg dan te laat!

• Als er kans is dat er dichtbij vuurwerk wordt afgestoken, zorg dan dat een hond of een kat die mogelijk erg angstig is voor vuurwerk nooit alleen is.

• Laat uw hond aangelijnd en op tijd uit op oudejaarsavond. Houd katten binnen.

• Doe ramen, gordijnen en deuren dicht. Dit dempt zowel geluid als licht.

• Laat lampen branden en doe radio en/of televisie aan.

• Als de hond volledig in paniek raakt, aai hem/haar dan niet. In plaats daarvan kunt u hem stevig vasthouden als hij dat toelaat.

• U hoeft de hond of kat niet te negeren als hij angst vertoont. Probeer om het dier naar een veilige plek te brengen en praat op een rustige, kalmerende normale manier.

• Beloon het dier royaal als hij/zij gewenst gedrag vertoont op het moment dat er vuurwerk wordt afgestoken.

• Maak een veilige plek voor hond of kat die altijd bereikbaar is.

• Geef het dier veel afleiding. Begin hiermee al ruim voordat het vuurwerk begint.

 

Wij hopen dat u een fijne & rustige jaarwisseling heeft en een voorspoedig 2014!

 


Gerelateerde pagina’s en nieuwsberichten