Chirurgie bij Dierenkliniek Vondelpark

Dierenkliniek Vondelpark heeft een zeer uitgebreide operatieruimte voorzien van moderne apparatuur. Daarnaast hebben onze dierenartsen veel ervaring op chirurgisch vlak waardoor wij de meeste operaties zelf op de kliniek kunnen uitvoeren. Voor meer specialistische operaties werken wij nauw samen met het Medisch Centrum voor Dieren en de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

Bewaking

Tijdens de operatie houden wij uw dier nauwlettend in de gaten. Zo maken we gebruik van beademingsapparatuur, gasnarcose en bewakingsapparatuur waarmee we standaard het hartritme, het zuurstofgehalte van het bloed en het CO2 gehalte meten. Waar nodig ondersteunen wij uw dier met infuustherapie. Zo zorgen we ervoor dat de operatie zo veilig mogelijk verloopt.

Voorzorg

Voordat we beginnen met een operatie wordt de patiënt helemaal nagekeken. Sommige problemen zijn echter niet altijd waarneembaar aan de buitenkant. Denk hierbij aan sluimerende nier-, of leverproblemen. Deze problemen zijn echter belangrijk om te weten bij het uitkiezen van de best passende narcose. Bij met name oudere dieren voeren wij daarom meestal eerst een klein bloedonderzoek uit waarmee we de belangrijkste organen die de narcose moeten verwerken nakijken.

Voorbereiding

Mocht u met uw dier bij ons komen voor een operatie, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Zo moet uw dier nuchter op de afspraak komen. Dit betekent dat hij/zij 12 uur voorafgaand aan de behandeling geen eten meer mag hebben. Dieren kunnen namelijk gaan braken van de narcose en als ze gegeten hebben kan er voedsel in de keel blijven steken. Water mag u wel geven. Voor konijnen en cavia’s geldt dat ze niet nuchter moeten zijn, bij deze dieren is het juist heel belangrijk dat ze blijven eten.

Laat uw hond goed uit voordat u hem naar de kliniek brengt. Tijdens de narcose kunnen ze hun ontlasting en urine laten lopen en dit zorgt voor vervuiling.

Recovery & nazorg

Na de operatie wordt uw dier op een comfortabele en warme plek gelegd. De recovery ligt aan de operatieruimte zodat wij uw dier continu in de gaten kunnen houden tijdens het wakker worden. De dierenarts belt u ondertussen hoe de behandeling en de narcose verlopen is.

Als uw dier helemaal wakker is, mag hij/zij naar huis en krijgt u een telefoontje van de paraveterinair om af te spreken wanneer u hem/haar mag komen ophalen. U krijgt bij het ophalen een informatiebrief mee over de nazorg thuis. Hierin staat wanneer uw dier weer mag eten en drinken, waar u na de operatie op moet letten en hoe u eventuele medicatie moet toedienen.

Wij zien u na 7 – 10 dagen graag terug op de praktijk voor controle. Er zitten geen kosten verbonden aan deze controle.