Huidproblemen bij uw huisdier

Bij Dierenkliniek Vondelpark kunt u met uw huisdier terecht voor dermatologisch onderzoek en dermatologische behandelingen.

Huidproblemen komen helaas veel voor bij gezelschapsdieren en gaan vaak gepaard met jeuk. Acute en chronische jeuk zijn zeer vervelend, leiden tot pijnlijke veranderingen aan de huid en zijn zeer vervelend voor uw huisdier. Dermatologische problemen kunnen zeer uiteenlopende oorzaken hebben, daarom is een gericht stappenplan om de oorzaak op te sporen essentieel.

De volgende aandoeningen en symptomen kunnen reden zijn voor een dermatologisch onderzoek:

  • Allergie
  • Jeuk/krabben/likken
  • Oorontsteking
  • kaalheid
  • Veranderingen van de huid, de vacht en/of de nagels.

Dermatologische aandoeningen kunnen veel oorzaken hebben, bijvoorbeeld een voedingsallergie of een omgevingsallergie, Demodex (puppyschurft) of andere mijtinfecties en schimmelinfecties. Door middel van grondig onderzoek gaan wij op zoek naar het onderliggende probleem. Het probleem van de klachten kunnen wij vaststellen door o.a. microscopisch- of bloedonderzoek, bacterie- of schimmelkweken en allergietesten.

Hoe herken je oorproblemen bij je hond of kat?

Bij oorproblemen bij de hond of kat zie je vaak dat ze met hun kop gaan schudden, ergens langs gaan schuren en hun oortje laag houden. Ook kan het oor gaan stinken en/of zie je er veel viezigheid in of is de huid in het oor geïrriteerd en rood.

Hoe herken je huidproblemen bij de hond of kat?

Als er sprake is van huidproblemen kan dit zichtbaar worden doordat uw hond of kat veel krabt, likt of zelfs bijt bij de betreffende plek of over meerdere plekken over het lichaam. Soms zie je kaalheid ontstaan, soms gaat de huid erg schilferen of zie je eczeem. In sommige gevallen kan de huid van uw hond of kat ook gaan stinken en vettig aanvoelen.