Wat zijn dentale röntgenfoto’s?

Dentale röntgenfoto’s zijn röntgenfoto’s van het gebit van uw hond of kat.

Waarom zijn röntgenfoto’s van het gebit zo belangrijk?

Vaak krijgen wij de vraag of het maken van röntgenfoto’s wel echt nodig is tijdens een gebitsbehandeling. Ons antwoord op deze vraag is volmondig ja! Hieronder leggen wij uit waarom deze foto’s zo belangrijk zijn en geven we een aantal voorbeelden wat er zou kunnen gebeuren als je geen foto’s maakt.

Opbouw van het gebit van uw huisdier

Het gebit van uw huisdier bestaat uit twee delen. De kroon is het gedeelte van de tand of kies dat boven het tandvlees uitsteekt. De wortel, daarentegen, is het gedeelte van de tand of kies dat schuilgaat onder het tandvlees. Wanneer we in de bek kijken van uw huisdier zien we dus maar een gedeelte van het gebit. We zien namelijk alleen de kroon van een tand of kies. De wortel, de aanhechtende ligamenten en de kaak zijn niet te zien omdat ze onder het tandvlees liggen. Zonder foto’s mis je dus meer dan de helft van de elementen. Je hebt geen idee hoe het met de niet zichtbare helft gaat. Zitten er abcessen aan de wortelpunt? Zit er al een aantasting in de wortel die nog niet in de kroon zichtbaar is? Is de kaak zo aangetast dat er risico is op breken van de kaak als we gaan trekken?

Welke informatie halen we uit een dentale röntgenfoto?

Soms kun je aan de kroon al zien dat er iets aan de hand is met een element. Vaak betekent dit dat een element getrokken moet worden. Een foto geeft ons informatie over de techniek die gebruikt moet worden om te kunnen extraheren. Volstaat een eenvoudige extractie of is er kaakchirurgie nodig? Is de wortel intact of is hij afgebroken en moeten we op zoek naar de wortelresten? Het zou ook niet voor het eerst zijn dat we een kies met een extra wortel op de foto tegen komen; stel je voor dat je die laat zitten! Soms zien we een dier met een missende tand of kies, vaak blijkt alleen de kroon afgebroken te zijn en zit er nog een wortelrest in de kaak die voor nare ontstekingen kan zorgen.

Het belang van gebit röntgenfoto’s bij katten

Bij katten is er nog een bijzondere reden om foto’s te maken. Zij hebben vaak een aandoening genaamd “resorptive lesions”. Resorptive lesions, ook wel kattengaatjes genoemd, zijn in een vroeg stadium al zichtbaar op een röntgenfoto, maar nog niet in de bek. Zonder foto’s zou je deze elementen laten zitten en de kat nog maanden met pijn laten rondlopen tot ze in de bek zichtbaar worden. Bij het ene type van deze aandoening is de wortel vergroeid is met de kaak en bij het andere type is de wortel met zijn aanhechting nog intact en moet deze in zijn geheel verwijderd worden. Je raadt het al: zonder foto weet je niet met welk type je te maken hebt.

Reden genoeg dus om geen gebitsbehandeling uit te voeren zonder het maken van dentale röntgenfoto’s!

 

Voorbeelden van het belang van dentale röntgenfoto’s.

 

Deze kat heeft een afgebroken hoektand. Zonder röntgenfoto zou je de wortelrest niet hebben gezien.

Deze kat heeft een kies die getrokken moet worden. Zonder foto zou je gemist hebben dat de kies 3 wortels heeft i.p.v. twee.

Aan de kroon van de kies van deze kat is niks te zien. Op de foto is echter te zien dat de wortel helemaal is aangetast.