Februari: Maand van de Gebitsverzorging

Gebitsproblemen bij honden en katten komen vaker voor dan je denkt. Daarom geven wij deze maand extra aandacht aan het belang van een gezond gebit bij uw huisdier.

Maar liefst 4 op de 5 honden en katten ouder dan drie jaar hebben last van gebitsproblemen. Dit is niet alleen erg pijnlijk, maar het kan ook leiden tot problemen aan andere orgaansystemen. En je hebt dit als baasje vaak niet goed door. Honden en katten zijn namelijk meesters in het verbergen van pijn in hun bek. Zelfs met de meest rotte kiezen zien wij dieren nog eten. Maar dat betekent helaas niet altijd dat ze geen pijn hebben.

WAT IS DE OORZAAK VAN GEBITSPROBLEMEN BIJ HONDEN EN KATTEN

In veel gevallen is tandplak de oorzaak van gebitsproblemen. Tandplak is een onzichtbaar laagje op de tanden, bestaande uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplak kan in 24 uur omgezet worden in tandsteen. Het ruwe oppervlak van de tandsteen vormt vervolgens een ideale basis voor nieuwe tandplak- en tandsteen aangroei. Waar tandplak relatief gemakkelijk te verwijderen is door goede verzorging van het gebit, kan tandsteen alleen verwijderd worden door het onder algehele verdoving van de tanden af te schrapen. Tandplak kan zorgen voor ontstoken tandvlees, wat zich weer kan uitbreiden en op de lange termijn kan leiden tot ernstige klachten, zoals verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan vitale organen. Het is daarom belangrijk het gebit van je huisdier goed te verzorgen.

HOE HERKEN JE GEBITSPROBLEMEN?

 

Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat huisdieren van nature een slechte adem hebben. Niets is echter minder waar. Een slechte adem is juist een hele belangrijke indicator van een slecht gebit. Ook een bruine aanslag op de tanden van je huisdier wijst in veel gevallen op gebitsproblemen. Zie je je huisdier minder eten, met name harde brokjes? Of eet je huisdier anders, bijvoorbeeld maar met één kant van het gebit? Dan is de kans groot dat het kauwen pijn doet en dat er iets aan de hand is wat opgelost moet worden.

HOE VAAK MOET MIJN HUISDIER OP CONTROLE KOMEN?

Als je hond last heeft van één of meerdere genoemde kenmerken, is het verstandig om langs te komen voor een gebitscontrole en een advies voor een behandelplan. Maar ook als je hond of kat een goed gebit heeft, adviseren wij tweemaal per jaar een gebitscontrole uit te laten voeren door één van onze tandheelkundige specialisten. 

WAT KAN IK ZELF DOEN AAN DE VERZORGING VAN HET GEBIT VAN MIJN HUISDIER?

Natuurlijk verdient het gebit van uw huisdier ook de rest van het jaar alle aandacht. Zo dient er bijvoorbeeld elke dag – net als bij hun baasje – goed gepoetst te worden. Dit is voor hondenbaasjes goed te doen, maar blijkt bij katten in praktijk lastig uit te voeren. Speciale voeding of gebitsverzorgende snacks kunnen in dat geval bij de kat helpen de opbouw van tandplak te verminderen. U kunt ons om gepast advies vragen voor uw huisdier.

 

Acties tijdens de Maand van het Gebit

Maak in de maand februari een afspraak voor een gratis gebitscontrole. Maakt u vervolgens een afspraak voor een gebitsbehandeling, dan krijgt u ook nog eens 10% korting op de gehele behandeling en gebitsproducten!

Wilt u meer informatie over gebitsbehandelingen bij Dierenkliniek Vondelpark, klik dan hier.