Wat moet u doen als uw kat veel last heeft van haarballen?

Elke kat heeft er wel eens last van; haarballen. Haarballen op zich zijn niet zo heel erg, maar de ingeslikte haren kunnen wel een irritatie aan het maag-darmkanaal of een verstopping veroorzaken. Wij geven u tips over hoe u kunt voorkomen dat uw kat veel haarballen uitbraakt.

Hoe ontstaan vastzittende haarballen bij katten?

Haarballen komen het vaakst voor bij volwassen, langharige katten. Katten wassen zichzelf de hele dag door en krijgen hierdoor veel haar binnen. De meeste haren worden door de kat uitgepoept, maar soms blijven er haren in de maag achter. Deze kunnen samenklonteren en irritatie veroorzaken. De kat braakt deze haren uit om de irritatie te verhelpen.

Haarballen zien eruit als een uitgerekt klompje haar in de kleur van de vacht van uw kat. In de maag is een haarbal echt een bolletje. Doordat de haarbal via de slokdarm uitgebraakt wordt, ziet het eruit als een langwerpig worstje.

Wat zijn de symptomen van een haarbal bij een kat?

Normaal gezien kan een kat zelf de haarbal uitbraken. Er zijn een aantal symptomen waaraan u kunt zien dat er een haarbal dwars zit bij uw kat. Als u de symptomen blijft herkennen en de haarbal die dwars zit bij uw kat komt er niet uit, is het verstandig om onderzoek te laten doen. Het kan namelijk ook zo zijn dat er uw kat iets geks gegeten heeft wat nu voor een verstopping zorgt. Neem bij twijfel altijd contact op met uw dierenarts!

U kunt een verstopping herkennen aan de volgende symptomen.

  • (Loze) pogingen tot braken
  • Niet willen eten
  • Pijnlijke buik
  • Moeite met poepen of niet meer naar de bak gaan
  • Kattengras willen eten

Wat als de haarbal bij de kat er niet uit komt?

Wanneer u bij de dierenarts komt zal hij beginnen met een lichamelijk onderzoek. Als uw kat het verder heel goed doet kunnen we proberen om met medicatie de haarbal te helpen om door te stromen. Door te laxeren zal uw kat de haarbal hopelijk zelfstandig uitpoepen. In uitzonderlijke gevallen is het nodig om de haarbal operatief te verwijderen. Soms hebben wij bij het lichamelijk onderzoek aanwijzing voor een echte verstopping van het maagdarmkanaal. Dan zullen wij adviseren om een röntgenfoto van de buik te laten maken om dit beter in beeld te brengen. Bij een echte verstopping moeten we direct operatief ingrijpen.

Tips om haarballen bij katten te voorkomen

Er zijn een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat haarballen minder snel gevormd worden in de maag van uw kat.

  • Anti Haarbalpasta. Dit is een mild laxerend middel die ervoor zorgt dat de haren in de maag en darmen van uw kat makkelijker afgevoerd kunnen worden. Bij langharige katten die veel last hebben van haarballen adviseren wij om dit preventief 1x per week te gebruiken.
  • Uw kat regelmatig borstelen. Hoe meer losse haren u wegborstelt bij uw kat, hoe minder haren deze binnenkrijgt en hoe minder uw kat last zal hebben van haarballen.

Er zijn bepaalde rassen katten die vaker last hebben van haarballen. Dit zijn doorgaans de langharige rassen als de Maine Coon, de Ragdoll en de Pers. U hoeft daarom niet raar opkijken als uw kat af en toe een haarbal uitbraakt. Regelmatig braken kan echter wel een symptoom zijn van onderliggende aandoeningen. Houd de symptomen goed in de gaten en maak tijdig een afspraak als u het niet vertrouwd.

Heeft u nog vragen over haarballen bij een kat, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.