Castratie hond

Reuen kunnen vanaf een leeftijd van 6 maanden gecastreerd worden. Bij de castratie van een reu worden de geslachtshormoon producerende organen, oftewel de testikels, operatief verwijderd. Dit zorgt ervoor dat het hormoon testosteron niet meer wordt aangemaakt.

In tegenstelling tot wat er vroeger altijd gedaan werd, is het castreren van een reu tegenwoordig niet altijd meer standaard. Bij de meeste reuen is het helemaal niet nodig en blijft de hond op latere leeftijd slanker en beter bespierd. In enkele gevallen kan het zinvol zijn om uw reu wel te laten castreren.

Redenen voor castratie

Er zijn verschillende redenen om uw hond te castreren:

  • Dominant gedrag
  • Interesse in loopse teven en wegloperig van huis
  • Territorium afbakenen d.m.v. het doen van veel kleine plasjes
  • Prostaatproblemen
  • Voorhuidontsteking
  • Voorkomen of behandelen van tumoren die onder invloed van testosteron gevormd worden

Gedragsgebonden verschijnselen kunnen verdwijnen of minder worden, maar castratie is niet altijd een oplossing voor bepaalde gedragsproblemen.

Nadelen castratie

  • In sommige gevallen kan gedrag, zoals angst of agressiviteit, door een castratie verergeren.
  • Na de castratie verandert het metabolisme van de hond. Hierdoor kan hij/zij sneller aankomen.
  • Het herstel na de castratie duurt zo’n 7 a 10 dagen. De hond moet deze dagen rustig aan doen, aan de lijn worden uitgelaten en mag niet zwemmen.

Hoe gaat een castratie in zijn werk

Dierenkliniek Vondelpark heeft een zeer uitgebreide operatieruimte voorzien van moderne apparatuur. Daarnaast hebben onze dierenartsen veel ervaring op chirurgisch vlak. Wilt u weten hoe een operatie in zijn werk gaat, en wat de voorzorg en nazorg inhoudt? Kijk dan op onze chirurgiepagina.

Kosten castratie hond

Als u meer wilt weten over de kosten van een castratie, kunt u een kijkje nemen bij onze tarieven. U kunt ook telefonisch of per mail een prijsindicatie bij ons opvragen.

Chemische castratie

Als u niet zeker weet of u uw reu wel definitief wilt castreren of is het niet zeker dat een castratie de benodigde resultaten geeft, is het ook mogelijk uw hond door ons chemisch te laten castreren. Dit doen we door het inbrengen van een implantaat, genaamd Suprelorin.

Suprelorin is een veilige en omkeerbare manier om reuen tijdelijk onvruchtbaar te maken. Na het inbrengen van het implantaat, dat via een holle naald onder de huid wordt gebracht, wordt de productie van het hormoon testosteron voor ongeveer 6-12 maanden stil gelegd (afhankelijk van de dosering).

Voordeel chemische castratie

Het voordeel van de chemische castratie is dat het omkeerbaar is. Het effect verdwijnt vanzelf als de behandeling niet wordt herhaald. Het is een veilige en goede optie om te ervaren hoe de hond lichamelijk reageert op het niet meer produceren van de testosteron.

Nadeel chemische castratie

Houdt er wel rekening mee dat na het inbrengen van het implantaat het tot 6 weken kan duren voordat de reu onvruchtbaar is. Daarnaast treedt er eerst een periode op, gemiddeld 4 tot 6 weken, dat de hoeveelheid testosteron toeneemt en het gedrag dus kan verergeren.

Mocht u nadenken over castratie, loop dan gerust langs voor advies of neem contact met ons op. Ook bij vragen over gedrag kunnen onze paraveterinairen u zeker verder helpen.