Castratie reu

Bij de castratie van een reu worden de geslachtshormoon producerende organen, oftewel de testikels, operatief verwijderd. Dit zorgt ervoor dat het hormoon testosteron niet meer wordt aangemaakt. Er zijn verschillende redenen om uw hond te castreren:

 • Dominant gedrag
 • Interesse in loopse teven en wegloperig van huis
 • Territorium afbakenen d.m.v. het doen van veel kleine plasjes
 • Prostaatproblemen
 • Voorhuidontsteking
 • Voorkomen of behandelen van tumoren die onder invloed van testosteron gevormd worden

Gedragsgebonden verschijnselen kunnen verdwijnen of minder worden, maar castratie is niet altijd een oplossing voor bepaalde gedragsproblemen. In sommige gevallen kan gedrag, zoals angst of agressiviteit, door een castratie verergeren.

Mocht u nadenken over castratie, loop dan gerust langs voor advies of neem contact met ons op. Bij gedragsproblemen kunnen onze paraveterinairen u zeker verder helpen.
Chemische castratie

Als u niet zeker weet of u uw reu wel definitief wilt castreren of is het niet zeker dat een castratie de benodigde resultaten geeft, is het ook mogelijk uw hond door ons chemisch te laten castreren. Dit doen we door het inbrengen van een implantaat, genaamd Suprelorin.

Suprelorin is een veilige en omkeerbare manier om reuen tijdelijk onvruchtbaar te maken. Na het inbrengen van het implantaat, dat via een holle naald onder de huid wordt gebracht, wordt de productie van het hormoon testosteron voor ongeveer 6-12 maanden stil gelegd (afhankelijk van de dosering).

Het voordeel van de chemische castratie is dat het omkeerbaar is. Het effect verdwijnt vanzelf als de behandeling niet wordt herhaald. Het is een veilige en goede optie om te ervaren hoe de hond lichamelijk reageert op het niet meer produceren van de testosteron. Houdt er wel rekening mee dat na het inbrengen van het implantaat het tot 6 weken kan duren voordat de reu onvruchtbaar is. Daarnaast treedt er eerst een periode op, gemiddeld 4 (tot 6) weken, dat de hoeveelheid testosteron toeneemt en het gedrag dus kan verergeren.

Sterilisatie teef

In het geval van teefjes wordt er bijna altijd gesproken over steriliseren, maar eigenlijk is dat niet juist, we castreren ze. Bij een sterilisatie bindt je de eileiders af, bij een castratie verwijder je deze. Hier is in de diergeneeskunde altijd sprake van aangezien je zo de aanmaak van de hormonen stopt. Toch spreken wij hier ook over sterilisatie, om zo geen verwarring te creëren.

Het steriliseren van een teef heeft zowel voor- als nadelen:

Voordelen zijn:

 • De afname van de kans op (kwaadaardige) mammatumoren (tumoren van de melkklieren). Wanneer de teef vlak voor of na de eerste loopsheid gesteriliseerd wordt, is het risico hiervan bijna zo goed als nul. Hoe later in het leven van de teef je steriliseert, hoe minder afname van de kans op mammatumoren er is. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat we in ieder geval voor de leeftijd van 2,5 jaar moeten steriliseren om de kans op het ontstaan van kwaadaardige mammatumoren naar beneden te halen. Wanneer een teef op een latere leeftijd wordt gesteriliseerd neemt alleen de kans op het ontstaan van goedaardige mammatumoren af.
 • De kans op het optreden van een baarmoederontsteking is na de sterilisatie verwaarloosbaar.
 • De kans op het ontwikkelen van suikerziekte is kleiner.

Nadelen zijn:

 • We zien dat 5-20% van de teven die gesteriliseerd zijn incontinentieproblemen ontwikkelen en dan met name zware honden of honden van grote rassen. Deze problemen zijn met medicijnen goed te behandelen. Bij sommige rassen ligt het risico op incontinentie wat hoger (bijv. bij de Boxer en de Newfoundlander).
 • Er is soms sprake van toename van het lichaamsgewicht, gedrag en/of vachtstructuur bij langharige honden.
 • Natuurlijk is er altijd een operatierisico, deze is echter verwaarloosbaar klein.

Als eigenaar moet u voor uzelf beslissen of u uw hond wilt laten steriliseren of niet. Wij kunnen u hierin wel uitgebreid adviseren. Mocht u uw hond willen laten steriliseren dan raden wij aan dit drie maanden na de eerste loopsheid te doen. Bij ons op de kliniek is het mogelijk om de sterilisatie via de conservatieve manier te laten doen of via laproscopie (kijkoperatie).

Meer weten over chirurgie bij Dierenkliniek Vondelpark?