Wat is een chip voor honden?

Een chip voor dieren is een klein buisje welke ongeveer zo groot is als een rijstkorrel. De chip wordt door middel van een holle naald onder de huid van het dier geplaatst. Iedere chip bevat een uniek registratienummer welke vervolgens wordt gekoppeld aan een eigenaar en geregistreerd wordt in een databank. Het chipnummer kan worden afgelezen door middel van een speciale chipreader.

Is het chippen van uw hond verplicht?

Sinds april 2013 is het in Nederland verplicht om uw hond te chippen en te registreren. Iedere chip heeft een unieke code welke geregistreerd wordt bij de daarvoor aangewezen databank, waardoor uw hond geïdentificeerd kan worden. Daarnaast moet uw hond verplicht een Europees paspoort hebben waar de chip in wordt vermeld.

Voor katten is een chip (nog) niet verplicht. Wij adviseren wel om uw kat te laten chippen. Lees er hier meer over.

Waarom is het chippen van uw hond belangrijk?

  • Ieder jaar raken veel honden zoek nadat ze zijn ontsnapt. Als uw dier gechipt is wordt het chipnummer geregistreerd bij een landelijke databank met hierbij de gegevens van de eigenaar. Als een hond gevonden wordt kan de chip worden afgelezen en contact worden opgenomen met de eigenaren.
  • Door het verplicht chippen en registreren van honden worden misstanden in de hondenfokkerij en illegale hondenhandel tegen gegaan. Door de identificatie en registratie wordt het o.a. inzichtelijk waar de honden vandaan komen en blijft hier een controle op.

Vanaf welke leeftijd kan een hond gechipt worden?

Honden mogen al op een leeftijd van 6 weken worden gechipt. Het is zelfs wettelijk verplicht om een hond binnen 7 weken gechipt en geregistreerd te hebben. Indien u een hond uit het buitenland importeert dan moet hij of zij binnen 2 weken na aankomst gechipt en geregistreerd zijn. Ook moet de hond een Europees paspoort hebben op de leeftijd van 7 weken en bij aankomst uit het buitenland na 2 weken.

Wat is er nodig voor het chippen en registreren van uw hond?

Om een hond te chippen en te registreren heeft u als eigenaar in eerste instantie een UBN (Uniek Bedrijfs Nummer) nodig. Deze kunt u aanvragen bij het RVO. Als u dit nummer heeft kunt u een afspraak maken bij een dierenarts. Zorg dat u tijdens de afspraak uw UBN bij de hand heeft.

De chipnummer van de hond moet, naast de registratie, ook in een Europees paspoort worden gezet. Dit paspoort kan de dierenarts voor u aanmaken. Het paspoort wordt ook gekoppeld aan uw UBN nummer en vervolgens geregistreerd.

Hoe gaat het chippen in zijn werk?

Het plaatsen van een chip bij uw hond gebeurt via een injectienaald. De chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel en wordt onder de huid aangebracht. De voorkeur heeft om de chip tussen de schouderbladen aan te brengen. De chip blijft vervolgens levenslang zitten en geeft geen bijwerkingen of klachten bij uw hond.

Herstel en nazorg bij chippen

Het chippen van uw hond is een zeer kleine ingreep. Zoals eerder verteld gebeurd dit via een injectienaald. Er is dan ook geen sprake van een hersteltijd. Wij adviseren alleen om ongeveer een uur uit te kijken met aaien/kammen op de plek waar de chip is gezet, omdat de plek soms wat gevoelig kan zijn.

Registratie van de chip

Na het plaatsen van de chip registreren wij deze voor u bij de de hiervoor aangewezen databank. U krijgt een bevestiging in uw mail als de registratie is voltooid. De chip van de hond is nu gekoppeld aan uw gegevens, zoals uw adres, naam en telefoonnummer. U bent zelf verantwoordelijk om eventuele aanpassingen in uw gegevens door te geven aan de databank.

Wat zijn de kosten van het chippen?

Kijk voor de kosten van het chippen van uw hond bij onze tarieven.

Maak een afspraak

Voor het plaatsen van een chip kunt u een afspraak maken tijdens ons spreekuur. U bent ook van harte welkom in onze praktijk in Heemstede, Dierenkliniek Spaarne.