Is het chippen van uw hond verplicht?

Sinds april 2013 is het in Nederland verplicht om uw hond te chippen en te registreren. Iedere chip heeft een unieke code welke geregistreerd wordt bij de daarvoor aangewezen databank, waardoor uw hond geïdentificeerd kan worden.

Waarom is het chippen van uw hond belangrijk?

  • Ieder jaar raken veel honden zoek nadat ze zijn ontsnapt. Als uw dier gechipt is wordt het chipnummer geregistreerd bij een landelijke databank met hierbij de gegevens van de eigenaar. Als een hond gevonden wordt kan de chip worden afgelezen en contact worden opgenomen met de eigenaren.
  • Het is wettelijk verplicht uw hond te chippen en te registreren. Pups die geboren zijn in Nederland moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorde bij de databank geregistreerd zijn.
  • Honden die uit het buitenland komen, ongeacht de leeftijd, moeten binnen 2 weken bij de Nederlandse databank geregistreerd staan. Om een hond een grens over te laten gaan moet een hond altijd gechipt zijn. De registratie geldt niet voor mensen die hun hond meehebben op vakantie.

Hoe gaat het chippen in zijn werk?

Het plaatsen van een chip bij uw hond gebeurt via een injectienaald. De chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel en wordt onder de huid aangebracht. De voorkeur heeft om de chip tussen de schouderbladen aan te brengen. De chip blijft vervolgens levenslang zitten en geeft geen bijwerkingen of klachten bij uw hond.

Registratie van de chip

Na het plaatsen van de chip registreren wij deze voor u bij de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. U krijgt een bevestiging in uw mail als de registratie is voltooid. De chip van de hond is nu gekoppeld aan uw gegevens, zoals uw adres, naam en telefoonnummer. U bent zelf verantwoordelijk om eventuele aanpassingen in uw gegevens door te geven aan de databank.

Voor het plaatsen van een chip kunt u een afspraak maken tijdens ons spreekuur.