Een nieuwe pup!

Wilt u graag een puppy of heeft u net een puppy in huis? Om u zo goed mogelijk te begeleiden bij de aanschaf van een puppy en het laten opgroeien van uw pup naar een gezonde volwassen hond hebben wij wat belangrijke informatie voor u op een rijtje gezet.

Aanschaf van een puppy

Het kopen van een puppy is een grote beslissing en voordat u deze keuze maakt is het belangrijk om over de volgende zaken na te denken:

 • Heeft u genoeg tijd voor het opvoeden van een pup?
 • Heeft u genoeg tijd om de hond genoeg aandacht te geven en voldoende uit te kunnen laten?
 • Bent u bewust van de kosten die komen kijken bij het hebben van een hond?
 • Als u op vakantie gaat en de hond blijft thuis, is er dan iemand die voor de hond zorgt of brengt u hem naar een pension?
 • Is uw woonsituatie geschikt voor het hebben van een hond?
 • Realiseert u dat een rashond gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar oud wordt?

Heeft u de beslissing genomen om een puppy te kopen, dan kunt u gaan nadenken over wat voor hond u wilt en waar u deze wilt kopen. Wilt u bijvoorbeeld een rashond of wilt u een puppy uit het asiel? Wilt u een puppy in Nederland kopen of komt het puppy uit het buitenland? Welk type hond past bij u? Wilt u een teefje of een reu? En wat is het karakter van de hond?

Naast deze vragen is het ook erg belangrijk om goed na te gaan waar de pup vandaan komt. Het liefst wilt u natuurlijk een gezond en sociaal puppy kopen. Het LICG heeft een uitgebreide Puppy-Checklist waarin staat waar u op moet letten bij het kopen van een puppy.

Bekijk de Puppy-Checklist hier!

Chippen

Sinds 2013 is het in Nederland verplicht dat alle pups voor de leeftijd van 7 weken worden gechipt. Aangezien de meeste pups vanaf 8 weken weggaan bij de moeder zal uw pup waarschijnlijk al gechipt zijn. Deze chip zit onder de huid en bevat een uniek nummer waarmee uw hond is geïdentificeerd. Het is belangrijk dat de pup geregistreerd wordt op uw naam. Dit kan gecontroleerd worden op www.chipnummer.nl. Indien uw pup nog niet geregistreerd staat, kunt u dit regelen via de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren.

Ontwormingsschema puppy

De meest voorkomende worm bij pups heet Toxacara canis, deze worm kan problemen geven zoals vermageren, braken en diarree. Alle pups worden via de baarmoeder en via de moedermelk besmet met deze wormen. Ook nadat ze weg zijn bij hun moeder nemen veel pups nog wormen op via het likken aan de vacht of via het eten van ontlasting en andere dingen op straat. Deze wormen zijn besmettelijk voor mensen en met name voor kinderen. Het is dus belangrijk uw pup goed te ontwormen.

Pups dienen op de volgende leeftijden te worden ontwormd:

 • 2, 4, 6, 8 en 10 weken oud.
 • 3, 4, 5 en 6 maanden oud.
 • Vervolgens levenslang iedere drie maanden.

Voor een goede ontworming adviseren wij Milbemax ® (kauw)tabletten.

Vanaf een leeftijd van 6 maanden is het ook mogelijk om op basis van ontlastingsonderzoek te controleren of het nodig is om te ontwormen. Dit kunnen wij op de praktijk voor u doen en vaak hebben we dezelfde dag al de uitslag. Meer informatie over wormen en de gezondheidsrisico’s voor mens en dier vind u op de website van ESCCAP.

Puppy inenten

Pasgeboren pups worden tegen bepaalde ziektes beschermd door antistoffen die ze van hun moeder hebben gekregen via de baarmoeder en via de moedermelk. Deze antistoffen worden verbruikt in de eerste levensweken van de pup. Het wegvallen van deze bescherming wordt opgevangen door op het juiste tijdstip te vaccineren, zodat de pup zelf bescherming opbouwt.

In hun eerste levensjaar worden puppy’s drie keer gevaccineerd. Dit gebeurt op 6, 9 en 12 weken leeftijd. Door middel van deze vaccinaties komt de pup op een veilige manier in aanraking met verschillende ziekteverwekkers. Het afweersysteem van uw pup ontwikkelt vervolgens specifieke antistoffen en afweercellen die hem/haar beschermen tegen deze ziektes. Pups in Nederland worden standaard gevaccineerd tegen de volgende ziektes: Ziekte van Weil (Leptospirose), Parvo, Leverziekte (Hepatitis Contagiosa Canis), Kennelhoest en Hondenziekte (Distemper). Vervolgens is een jaarlijkse vaccinatie voldoende om uw hond blijvend te beschermen.

Indien u van plan bent om naar het buitenland te reizen met uw hond, dient deze nog een aanvullende vaccinatie tegen hondsdolheid (Rabiës) te krijgen. Voor de meeste landen geldt dat dit minimaal 3 weken voor uw vertrek dient te worden gegeven (voor de specifieke eisen per land kunt u kijken op de website van LICG). De vaccinatie tegen hondsdolheid mag worden gegeven bij pups vanaf 3 maanden oud.

Uw pup ontvlooien

Vlooien kunnen u en uw huisdier veel overlast bezorgen. Ze geven erge jeuk en kunnen zelfs een allergische reactie veroorzaken. Omdat honden het hele jaar door buiten komen en in contact zijn met soortgenoten, is ons advies om maandelijks te behandelen met een goed werkend vlooienmiddel. Hiervoor zijn verschillende opties zoals pipetten, tabletten of een halsband. Voor een advies welk middel geschikt is en veilig gebruikt kan worden voor uw pup kunt u altijd terecht bij onze assistentes.

Wacht niet met behandelen tot het moment dat uw pup daadwerkelijk vlooien heeft. Volwassen vlooien kunnen wel 100 eitjes per dag leggen die in 3 maanden tijd ontwikkelen tot nieuwe vlooien. Hierdoor duurt het vaak lang voordat u van de vlooien af bent. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Kijk voor meer informatie op de website van ESCCAP.

Contact met andere honden

Vanaf 3-12 weken bevinden pups zich in de eerste socialisatiefase. In deze periode zijn de pups nog erg nieuwsgierig en onderzoekend. Het is erg belangrijk dat ze in deze periode kennis maken met veel verschillende dingen (auto’s, trams, katten, mensen, etc.) en leren dat deze niet eng zijn. Vanaf de tweede enting op 9 weken leeftijd is het van belang dat uw pup geleidelijk in contact komt met andere honden. Een goede optie is om al op jonge leeftijd met uw pup naar een puppycursus te gaan. Hier leert uw pup om te gaan met andere rassen die ze niet in het nest gezien hebben.

Voeding voor uw pup

In de eerste zes maanden maakt uw pup een grote groeispurt door. Om verantwoord te kunnen opgroeien is een goed uitgebalanceerd puppyvoer erg belangrijk. Wij adviseren Hill’s Vet Essentials puppyvoeding. Dit is een voeding waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het de juiste hoeveelheden aan mineralen, vitaminen, omega-vetzuren en antioxidanten bevat voor een goede ontwikkeling van het immuunsysteem, de botten en gewrichten, de huid en voor een goede spijsvertering.

Voor honden die zwaarder worden dan 25 kg (volwassen gewicht) is er speciaal puppyvoer. Hierin zit minder energie en calcium waardoor de pup niet te snel groeit. Dit voorkomt problemen aan botten en gewrichten tijdens de groei. Kleine honden moeten tot 12 maanden puppyvoeding krijgen, voor grotere rassen geldt dit tot 18 maanden.

Als u wisselt van voeding is het belangrijk om dit heel geleidelijk te doen om maagdarmklachten te voorkomen. Het maagdarmkanaal van een pup is in het eerste levensjaar namelijk nog erg gevoelig.

Als richtlijn voor het aantal maaltijden per dag van uw pup geldt het volgende:

 • Tot drie maanden: viermaal daags.
 • Drie tot zes maanden: driemaal daags.
 • Vanaf zes maanden: tweemaal daags.

Wandelen

Het is natuurlijk ontzettend leuk en belangrijk om te wandelen met uw nieuwe pup. Begin met kleine stukjes per keer en loop nog geen lange tijd achter elkaar. Als richtlijn kunt u aanhouden: het maximale aantal minuten per wandeling is het aantal levensweken van uw pup (dus voor een pup van 9 weken maximaal 9 minuten per uitlaatbeurt). U mag wel zo vaak naar buiten als u wilt.

Tanden wisselen

Het melkgebit van uw pup bestaat uit 28 tanden en kiezen (12 snijtanden, 4 hoektanden en 12 kiezen). Vanaf een leeftijd van 3-4 maanden gaat het melkgebit langzaam wisselen naar het volwassen gebit wat bestaat uit 42 tanden en kiezen. Tijdens het wisselen hebben pups vaak extra behoefte om te kauwen. Door de groei van de volwassen tanden worden de wortels van het melkgebit geresorbeerd en valt het melkgebit uiteindelijk uit. Soms zien we dat de melktanden niet helemaal goed uitvallen en de melk- en volwassen tand tegelijk in de bek aanwezig zijn. Doordat de melktand blijft staan kan de volwassen tand niet goed doorkomen en krijgt daardoor vaak een verkeerde stand. Als zowel de melk- als de volwassen tand aanwezig zijn, noemen we dat persisterende melktanden. Het is dan erg belangrijk dat de melktand wordt getrokken. Persisterende melktanden zien we vooral bij de snijtanden en hoektanden en met name bij kleinere rassen. Wij adviseren om op een leeftijd van 6 maanden het gebit van uw hond te laten controleren tijdens ons puberconsult.

Om het gebit van uw hond goed te onderhouden, adviseren wij om ze op jonge leeftijd te laten wennen aan tandenpoetsen. Als u hier interesse in heeft, vraag dan gerust aan een van de assistenten of dierenartsen voor uitleg hoe dit het beste gedaan kan worden.

Loopsheid en sterilisatie

De eerste loopsheid bij teven treedt meestal op tussen de 6 en 12 maanden oud. De kleine rassen wat eerder en de grotere rassen vaak wat later. Mocht u geen nestje willen, dan is ons advies om 3 maanden na het optreden van de eerste loopsheid de teef te laten steriliseren.

Er zijn meerdere gezondheidsredenen om teven te steriliseren:

 • Het voorkomen van melkkliertumoren op latere leeftijd. Uit onderzoek is duidelijk gebleken dat de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren met elke loopsheid toeneemt.
 • Het voorkomen van baarmoederontsteking op latere leeftijd. Bij 1 op de 3 ongesteriliseerde teven ontstaat een baarmoederontsteking. Hier wordt de hond erg ziek van en ze moet dan (vaak met spoed) worden geopereerd.
 • Zelden zien we dat teven suikerziekte kunnen ontwikkelen als gevolg van de hormonen die in het bloed komen tijdens de loopsheid.
 • Andere voordelen van sterilisatie zijn: geen loopsheid, geen ongewenste dekking, geen schijnzwangerschap (schijndracht).

Een nadeel van sterilisatie is het risico op incontinentie. Dit komt heel af en toe voor bij honden van grotere rassen (oa. Boxer, Dobermann, Bouvier des Flandres, Ierse setter, Old English Sheepdog, Weimaraner en Rottweiler) en zelden/nooit bij kleinere rassen. De kans op het ontwikkelen van incontinentie is iets kleiner als de teef één keer loops is geworden.

Castratie reu

Reuen kunnen vanaf een leeftijd van 6 maanden gecastreerd worden. In tegenstelling tot wat er vroeger altijd gedaan werd, is het castreren van een reu tegenwoordig niet altijd meer standaard. Bij de meeste reuen is het helemaal niet nodig en blijft de hond op latere leeftijd slanker en beter bespierd. In enkele gevallen kan het zinvol zijn om uw reu wel te laten castreren:

 • Gedrag: voorbeelden hiervan zijn dominantie ten opzichte van andere honden, onhandelbaar gedrag als er loopse teven in de buurt zijn of rijden op mensen of voorwerpen.
 • Medische redenen zijn een voorhuidontsteking of bepaalde prostaatproblemen.

Een castratie is lang niet altijd 100 % effectief om ongewenst gedrag te voorkomen. Het kan ook gedeeltelijk aangeleerd gedrag zijn. Er is wel een grote kans dat de reu door de castratie rustiger wordt.

Als u eerst wilt ervaren of een castratie het gewenste effect heeft op uw hond, dan is het ook mogelijk om hem eerst chemisch te castreren. Hierbij krijgt de reu een implantaat die 6 maanden lang werkt en ervoor zorgt dat de testikels geen testosteron meer produceren. Dit heeft nagenoeg hetzelfde effect als een castratie.

Aankomen na de sterilisatie/castratie

Na de sterilisatie/castratie verandert het metabolisme van uw hond. Hierdoor kan hij/zij sneller aankomen. Dit kan worden voorkomen door hem/haar preventief op een calorie-arm dieet te zetten of ¼ minder voer te geven.

Puppy vacht verzorgen

Honden hebben vachtverzorging nodig. Bouw dit rustig op bij uw pup, zodat hij/zij hier aan kan wennen. Onderstaand schema geeft weer welke vachtverzorging nodig is bij welk type vacht.

 

Thuis kammen/wassen?
Naar de trimmer?
Stokhaar (Duitse herder, Siberische husky, Rottweiler, Labrador) Ja, wekelijks borstelen. Ja, 2 keer per jaar.
Korthaar/gladhaar (Dobermann, Boxer, Dalmatiër) Ja, af en toe borstelen. Ja, 2 keer per jaar.
Ruwhaar (Cairn terriër, Fox terriër, Border terriër) Ja, 1 keer per week borstelen (zachtjes!). Ja, 2 keer per jaar.
Langhaar (Bobtail, Bearded collie, Shih-Tzu, Afghaanse windhond) Ja, 2-3 keer per week borstelen. Ja, minimaal 3-4 keer per jaar.
Halflang haar (Golden retriever, Engelse cocker spaniël, Ierse setter) Ja, 2 keer per week borstelen. Ja, 4 keer per jaar.
Langstokhaar (Newfoundlander) Ja, wekelijks borstelen. Ja, 2-4 per jaar.
Kroeshaar/krulhaar (poedel, bichon frisé) Ja, 2 keer per week borstelen. Ja, 4-6 keer per jaar.
Vilthaar (Komondor, Puli) Nee, enkel de vilten in strengen scheuren. Nee, tenzij er thuis niets wordt gedaan.
Haarloos/naakt (Chinese naakthond) Ja, 1 keer per weer scrubben. Nee, tenzij wekelijks scrubben geen optimale huid geeft.

Puberconsult

Ook pups komen in de pubertijd! Vanaf 5-6 maanden veranderen het gedrag en de gehoorzaamheid van de hond door hormonale schommelingen. Dit is het moment waarop sommige honden gaan proberen hoger in de rangorde te komen. Ook zullen ze soms commando’s negeren. Het is erg belangrijk om in deze periode consequent en duidelijk te blijven en niet toe te staan dat uw hond de grenzen steeds verder verlegt.

Om u zo goed mogelijk te begeleiden, bieden wij u een puberconsult aan op 6 maanden leeftijd bij één van onze assistentes. Tijdens dit consult kijken wij de hond na, zullen wij de groei, gebit, gewicht en ontwikkeling van uw hond doornemen en krijgt u de kans om alle vragen te stellen die u heeft. Ook kan uw hond op deze manier leren dat een bezoek aan de dierenarts niet eng is. De kosten van dit consult zijn €19,95. Ben u Premiummember bij ons Happy Pet Health Plan, dan zitten er geen kosten aan verbonden.

Mocht u verder nog vragen hebben dan horen wij het graag. U kunt ook altijd even binnenlopen om uw pup te wegen en hem te laten wennen aan een bezoek aan de praktijk.

 

Wilt u deze informatie graag bij de hand hebben? Download deze dan hier: Puppy informatiebrief