“Mijn hond eet nog, dus hij zal wel geen pijn hebben in zijn bek”

“Ik hoor eigenaren dit dagelijks zeggen in de spreekkamer als ik het gebit van hun hond nakijk. Echter, niks is minder waar. Honden zijn meesters in het verborgen houden van pijn in hun bek. Zelfs met de meest rotte kiezen zie ik dieren nog eten. Maar dat betekent niet dat ze geen pijn hebben!

80% van de honden heeft gebitsproblemen. Deze problemen variëren van ontstoken tandvlees (ook wel gingivitis genoemd), teruggetrokken tandvlees, blootliggende wortels en losse/rotte elementen (ook wel parodontitis genoemd) tot aan elementen met gaatjes, afgesleten of afgebroken elementen en problemen in de bek door een verkeerde stand van elementen.

Behalve dat een hond pijn in zijn bek heeft door deze gebitsproblemen, loopt hij ook continu met een ontsteking in zijn lichaam rond met alle gevolgen van dien. Ook kunnen gebitsproblemen behoorlijk stinken. Niet echt lekker als we weer eens een goedbedoelde lik of knuffel krijgen!

Reden genoeg dus om ieder dier met een gebitsprobleem te behandelen.

Op deze pagina vindt u informatie over en foto’s van veel voorkomende gebitsproblemen bij honden en de behandeling hiervan. Ik wil u graag helpen om het gebit van uw hond gezond te maken en te houden. Maak een afspraak en kom langs zodat we samen kunnen kijken hoe de staat van het gebit is en of er een behandeling nodig is.”

Esther Vamos, tandheelkundig dierenarts Gebitskliniek Vondelpark.