Uw hond laten inslapen

Wanneer laat u uw hond inslapen? Deze keuze is ontzettend lastig. Uw maatje is niet meer weg te denken uit uw leven, maar het moment van afscheid nemen zal ooit komen. Wij begrijpen dat het voor u erg moeilijk is om te bepalen wanneer u uw hond laat inslapen. Als uw hond geen kwaliteit van leven meer heeft, is het een waarschijnlijke optie om uw hond te laten inslapen. U kunt altijd bij ons terecht wanneer u advies wil hebben over het laten inslapen van uw hond.

Wanneer laat u uw hond laten inslapen?

Er zijn verschillende redenen om uw hond te laten inslapen. Per situatie kan het advies om wel of niet uw hond in te laten slapen verschillen. Twijfelt u? Wij kunnen de keuze niet voor u maken, maar wij kunnen u wel ons advies geven.

Hond inslapen bij ziekte

Uw hond kan bijvoorbeeld ongeneeslijk ziek zijn. Als uw hond hiervan als gevolg geen kwaliteit van leven meer heeft en veel pijn heeft, kan het beter zijn voor uw hond om deze in te laten slapen. In sommige gevallen is het menselijker om uw hond in te laten slapen dan hem pijn te laten lijden.

Hond inslapen hij gedragsproblemen

Naast gezondheidsredenen, kan uw hond ook plotseling agressief gedrag laten zien. Soms is dit niet te verhelpen. Als er wordt geconstateerd dat deze agressieve gedragingen een gevaar zijn voor uw hond of voor de leefomgeving van de hond, kan het beter zijn om uw hond in te laten slapen. U hoeft uw hond natuurlijk niet in te laten slapen na een keer bijten, maar als uw hond veelvuldig agressief vertoond is het goed om met een gedragsdeskundige te gaan praten. Als er geen oplossing is, bestaat de kans dat deze deskundige adviseert om uw hond in te laten slapen.

Hond inslapen bij ouderdom

Nog een reden om de keuze te maken om uw hond in te laten slapen kan ouderdom zijn. Er zijn een aantal aandoeningen die samen gaan met het ouder worden van uw hond. Zo komt artrose, het slijten van de gewrichten, vaak voor. In sommige gevallen is dit niet meer te verhelpen. Daarnaast zijn problemen met het hart of nieren ook veel voorkomend bij oudere honden. Als er geen behandeling meer mogelijk is voor deze ouderdomskwalen kan het beter zijn om ervoor te kiezen om uw hond in te laten slapen.

Hoe gaat het inslapen van een hond?

Als u ervoor heeft gekozen om uw hond in te laten slapen, maakt u hier een afspraak voor. Doorgaans komt u hiervoor naar de kliniek. Ook doen wij thuisbezoeken maar binnen een beperkte afstand van onze praktijk. U kunt zelf de keuze maken of u bij de euthanasie van uw hond aanwezig wil zijn. Soms kan het helpen in het verwerkingsproces om tot het laatste moment ter plaatse te zijn. Deze keuze is aan u; u mag er ook voor kiezen om weg te gaan.

De dierenarts zorgt er voor dat uw hond kalm en op zijn gemak is. Als eerste stap plaatsen wij een braunule (intraveneuze katheter) in de poot van uw hond. Dit geeft ons direct toegang tot het bloedvat. Vervolgens dienen wij via de braunule een slaapmiddel toe. Dit doen wij pas als u hier klaar voor bent. Doordat wij het middel direct in het bloedvat toedienen valt u hond al snel in een diepe slaap. Vervolgens dienen wij een tweede middel toe. Dit middel zorgt ervoor dat het hart van uw hond uiteindelijk stopt met kloppen. De dierenarts controleert altijd of het hart en de ademhaling gestopt zijn. Het inslapen is niet pijnlijk voor uw hond. Uw trouwe viervoeter zal er niks van voelen. Na dit proces geven wij u de tijd om afscheid te nemen van uw hond.

Wat zijn de kosten van euthanasie van uw hond?

De kosten van de euthanasie van uw hond hangen af van een aantal factoren. Uw hond in uw eigen huis laten inslapen is bijvoorbeeld tegen een hoger tarief dan in de kliniek. Daarbij is het gewicht van uw hond ook van belang. De euthanasie van grotere honden zal meer geld kosten dan van kleinere hondjes. Het kan zijn dat uw hond zo snel achteruit gaat dat er direct gekozen moet worden voor het laten inslapen. Zo’n spoedgeval is vaak ook duurder dan een reguliere afspraak. Houdt u er ook rekening mee dat afspraken in het weekend meer kosten dan doordeweekse afspraken.

Afscheid nemen van uw hond na overlijden

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop u afscheid kunt nemen van uw hond. Het is helemaal niet gek om van tevoren alvast na te denken over de manier waarop u uw hond zijn laatste rustplaats wil geven. Door alvast de opties door te nemen, hoeft u op het moment dat uw hond ingeslapen is deze moeilijke keuze niet meer te maken.

  • Crematie. U kunt ervoor kiezen om uw hond individueel te laten cremeren. De as van uw hond kunt u meekrijgen in een urn of een strooikoker. U kunt ook kiezen voor een gezamenlijke crematie. Hierbij wordt uw hond samen met andere dieren gecremeerd en wordt de as uitgestrooid op een veld bij het crematorium.
  • Begraven. Ook kunt u kiezen om uw hond te laten begraven. Hierbij heeft u de keus om zelf uw hond te begraven op uw eigen terrein of een plek op een begraafplaats te kopen. Als u uw hond in uw eigen tuin wil begraven is het verstandig om van tevoren te checken bij uw gemeente of dat mag.
  • Destructie. Destructie houdt in dat uw hond samen met ander dierlijk materiaal zoals paarden en koeien wordt vernietigd. U laat hiervoor uw hond achter bij onze kliniek. Deze wordt dan opgehaald samen met de andere overleden dieren om elders vernietigd te worden.
  • Afstaan aan de wetenschap. Als laatste kunt u ervoor kiezen om uw hond te doneren aan de wetenschap. Overleden huisdieren kunnen ook worden gedoneerd aan diergeneeskunde studies. Hiermee willen de studies bijdragen aan het terugdringen van duizenden proefdieren in Nederland.

Naast het uitvoeren van de crematie biedt een crematorium vaak nog diverse opties ter herinnering aan. Zo kunt u bijvoorbeeld een gipsen pootafdrukje van uw hond ontvangen.

De kosten voor de uitvaart van uw hond verschillen. Kijk welke optie het beste bij u zou passen of raadpleeg onze dierenartsen of kliniek.

Wij begrijpen dat het laten inslapen van uw hond een moeilijke keuze is. Heeft u nog vragen over het laten inslapen van een hond, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.