Waarom nagels knippen bij de hond

Het is belangrijk om af en toe de nagels te controleren van uw hond en indien nodig te knippen. In sommige gevallen kunnen deze namelijk te lang worden en dit kan zorgen voor ongemakken. Zo kunnen te lange nagels ervoor zorgen dat de tenen van de hond omhoog gedrukt worden, waardoor er teveel druk op de voet komt te staan en er een verkeerde houding kan ontstaan. Ook kunnen de tenen scheef gaan staan, nagels gaan ingroeien, afbreken of inscheuren.

In de meeste gevallen slijten de nagels van honden door het lopen over ruwe ondergronden en is knippen niet nodig. Alleen de duimnagels (en indien aanwezig de wolfsklauw) raken de grond niet, deze moeten dus vaker gecontroleerd worden en dus ook geknipt worden.

Hoe knipt u de nagels van uw hond?

Het knippen van de nagels van uw hond kunt u als eigenaar ook zelf doen. Maar hondennagels knippen kan lastig zijn. Belangrijk is daarom om wel even te weten hoe dit moet, aangezien het pijnlijk is voor de hond als er in het leven wordt geknipt. Een goede tip is om uw hond als pup al te laten wennen aan het aanraken en pakken van zijn pootjes. Zo wordt het nagelknippen later een stuk makkelijker.

 • Zorg er ten eerste voor dat u een goede nagelschaar speciaal voor honden heeft. Let hierbij ook op het juiste formaat; een Chihuahua heeft een veel kleinere schaar nodig dan een Labrador.
 • Zorg ervoor dat uw hond een fijne houding heeft en stel hem of haar gerust. Het is belangrijk dat ze even stil blijven zitten namelijk.
 • Pak met een hand de ondervoet en houd de teen waar de nagel van geknipt moet worden vast
 • Je wilt niet in het leven in de nagel knippen. Bij witte nagels is goed te zien waar het leven loopt. Knip de nagel 2 mm van het leven schuin af.
 • Bij zwarte nagels is het moeilijk tot niet te zien waar het leven is. Deze nagels dient u dan ook voorzichtig te knippen. Een mogelijkheid is om steeds een heel klein stukje af te knippen, totdat u in het midden van de nagel een stipje zit. Zo weet u dat u dicht bij het leven komt en dus moet stoppen met verder knippen. Een andere optie is om een eerst wat druk op de nagel te zetten met de nageltang voordat u de nagel daadwerkelijk afknipt. Trekt de hond hierbij zijn poot terug, dan zit u waarschijnlijk bij het leven. Dit kunt u vervolgens een stukje lager proberen, totdat de hond de poot niet meer terugtrekt.
 • Er zijn ook speciale hondennagelvijlen. Hiervoor moet de hond wel wat langer stilzitten, en let er hierbij ook op dat u niet in het leven vijlt.

Toch spannend om zelf de nagels van uw hond te knippen? U bent welkom om hiervoor langs te komen op de praktijk. Maak eventueel hier gelijk online een afspraak!

nagels_knippen_hond

Nagel hond te ver afgeknipt

Wanneer u toch per ongeluk in het leven in de nagel heeft geknipt, kan de nagel van de hond gaan bloeden. Dit bloeden kan ook moeilijk te stelpen zijn. Het ziet er daarom vaak enger uit dan het is. Het is niet gevaarlijk, wel kan het pijnlijk zijn voor de hond. U kunt het bloeden proberen te stelpen door er even met een gaasje druk op uit te oefenen, het bloeden stopt dan vaak vanzelf. Ook kunt u aluin gebruiken om het bloeden te stelpen. Dit is bij de meeste drogisterijen te koop. Blijft het nageltje maar bloeden, neem dan even contact op met een dierenarts voor advies.

Nagelproblemen

Naast te lange nagels, kunnen er ook andere problemen zijn met de nagel(s) van uw hond. Denk hierbij aan de volgende zaken:

 • De nagel is gescheurd of (af)gebroken
 • De nagel zit los
 • De nagel is er af
 • De nagelriem of nagelbed is ontstoken
 • De nagel is ingegroeid

Dit zijn dingen die erg pijnlijk kunnen zijn voor de hond. Als er sprake is van een van de bovenstaande punten adviseren wij om contact op te nemen met een dierenarts.

Nagels knippen bij Dierenkliniek Vondelpark

Wij helpen u graag bij het nagels knippen van uw hond. Wij kunnen dit voor u doen tijdens een afspraak, maar wij kunnen u dit ook leren zodat u het eventueel zelf kunt doen. Wilt u alleen de nagels van uw hond laten knippen, dan kunt u hiervoor een afspraak maken bij een van onze assistenten. De kosten hiervoor zijn 16,35 euro. Komt u voor iets anders bij ons langs, bijvoorbeeld een vaccinatie, controle of operatie, dan kunnen wij uiteraard ook altijd even de nagels knippen.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, neem dan vooral contact met ons op!