Ontworming hond

Ontwormen hoort bij de verzorging van een puppy of volwassen hond. Sommige hondeneigenaren denken dat ze het wel zullen merken als hun hond geïnfecteerd raakt. Maar dat risico moet u niet nemen: een infectie is vele malen vervelender (en gevaarlijker) dan een preventieve wormenkuur.

Hoe krijgt een hond wormen

Besmetting met wormen kan onder andere plaats vinden door contact met ontlasting van een besmet dier, via een tussengastheer (vlo, rauw vlees of het eten van wild dier) en via de moedermelk. Ook kunnen mensen de wormeitjes ongemerkt onder hun schoenen meenemen het huis in. Dieren (en mensen) met een niet goed werken immuunsysteem zoals pups en oudere honden, lopen een groter infectierisico dan gezonde, volwassen dieren.

Hond preventief ontwormen

Met een wormenkuur voorkomt u dat uw hond geïnfecteerd wordt met parasieten zoals spoelwormen, lintwormen, ringwormen en haakwormen. Als u geen ontwormingskuur geeft, kan uw hond vervelende infecties oplopen. Dat geldt niet alleen voor uw huisdier, maar ook voor uzelf en voor uw kinderen. En voor elke (honden)infectie geldt natuurlijk: voorkomen is beter dan genezen.

Hoe vaak moet u uw hond ontwormen?

Het schema voor de ontworming ligt aan de leeftijd van uw hond. Zo moet u een pup vaker behandelen dan een volwassen hond. U kunt onderstaand ontwormingsschema aanhouden:

Ontworm uw puppy op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. Herhaal de wormenkuur op de leeftijd van 3, 4, 5 en 6 maanden.

Is uw hond ouder dan een half jaar? Dan adviseren wij uw hond 4 keer per jaar te ontwormen. Tip: zet alvast een terugkerende herinnering in uw telefoon.

Ontwormingskuren voor uw hond

Er zijn diverse soorten ontwormingsmiddel te koop. Ontwormingstabletten worden het meeste gebruikt. Vaak zit hier nog een lekker smaakje aan en u kunt ze bijvoorbeeld door het voer mengen. Slikt uw hond de pillen echt niet door? Dan kunt u ook een ontwormingspasta gebruiken of een pipet. Let er goed op dat u het product juist doseert voor het gewicht van uw hond.

Symptomen van een geïnfecteerde hond

Bent u bang dat uw hond of puppy, ondanks uw goede zorgen, tóch besmet is geraakt met wormen? Controleer het dier dan op de volgende symptomen:

  • Opgezette buik
  • Minder eetlust
  • Diarree of stukjes wormen in ontlasting
  • Hoesten en/of braken
  • Gewichtsverlies
  • Lusteloosheid
  • Jeuk aan het achterwerk

Herkent u bovenstaande klachten bij uw hond? Neem dan contact met ons op, dan gaan wij kijken of er inderdaad sprake is van een worminfectie. Daarna zullen we u adviseren over de juiste behandeling.

Combineer het ontwormen en ontvlooien

Zoals eerder verteld kan een besmetting met wormen bij uw hond ontstaan via een gastheer, namelijk de vlo. Ontvlooien is daarom minstens zo belangrijk als ontwormen. Kijk op deze pagina over advies over het onvlooien van uw hond.

Ontwormen in het buitenland

In bepaalde gebieden van Europa komen wormen voor die grote consequenties voor de gezondheid van uw hond kunnen hebben, bijvoorbeeld de hartworm, de vossenlintworm en de longworm. Wees hierop voorbereid als u uw hond meeneemt naar buitenland door hem of haar te behandelen met de juiste middelen. Hier kunnen onze werknemers u advies over geven.