Teek bij honden en puppy’s

Honden worden besprongen door teken, die zich vastklampen aan de huid en zich voeden met bloed. Maar het bloedzuigen is niet het enige gevolg van een tekenbeet. Met een beetje pech draagt de teek bacteriën en virussen over. Daar kan uw hond, maar u zelf ook, behoorlijk ziek van worden. Denk hierbij aan de ziekte van Lyme, Ehrlichiose en Babesiose. Daarom is het zo belangrijk om teken bij honden te voorkomen én bestrijden.

Wat zijn hondenteken?

Een teek is een kleine, bloedzuigende parasiet die zich nestelt in de huid van mens en dier. Ze leven met name in struiken en hoog gras, om vervolgens op het slachtoffer te springen. Omdat honden veel buiten zijn, lopen ze relatief veel risico op tekenbeten. Daarom moet u uw hond goed tegen teken beschermen.

Middel tegen teken bij honden

In de strijd tegen tekenbeten kunt u verschillende producten aanschaffen. De meeste middelen kunt u preventief gebruiken.

Tekenband hond

Veel hondeneigenaren geven hun hond een tekenband. Daarmee kunt u vervelende beestjes, zoals teken, afweren en doden. Een tekenband is een hondenhalsband met werkzame stoffen. Uw hond merkt niks van deze stoffen, maar insecten kunnen er absoluut niet tegen. Dankzij deze halsband blijven de teken op afstand.

Tekendruppels hond (pipet)

De meeste producten tegen vlooien werken ook tegen teken. Vandaar dat dit middel het meest wordt gebruikt. Deze prodcuten komen voor in pipetvorm, oftewel druppels, welke je op de huid van uw hond aanbrengt. In de meeste gevallen werken deze producten 1 maand en moeten dus ook maandelijks herhaalt worden.

Tekentablet hond

Een anti-tekenmiddel is er ook in tabletvorm (bijvoorbeeld Nexgard). Dit kunt u aan uw hond geven als een snoepje, en werkt een maand.

Tips om hondenteken te bestrijden

Naast bovenstaande tips, adviseren wij om uw hond dagelijks te controleren op teken(bijten), zodat u op tijd actie kunt ondernemen. Een ‘verse’ tekenbeet is vaak niet meer dan een zwart puntje op de huid. Pas als de teek het bloed heeft opgezogen, zwelt zijn lichaampje op. Vaak valt de teek dan pas op. Vergeet bovendien niet om uw hond regelmatig te ontvlooien en te ontwormen. Dat is, net als tekenbestrijding, een belangrijk onderdeel van de preventieve zorg.

Tekenbeet bij honden behandelen

Is uw hond tóch door een teek gebeten? Dan moet u de teek zo snel mogelijk verwijderen. Als u de teek bij de hond laat zitten, kan de hond er ziek van worden. Dat gebeurt al na 16 tot 24 uur, dus er is haast geboden.

Zo gaat u met een tekenbeet om:

  • Lokaliseer de tekenbeet door de hondenharen goed opzij te duwen.
  • Gebruik geen ontsmettingsmiddel bij de teek, want als reactie kan de teek zijn maaginhoud legen en zo is er meer kans dat er een ziekteverwekker wordt overgedragen.
  • Zet de tekentang om de teek heen, zo dicht mogelijk op de hondenhuid. Wil je de teek zonder tekentang verwijderen? Dan kun je ook een pincet gebruiken.
  • Probeer de teek met een draaiende beweging los te maken en van de hondenhuid te trekken. Hoe verleidelijk het ook lijkt om de teek te pletten, doe dit niet! Dan kunnen de ziekteverwekkers vrijkomen. Trek de teek heel voorzichtig uit de huid, zodat u deze in zijn geheel verwijderd.
  • Controleer voor de zekerheid of u de kop en pootjes van de teek ook heeft verwijderd. Zo niet, doe dit dan alsnog. Anders kan uw hond alsnog klachten krijgen.

Help, mijn hond heeft een teek!

Ziet u de tekenbeet bij uw hond te laat of is het u niet gelukt om de teek te verwijderen? Houd de gezondheid van uw hond extra goed in de gaten. Bij onderstaande symptomen kunt u het beste contact met ons opnemen:

  • Vermoeidheid
  • Weinig eetlust
  • Koorts
  • Pijntjes
  • Stijve gewrichten

Wij zullen uw hond op tekenziekten controleren. Daarna schrijven we de juiste behandeling voor, zodat uw viervoeter gauw weer de oude is.

Vind u het niet fijn om de teek zelf te verwijderen, wij helpen u hier uiteraard graag mee!