Sterilisatie teef

In het geval van teefjes wordt er bijna altijd gesproken over steriliseren, maar eigenlijk is dat niet juist, we castreren ze. Bij een sterilisatie bindt je de eileiders af, bij een castratie verwijder je deze. Hier is in de diergeneeskunde altijd sprake van aangezien je zo de aanmaak van de hormonen stopt. Toch spreken wij hier ook over sterilisatie, om zo geen verwarring te creëren.

Het steriliseren van een teef heeft zowel voor- als nadelen.

Wat zijn de voordelen van sterilisatie?

  • De afname van de kans op (kwaadaardige) mammatumoren (tumoren van de melkklieren). Wanneer de teef vlak voor of na de eerste loopsheid gesteriliseerd wordt, is het risico hiervan bijna zo goed als nul. Hoe later in het leven van de teef je steriliseert, hoe minder afname van de kans op mammatumoren er is. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat we in ieder geval voor de leeftijd van 2,5 jaar moeten steriliseren om de kans op het ontstaan van kwaadaardige mammatumoren naar beneden te halen. Wanneer een teef op een latere leeftijd wordt gesteriliseerd neemt alleen de kans op het ontstaan van goedaardige mammatumoren af.
  • De kans op het optreden van een baarmoederontsteking is na de sterilisatie verwaarloosbaar.
  • De kans op het ontwikkelen van suikerziekte is kleiner.
  • Gedragsverandering na de sterilisatie bij de hond: de sterilisatie zal geen effect hebben op de vriendelijkheid, speelsheid of persoonlijk van de hond. Wel heeft de sterilisatie positief effect op het gedrag van de hond rondom haar loopsheid. Je zult het typische gedrag minder of helemaal niet meer gaan zien.

Wat zijn de nadelen van een sterilisatie?

  • We zien dat 5-20% van de teven die gesteriliseerd zijn incontinentieproblemen ontwikkelen en dan met name zware honden of honden van grote rassen. Deze problemen zijn met medicijnen goed te behandelen. Bij sommige rassen ligt het risico op incontinentie wat hoger (bijv. bij de Boxer en de Newfoundlander).
  • Er is soms sprake van toename van het lichaamsgewicht, gedrag en/of vachtstructuur bij langharige honden.
  • Natuurlijk is er altijd een operatierisico, deze is echter verwaarloosbaar klein.

Als eigenaar moet u voor uzelf beslissen of u uw hond wilt laten steriliseren of niet. Wij kunnen u hierin wel uitgebreid adviseren. Mocht u uw hond willen laten steriliseren dan raden wij aan dit drie maanden na de eerste loopsheid te doen.

Hoe gaat een sterilisatie in zijn werk?

Dierenkliniek Vondelpark heeft een zeer uitgebreide operatieruimte voorzien van moderne apparatuur. Daarnaast hebben onze dierenartsen veel ervaring op chirurgisch vlak. Wilt u weten hoe een sterilisatie in zijn werk gaat, en wat de voorzorg en nazorg bij een sterilisatie inhoudt? Kijk dan op onze chirurgiepagina.

Hond steriliseren via laparoscopie

Bij ons op de kliniek is het mogelijk om de sterilisatie via de conservatieve manier te laten doen of via een laproscopie (kijkoperatie). Dit adviseren wij bij honden boven de 15 kg.

Wat zijn de kosten voor sterilisatie van uw hond?

Als u meer wilt weten over de kosten van een sterilisatie , kunt u een kijkje nemen bij onze tarieven. U kunt ook telefonisch of per mail een prijsindicatie bij ons opvragen.

Mocht u nadenken over het laten steriliseren van uw hond, loop dan gerust langs voor advies of neem contact met ons op. Ook bij vragen over gedrag kunnen onze paraveterinairen u verder helpen.