Sterilisatie teef

In het geval van teefjes wordt er bijna altijd gesproken over steriliseren, maar eigenlijk is dat niet juist, we castreren ze. Bij een sterilisatie bindt je de eileiders af, bij een castratie verwijder je deze. Hier is in de diergeneeskunde altijd sprake van aangezien je zo de aanmaak van de hormonen stopt. Toch spreken wij hier ook over sterilisatie, om zo geen verwarring te creëren.

Wat is de beste leeftijd voor sterilisatie van uw hond?

Over het algemeen houden wij het advies aan om uw hond 3 maanden na de eerste loopsheid te laten steriliseren. In overleg kan hiervan afgeweken worden. Bij de grote hondenrassen krijgen de teefjes hun eerste loopsheid als ze tussen de 10 en 16 maanden oud zijn. Bij kleine rassen is dit vaak eerder, namelijk tussen de 6 en 10 maanden leeftijd.

De sterilisatie wil je in ieder geval niet tijdens de loopsheid uitvoeren. De doorbloeding van de eierstokken en baarmoeder is tijdens de loopsheid namelijk erg hoog, waardoor er meer kans op complicaties is.

Wat zijn de voordelen van sterilisatie?

Onvruchtbaar

Door het verwijderen van de eierstokken maar je de teef “steriel”, oftewel, ze is onvruchtbaar en kan dus geen pups meer krijgen. De loopsheid verdwijnt hier ook mee.

Minder kans op baarmoederontsteking

Door hormonale invloed kan een teefje een baarmoederontsteking, ook wel pyometra genoemd, ontwikkelen. Een baarmoederontsteking is een zeer ernstige aandoening en kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Bij een sterilisatie worden de eierstokken verwijderd waardoor er geen hormonale invloed meer is. Hierdoor is er geen kans meer op het ontwikkelen van een baarmoederontsteking.

Minder kans op tumoren

Door het steriliseren van een teef zorg je voor afname van de kans op (kwaadaardige) mammatumoren (tumoren van de melkklieren). Wanneer de teef vlak voor of na de eerste loopsheid gesteriliseerd wordt, is het risico hiervan bijna zo goed als nul. Hoe later in het leven van de teef je steriliseert, hoe minder afname van de kans op mammatumoren er is. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat we in ieder geval voor de leeftijd van 2,5 jaar moeten steriliseren om de kans op het ontstaan van kwaadaardige mammatumoren naar beneden te halen. Wanneer een teef op een latere leeftijd wordt gesteriliseerd neemt alleen de kans op het ontstaan van goedaardige mammatumoren af.

Positief effect op gedrag rond loopsheid

De sterilisatie heeft geen effect op de vriendelijkheid, speelsheid of persoonlijkheid van de hond. Wel heeft de sterilisatie positief effect op het gedrag van de hond rondom haar loopsheid. Je zult het typische gedrag minder of helemaal niet meer gaan zien. Lees hier meer over de loopsheid bij de hond.

Geen schijndracht

Indien een teefje niet is gesteriliseerd bestaat er de kans dat zij na de loopsheid schijnzwanger wordt. In principe is dit een mooi, natuurlijk proces. In de natuur krijgt namelijk alleen het teefje die het hoogste is in de rang een nestje. De andere teven in de roedel verzorgen ook deze pups voor als de moederhond bijvoorbeeld op jacht is. Daarom worden zij schijnzwanger zodat ook zij de pups melk kunnen geven.

Bij onze “huishonden” is deze functie niet meer nodig. Hierdoor geeft de schijndracht met name vervelende complicaties, zoals gedragsveranderingen, melkgift en eventuele melkklierontsteking.

Minder kans op suikerziekte

In de eierstokken wordt het hormoon progesteron gevormd. Dit hormoon zorgt voor een verhoogde suikerproductie in het lichaam. Dit kan dus ook suikerziekte veroorzaken. Daarnaast kan het suikerziekte ook ontregelen. Teven met suikerziekte moeten om die reden ook gesteriliseerd worden. Door het verwijderen van de eierstokken wordt de aanmaak van progesteron dus ook gestopt, en verminder je dus de kans op deze ziektes.

Wat zijn de nadelen van een sterilisatie?

Gewichtstoename

Door een sterilisatie veranderd de energiebalans van een teef. Dit kan ervoor zorgen dat zij sneller in gewicht aankomt. Het is daarom belangrijk om het gewicht na de sterilisatie goed in de gaten te houden en de hoeveelheid of type voeding indien nodig aan te passen. Indien u advies over voeding en/of het gewicht van uw hond wilt, neem dan contact op met onze voedings- en gewichtsconsulente.

Kans op incontinentie

Gesteriliseerde teefjes hebben meer kans op incontinentie naarmate zij ouder worden dan teefjes die niet zijn gesteriliseerd. Gelukkig zijn deze problemen met medicijnen goed te behandelen. Bij sommige rassen ligt het risico op incontinentie wat hoger, zoals bij de Boxer, Newfoundlander, Dobermann, Weimaraner, Ridgeback en Bouvier.

Verandering van de vacht

Het komt soms voor dat de vacht van (half)langharige honden verandert na een sterilisatie. De verandering die u kunt zien is dat deze meer gaat krullen en/of doffer wordt. Dit is verder niet van invloed op de gezondheid van de hond.

Keuze tussen klassieke en laparoscopische sterilisatie

Bij ons op de kliniek is het mogelijk om de sterilisatie via de conservatieve manier te laten doen of via een laparoscopie (kijkoperatie).

Wat is een klassieke sterilisatie

Bij de klassieke sterilisatie maken wij een minimale snede in de buikwand. Op deze manier kunnen wij bij de eierstokken welke wij beide verwijderen. De eierstokken liggen bij een teefje achter in de buikholte. Hoe groter de hond hoe dieper een dierenarts in de buikholte moet reiken om bij de eierstokken te kunnen komen.

Wat is een laparoscopische sterilisatie

Bij een laparoscopische sterilisatie, ook wel kijkoperatie genoemd, worden er 1, 2 of 3 kleine gaatjes (0,5-1cm) gemaakt in de buikwand. Via deze openingen gaat de chirurg met een camera en met het instrumentarium de buikholte in. Op een scherm wordt het beeld van de camera vergroot, en kan de chirurg goed zien waar hij moet zijn. Beide eierstokken worden verwijderd en via dezelfde gaatjes uit de buikholte gehaald. Wij adviseren laparoscopische sterilisaties bij honden vanaf ca. 10kg lichaamsgewicht.

Uit onderzoek blijkt dat grotere honden die via de klassieke methode gesteriliseerd zijn de dag na de operatie 62% minder bewegen, en honden die laparoscopisch gesteriliseerd zijn 25% minder. Het is dus aannemelijk dat deze methode minder pijnlijk is. Bij kleinere hondjes hoeft de chirurg minder diep de buikholte in om bij de eierstokken te komen en moet er sowieso al een kleiner gaatje in de buikwand gemaakt worden dan bij grotere honden. Deze techniek is dus met name geschikt voor honden vanaf ca. 10kg. Bij katten heeft deze methode geen meerwaarde.

Hoe gaat een sterilisatie in zijn werk?

Dierenkliniek Vondelpark heeft een zeer uitgebreide operatieruimte voorzien van moderne apparatuur. Daarnaast hebben onze dierenartsen veel ervaring op chirurgisch vlak. Kijk voor meer informatie ook op onze pagina chirurgie.

Voorbereiding sterilisatie

Het is belangrijk dat uw hond nuchter is voor de operatie. Dit betekent dat zij 12 uur voor de ingreep niet meer mag eten. Dieren kunnen namelijk gaan braken van de narcose en als ze gegeten hebben kan er voedsel in de keel blijven steken. Uw hond mag wel water drinken.

Laat uw hond uit voordat u haar naar de kliniek brengt. Tijdens de narcose kunnen ze hun ontlasting en urine laten lopen en dit gaat in de vacht zitten. Dit zorgt voor een minder goede hygiëne tijdens de operatie. Ook is het voor uw hond prettiger wakker worden.

DE PROCEDURE

Voordat uw hond onder narcose gaat, onderzoeken we haar helemaal en controleren we of uw hond gezond is. Vervolgens plaatsen we een infuus in een bloedvat in de voorpoot. Via dit infuus dienen we narcosemiddelen toe waardoor uw hond snel en veilig in slaap valt. Dan plaatsen we een tube in de luchtpijp waardoor we zuurstof en gasnarcose kunnen toedienen en sluiten we haar aan op de bewakingsapparatuur. Gedurende de narcose wordt met behulp van deze bewakingsapparatuur onder andere de hartslag, ECG en ademhaling in de gaten gehouden. Ook geven we extra infuusvloeistoffen om de bloeddruk op peil te houden.

Tijdens de operatie worden beide eierstokken verwijderd. De baarmoeder hoeft niet verwijderd te worden. Wel inspecteren wij deze altijd op afwijkingen. Nadat de eierstokken zijn verwijderd wordt de buikwand en de wond gehecht met onderhuidse hechtingen.

HERSTEL EN NAZORG BIJ EEN STERILISATIE

Uw hond mag dezelfde dag als de operatie nog naar huis. De assistente belt u als we weten hoe laat u uw hond kan komen ophalen. U krijgt een nazorgbrief mee waarin precies staat wat u na de behandeling voor uw hond kunt doen. Houd er met het ophalen van uw hond rekening mee hoe u uw hond mee naar huis neemt. Uw hond heeft een narcose gehad en kan daardoor nog suf zijn en het sneller koud krijgen. Een stuk lopen is daardoor bijvoorbeeld af te raden.

Drinken
U mag uw hond na de operatie kleine beetjes water aanbieden. Geef nog niet te veel in een keer, als uw hond veel water achter elkaar drinkt kan het zijn dat hij hiervan gaat braken.

Eten
Een aantal uur na de operatie mag u uw hond wat voer aanbieden. Start met ongeveer ¼ van de normale hoeveelheid omdat uw dier nog wat misselijk kan zijn van de narcose. U krijgt van ons een blikje licht verteerbaar voer mee voor de eerste avond.

Medicatie
Uw hond krijgt voor de operatie pijnstillende injecties. Soms zien we dat honden (met name Retrievers) wat pieperig of onrustig zijn door één van de pijnstillers die ze gehad hebben. Dit gaat vanzelf weer over.

U krijgt van ons pijnstillers mee voor de eerste paar dagen na de operatie. Hier kunt u de dag na de operatie mee beginnen. Ook als u het idee heeft dat uw hond geen pijn (meer) heeft, is het belangrijk om deze te geven omdat ze ook ontstekingsremmend werken. Het is niet nodig om antibiotica te geven.

De wond
De hechtingen zitten behalve in de huid ook in de diepere weefsellagen. Als uw hond kort na de operatie springt of een wilde beweging maakt, kunnen deze hechtingen uitscheuren. Het is dus belangrijk dat u uw hond zo rustig mogelijk houdt. Zij mag niet aan de wond zitten of likken. Als ze dit toch doet moet ze een kraag om of een medical petshirt aan. Honden moet u aan de lijn uitlaten tot de wondcontrole heeft plaatsgevonden en mogen tot die tijd niet zwemmen.

Wondcontrole
Graag zien wij uw hond na 7-10 dagen terug op de kliniek voor controle. Hier zitten geen kosten aan verbonden. Indien de wond er bij de controle goed uitziet, mag u hond weer als vanouds alles doen. Uiteraard mag u in de tussentijd altijd contact met ons opnemen als u vragen heeft.

Wat zijn de kosten voor sterilisatie van uw hond?

Als u meer wilt weten over de kosten van een sterilisatie , kunt u een kijkje nemen bij onze tarieven. U kunt ook telefonisch of per mail een prijsindicatie bij ons opvragen.

Contact

Mocht u nadenken over het laten steriliseren van uw hond, loop dan gerust langs voor advies of neem contact met ons op. Ook bij vragen over gedrag kunnen onze paraveterinairen u verder helpen. Het is ook mogelijk om uw hond te laten steriliseren in onze praktijk in Heemstede, Dierenkliniek Spaarne.