Preventieve zorg

Honden kunnen ons helaas niet altijd vertellen dat ze zich niet lekker voelen. Regelmatige controle en goede preventieve zorg is daarom erg belangrijk. Het advies van Dierenkliniek Vondelpark is om uw hond ten minste 1 keer per jaar te laten controleren en hierbij ook de nodige vaccinaties toe te dienen.

Gezondheidscontrole

Tijdens de gezondheidscontrole controleren we onder andere het gewicht, het gebit, de oren en ogen, het hart, de longen, de buik, de vacht en de nagels van uw hond. Het is hierdoor mogelijk om onderliggende aandoeningen, zoals bijvoorbeeld een hartruis, beginnende nierziekte of gebitsproblemen, vaak al in een vroeg stadium op te sporen. Hoe eerder een probleem bekend is, hoe beter deze vaak te behandelen is en hoe minder ongemak het uw hond geeft.

Vaccineren van uw hond

Regelmatig vaccineren is voor honden van alle leeftijden belangrijk. Vaccinaties zijn bedoeld om besmettelijke ziekten te voorkomen of de ziekteverschijnselen na besmetting minder ernstig te maken. Besmettelijke ziekten kunnen op verschillende manieren van dier op dier worden overgebracht, namelijk:

  • Rechtstreeks (snuffelen, likken, bijten)
  • Via de lucht (hoesten, niezen)
  • Via de omgeving (water, vloer, handvaten)
  • Via mensen (handen, kleding)

Voor de honden die weinig tot niet in contact komen met andere honden is het dus ook raadzaam om ze te laten vaccineren.

Om de bescherming van de vaccinaties optimaal te houden dienen deze jaarlijks herhaald te worden. Honden worden standaard gevaccineerd tegen Hondenziekte, Hepatitis, Parvo en Ziekte van Weil. Aanvullend hierop kan de hond naar keuze gevaccineerd worden voor Kennelhoest en Rabiës. Het vaccin tegen de Ziekte van Weil wordt jaarlijks gegeven. Het vaccin tegen Hondenziekte, Hepatitis en Parvo wordt elke 3 jaar gegeven. Alleen in de puppy periode geldt een ander schema.

Indien uw hond mee gaat naar het buitenland moet de hond een geldige Rabiës vaccinatie hebben. Dit is een vaccin welke drie jaar geldig is en mag worden toegediend vanaf een leeftijd van 3 maanden. Als uw hond niet naar het buitenland gaat, dan is een Rabiës enting niet nodig. Sommige pensions, kennels en uitlaatservices stellen ook strenge eisen aan de vaccinatiestatus van uw dier. Controleer daarom altijd van te voren of uw dier over de juiste vaccinaties beschikt.

Vaccinatieschema Puppy

6 weken Parvo + Hondenziekte
9 weken Parvo + Ziekte van Weil + Kennelhoest
12 weken  Parvo + Hondenziekte + Ziekte van Weil + Hepatitis
1 jaar Parvo + Hondenziekte + Ziekte van Weil + Hepatitis + Kennelhoest

Vaccinatieschema volwassen hond

2 jaar Ziekte van Weil + Kennelhoest
3 jaar Ziekte van Weil + Kennelhoest
4 jaar Parvo + Hondenziekte + Ziekte van Weil + Hepatitis + Kennelhoest

Vaccinatie op maat!

Wij vinden het belangrijk om dieren niet zomaar te enten maar een weloverwogen keuze daarin te maken, oftewel het vaccineren op maat! De laatste tijd zijn de inzichten over vaccineren bij dieren aangepast. Wij zijn op de hoogte van de nieuwste richtlijnen en houden ons daar graag aan (bron: ‘De consensus over vaccineren en titeren bij de hond en kat’ en de ‘WSAVA guidelines for the vaccination in dogs and cats’).

Tegenwoordig wordt er veel gesproken over het titeren van honden. Titeren houdt in dat de mate van bescherming (de antilichamen) wordt gemeten in het bloed van het individuele dier. Bij honden is het alleen mogelijk dit te meten voor het distemper, adeno en parvovirus. Dit zijn gelukkig wel de virussen waar wij in Nederland (en de rest van wereld) goed tegen enten! Door middel van titeren kan er na vaccinatie worden bepaald of de enting is aangeslagen en wanneer de volgende enting plaats zou moeten vinden.
Wij raden aan om uw hond op een leeftijd van 6 maanden te laten titeren, om er zeker van te zijn dat de puppy entingen zijn aangeslagen. Er bestaat de mogelijkheid om dit tijdens het puberconsult te laten doen.

Wilt u meer informatie lezen over vaccinatie en (eventueel) titeren bij de hond? Klik dan hier.