Blaasontsteking bij de hond

Plast uw hond opeens op gekke plekken binnenshuis of stinkt de urine heel erg? Dit kunnen symptomen zijn van blaasproblemen. Wanneer u ongemakken rondom het plassen van uw hond opmerkt, is het verstandig om dit te laten onderzoeken door een dierenarts.

Wat is een blaasontsteking bij de hond?

Een blaasontsteking bij een hond ontstaat door overgroei van bacteriën in de blaas. De veroorzaker zijn vaak bacteriën die normaal ook rondom de geslachtsorganen aanwezig zijn. Als deze bacteriën echter opklimmen naar de plasbuis, ontstaat er een blaasontsteking. Vaak is een blaasontsteking eenmalig en goed te behandelen, maar soms komt de blaasontsteking snel terug en is er verder onderzoek vereist om te onderzoeken of er niet meer aan de hand is.

Wat zijn symptomen van blaasontsteking bij de hond?

Er zijn verschillende symptomen waaraan afgeleid kan worden dat uw hond een blaasontsteking heeft opgelopen.

  • Veel plassen in kleine beetjes. Als u merkt dat uw hond vaak de behoefte heeft om te plassen, kan dit erop duiden dat de blaaswand geïrriteerd is. Het vele plassen gaat vaak gepaard met veel drinken.
  • Ongemak of pijn tijdens het plassen. Soms kunt u zien aan uw hond dat deze pijn ervaart bij het urineren. Bijvoorbeeld in de vorm van rond blijven lopen op een plek waar uw hond normaal gesproken zou gaan plassen.
  • Bloed bij de urine. Wanneer u opmerkt dat er bloed vermengd zit bij de urine van uw hond is het verstandig om dit te bespreken met een dierenarts.
  • Stinkende urine. Als uw hond altijd buitenshuis plast, is dit misschien wat lastig op te vangen. Wanneer uw hond binnenshuis geplast heeft en de urine sterker ruikt dan normaal kan dit duiden op blaasproblemen.
  • In huis plassen. Zeker als uw hond normaal niet binnenshuis plast, kan dit een teken zijn dat uw hond last heeft van de blaas.

Ook kan uw hond koorts krijgen en de eetlust kan verdwijnen. Als uw hond helemaal niet meer kan plassen is het van belang dat u hier direct naar laat kijken. Deze laatste symptomen duiden vaak op een gecompliceerde blaasontsteking bij de hond.

Wat zijn tips om te doen bij een blaasontsteking bij een hond?

Er zijn een aantal stappen die wij adviseren om uw hond zo snel mogelijk van de blaasontsteking af te krijgen:

  1. Maak een afspraak voor een consult en laat een lichamelijk onderzoek uitvoeren bij uw hond
  2. Neem een vers urinemonster mee en laat deze onderzoeken
  3. Op voorschrift van de dierenarts behandelen met een antibioticakuur en ontstekingsremmer
  4. Controle van urine voor het einde van de kuur

Lichamelijk onderzoek

Om er zeker van te zijn dat uw hond een blaasontsteking heeft, moet dit onderzocht worden bij een dierenarts. Zij zal u onder andere vragen stellen over het gedrag van uw hond tijdens het plassen en hoe de urine er uit ziet. Daarna doet de dierenarts een lichamelijk onderzoek bij uw hond, waarbij ze onder andere meet of uw hond koorts heeft en pijnlijk is aan de buik.

Urinemonster afnemen

U kunt zelf urine opvangen wanneer u vermoedt dat uw hond een blaasontsteking heeft. Het is hierbij wel heel belangrijk dat de urine vers is om onderzocht te kunnen worden. Het liefst wordt de urine binnen 2 uur onderzocht. Als het langer staat kan het zijn dat de zuurgraad verandert of dat er gruis ontstaat.

Een urinemonster door de dierenarts laten afnemen is ook een mogelijkheid, maar hier zal speciaal een afspraak voor gemaakt moeten worden. Dit doen wij namelijk onder echobegeleiding, waarbij we de blaas in beeld brengen en vervolgens met een naald de blaas kunnen aanprikken. Dit is een snelle procedure waar uw hond geen last van heeft. Aangeprikte urine kunnen we kweken om er precies achter te komen welke bacterie de blaasontsteking veroorzaakt en voor welke antibiotica hij gevoelig is. Het voordeel van urine die wordt aangeprikt is namelijk dat we alleen de bacteriën die in de blaas zitten kweken en er dus niet bacteriën die van buitenaf in het monster komen. Dit kan nodig zijn wanneer de blaasontsteking niet goed reageert op de antibioticakuur of heel snel weer terugkeert.

Voorschrijven medicatie

Als het urineonderzoek inderdaad aanwijzingen geeft voor een blaasontsteking zal een antibiotica kuur worden voorgeschreven. Daarnaast schrijven we ook altijd een pijnstiller voor. Niet alleen omdat een blaasontsteking vervelend is, maar ook omdat dit middel helpt tegen de ontsteking.

Controle urine

In principe zou de blaasontsteking verdwenen moeten zijn nadat de voorgeschreven kuur afgerond is, maar soms moeten we de kuur verlengen om de ontsteking helemaal weg te krijgen. Daarom adviseren wij altijd om voor het stoppen van de kuur nogmaals urine langs te brengen om te controleren. Hier hoef je geen afspraak voor te maken. Als de ontsteking toch niet helemaal weg was zullen de klachten namelijk snel weer terugkeren na het stoppen van de kuur en dan moeten we weer een nieuwe kuur opstarten.

Wanneer uw hond heel vaak last heeft van een blaasontsteking zouden wij adviseren om verder te kijken naar een mogelijk achterliggende oorzaak. Hierbij beginnen wij vaak met het kweken van de urine en een echo van de blaas en nieren.

Heeft u nog vragen over een blaasontsteking bij de hond, schroom dan niet om contact met ons op te nemen of maak direct een afspraak!