Bloedoor (Othematoom)

Wat is een bloedoor?

Een bloedoor is een ophoping van bloed in de ruimte tussen de huid en het kraakbeen van het oor, waardoor er een verdikking van het oor ontstaat. Deze holte gevuld met bloed noemen we een othematoom, oftewel bloedoor. Meestal ontstaat dit eenzijdig maar soms zien we in beide oren een othematoom.

Hoe ontstaat een bloedoor?

Een bloedoor ontstaat in de meeste gevallen als gevolg van veelvuldig klapperen met de oren. Dit zien we meestal door een onderliggend oorprobleem zoals een oorontsteking of oormijt. Door het krabben aan en/of klapperen met de oren kunnen er bloedvaatjes in de oorschelp kapot gaan. Hierdoor hoopt bloed op in de ruimte tussen de huid en het kraakbeen van het oor en ontstaat het bloedoor (othematoom).

Is een bloedoor gevaarlijk voor de hond?

Een bloedoor is geen spoedgeval. Wel kan een bloedoor erg pijnlijk zijn voor uw hond en kan het bij geen behandeling voor meer klachten zorgen in de toekomst. Wij raden af om zelf te proberen het bloedoor te behandelen.

Behandeling van een bloedoor

Het is belangrijk om een bloedoor te laten behandelen. Allereerst gaan wij kijken naar de oorzaak van het bloedoor. Vaak is er namelijk een onderliggende aandoening zoals een oorontsteking waar de hond last van heeft en een therapie voor nodig is.

Daarnaast proberen we om een othematoom leeg te zuigen. Helaas zien we dat dit niet altijd volledig resultaat geeft en dat het hematoom toch weer vol loopt. Daarom leggen wij na het legen van het bloedoor vaak een kopverband aan bij de hond. Met dit verband zorgen we dat er druk op de oorschelp komt waardoor de kans dat deze zich opnieuw vult met bloed kleiner is.

Indien het othematoom toch terugkomt adviseren we een operatieve behandeling waarbij we de ruimte tussen de huid en het kraakbeen dicht zetten met meerdere hechtingen waardoor er niet opnieuw een holte met bloed kan ontstaan. Deze operatie geeft goede resultaten. De kosten van de operatie bij een bloedoor hangen af van het gewicht van uw hond. Indien u meer informatie wilt over de kosten kunt u bij ons een prijsindicatie opvragen.

Wat gebeurt er wanneer je een bloedoor niet behandeld?

Indien een bloedoor niet goed behandeld wordt, ontstaat een bloemkooloor, ook wel schrompeloor genoemd. Bij een bloedoor zit er bloed in de ruimte tussen de huid en het kraakbeen van het oor. Indien er geen behandeling plaats vindt zal het lichaam uiteindelijk zelf het bloed opruimen. Dit gaat gepaard met de vorming van littekenweefsel. Dit littekenweefsel zorgt ervoor dat de vorm van de oorschelp verandert en/of zelfs verschrompeld en zo ontstaat een bloemkooloor. Dit kan ongemak en problemen in de toekomst geven.

Denkt u dat uw hond last heeft van een bloedoor? Laat dit dan controleren en behandelen door uw dierenarts.