Democidose bij de hond

Democidose, ook wel bekend als puppyschurft, wordt veroorzaakt door een te groot aantal aanwezige Demodex mijten. De Demodex mijt is van nature in kleine aantallen aanwezig in de haarzakjes van de huid van de hond. Het lichaam heeft een aangeboren afweermechanisme dat zorgt dat het aantal mijten binnen de perken blijft. Als het afweermechanisme nog niet goed ontwikkeld is, kan het dus zijn dat het aantal mijten toeneemt en er huidproblemen ontstaan. Dit zien we meestal bij jonge honden, vandaar dat het ook vaak puppyschurft wordt genoemt. Oudere honden kunnen soms ook demodex krijgen.

De klachten bij democidose kunnen erg variëren. In de meeste gevallen zien we vooral haaruitval en roodheid van de huid, dit is te zien als ronde kale plekken. Dit komt met name voor op de poten en de kop, maar het kan ook over de rest van het lichaam voorkomen. De grote hoeveelheid mijten zorgen ervoor dat de haarzakjes beschadigen waardoor een bacteriële infectie van de haarzakjes kan ontstaan. Afhankelijk van de ernst van de infectie kunnen de huidklachten verergeren tot een diepe ontsteking van de huid.

Bepaalde rassen zijn extra gevoelig voor demodicode, zoals de Engelse Bulldog, Mopshond, Dobermann, Sharpei en bepaalde Terriers. Democidose is niet besmettelijk voor de mens.