Wat zijn erfelijke aandoeningen bij de hond?

Erfelijke aandoeningen zijn aandoeningen die voortkomen uit afwijkingen in het genetisch materiaal (DNA). Deze afwijkingen hoeven niet meteen na de geboorte zichtbaar te zijn. Sommige aandoeningen ontwikkelen zich pas op een latere leeftijd. Honden kunnen ook drager zijn van erfelijke aandoeningen. Dit betekent dat dragers de aandoening niet zelf ontwikkelen, maar het wel kunnen doorgeven aan de nakomelingen. Bij het fokken van dieren kunnen zowel bedoeld dan wel onbedoeld erfelijke aandoeningen ontstaan.

Hoe ontstaan erfelijke aandoeningen?

Erfelijke aandoeningen ontstaan voornamelijk door aanleg. Aanleg speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van een heleboel ziekten, ook bij dieren. Bij sommige dieren (voornamelijk rasdieren) is er sprake van een verhoogde aanleg voor bepaalde aandoeningen. Dit ontstaat door ‘foutjes’ (mutaties) in het erfelijke materiaal (DNA), wat generatie op generatie wordt doorgegeven.

Wat is het verschil tussen erfelijke aandoeningen en aangeboren afwijkingen?

Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen erfelijke aandoeningen en aangeboren afwijkingen. Aangeboren afwijkingen zijn een gevolg van een verkeerde ontwikkeling van de foetus tijdens de dracht. Deze afwijkingen zijn wel meteen na de geboorte aanwezig. Aangeboren afwijkingen kunnen erfelijk zijn, maar dat hoeft niet. Gelukkig zijn erfelijke aandoeningen bij honden de laatste weer tijd weer volop onder de aandacht gebracht. En dat is maar goed ook, want ze bezorgen potentieel veel problemen bij onze huisdieren. Helaas zijn erfelijke aandoeningen soms heel lastig te voorkomen.

Welke soorten erfelijke aandoeningen zijn er?

Er zijn 2 groepen erfelijke aandoeningen: ziekten die onbedoeld in een ras verspreid zijn en gezondheidsproblemen die gerelateerd zijn aan het fokken op gewenste uiterlijke kenmerken (rasstandaard). Vooral de aandoeningen uit de laatste groep zijn tegenwoordig een hot topic. Een bekend voorbeeld is de ademhalingsproblemen bij kortsnuitige (brachycefale) hondenrassen. Als u denkt dat uw hond hieraan lijdt, neem dan contact op met een dierenarts.

Potentieel erfelijke aandoeningen bij de hond

Hieronder staan een aantal potentieel erfelijke aandoeningen bij honden genoemd.  Let op: niet elk dier met de onderstaande problemen heeft de erfelijke variant van de aandoening!

 • Diabetes mellitus (oftewel suikerziekte) bij de hond
 • Huidaandoeningen
 • Syringomyelie (hersenproblemen)
 • PRA en PRCD (oogproblemen)
 • RCND (huid en nierproblemen bij de herdershond)
 • Van Willebrandziekte (bloedstollingsaandoening)
 • Degeneratieve Myelopathie (zenuwaandoening)
 • Chondrodysplasie (kraakbeenaandoening)
 • Brachycefalie (ademhalingsproblemen kortsnuitige dieren)
 • Bewegingsstelsel (heupdysplasie, elleboogdysplasie en patella luxatie)
 • Gedragsproblemen
 • Epilepsie

Neem gerust contact op met ons op, of maak direct een afspraak als u een van deze erfelijke aandoeningen wilt bespreken. U kunt ook meer informatie over dit onderwerp vinden op de website van het LICG.