Wat is heupdysplasie bij de hond?

Heupdysplasie, ook wel HD genoemd, is een aandoening van de heupen die helaas regelmatig bij honden wordt geconstateerd. ‘Dysplasie’ betekent het verkeerd gevormd zijn van het heupgewricht, zodat de onderdelen niet goed op elkaar passen. Dit geeft pijn en problemen bij het lopen. We zien heupdysplasie voornamelijk bij de grotere hondenrassen maar het kan ook voorkomen bij kleinere honden.

Wat veroorzaakt heupdysplasie?

In de eerste 12 maanden ontwikkelt de heup zich. Het heupgewricht bestaat uit een ronde kop (van het bovenbeen) die in de (heup)kom draait. Om deze onderdelen heen zit gewrichtsvloeistof om het soepel te laten bewegen. Het gewrichtskapsel is een stevige vlies die om het gewricht zit en dit alles op zijn plek houdt. Normaliter wordt de kop stevig in de heupkom gehouden en past de kop perfect in de heupkom. Bij honden met aanleg voor heupdysplasie is het gewrichtkapsel te slap. Hierdoor raakt het heupgewricht vervormd en past de heupkop niet meer perfect in de heupkom. Het kraakbeen in de heup raakt beschadigd door de speling in het gewricht, waardoor er artrose gevormd wordt. Na verloop van tijd wordt het gewrichtskapsel dikker en stugger, waardoor het gewricht minder bewegelijk wordt. Dit is een pijnlijke aandoening.

Hoe ontstaat heupdysplasie?

De aanleg om te veel speling in het heupgewricht te hebben is erfelijk bepaald, maar andere factoren kunnen ook een rol spelen. Te veel en verkeerde beweging op jonge leeftijd, een te snelle groei, overgewicht en verkeerde voeding hebben negatieve effecten op de ontwikkeling van het heupgewricht.

Symptomen bij heupdysplasie

Symptomen van heupdysplasie bij de hond kunnen voorkomen bij hele jonge, of juist bij oudere honden. Bij jonge honden beginnen de klachten vaak rond 4-10 maanden leeftijd. De voornaamst klachten zijn:

  • minder vaak zin hebben om te spelen
  • moeite hebben met opstaan,
  • sneller liggen/zitten na inspanning dan normale pups en/of af en toe kreupel lopen
  • Soms hebben ze een enorme heupwiegende gang.

Bij oudere honden (>6 jaar leeftijd) zijn de meest voorkomende symptomen:

  • stijfheid bij het opstaan
  • niet ver willen wandelen
  • moeite hebben met springen/traplopen

Vaak zijn de problemen het ergst als de hond begint met bewegen en neemt het af naarmate de hond op gang is gekomen.

Diagnose

De diagnose HD wordt gesteld door lichamelijk onderzoek en/of röntgenfoto’s van de heupen. Het is belangrijk dat honden heel stil liggen om mooie röntgenfoto’s te maken, soms is hiervoor een licht roesje nodig. Wanneer uw hond bovengenoemde klachten heeft is het raadzaam om röntgenfoto’s van de heupen te maken, ongeacht de leeftijd van de hond. Mocht u uw hond op HD willen screenen, kunnen we beter wachten met het maken van röntgenfoto’s totdat de hond is uitgegroeid.

Hoe wordt heupdysplasie behandeld?

Er zijn een aantal behandelingen mogelijk bij heupdysplasie, namelijk:

  • een operatie
  • ondersteuning met voeding en voedingssupplementen
  • fysiotherapie en/of een medicinale behandeling.

Welke behandeling het beste is, ligt aan de ernst van de afwijkingen en de leeftijd en gezondheid van de hond.

Neem gerust contact op met onze medewerkers als u denkt aan heupdysplasie bij uw hond of als u vragen heeft over dit onderwerp.