Hernia umbilicalis, ofwel navelbreuk bij de hond

Ook honden hebben een navel. Een hernia umbilicalis, ook wel navelbreuk, is een gat in de buikwand op de plaats waar de navel zit. Doorgaans groeit de buikwand netjes dicht op de plek waar de navelstreng van de pup naar de moeder gezeten heeft. Soms is dit echter niet het geval en is er bij de puppy een navelbreuk te zien.

Wat is een navelbreuk bij de hond?

Een navelbreuk is een gat in de buikwand op de plek waar de navelstreng van de pup zat. Een navelbreuk bij een pup ziet er echter niet uit als een gat; op de plek waar de navel zit voelt u juist een bobbel. Als dit gat erg groot is bestaat de kans dat ingewanden zoals de darmen naar buiten puilen. Dit is gevaarlijk, omdat deze stukken van de darmen af kunnen sterven doordat ze bekneld raken. In sommige gevallen is er daarom een operatie nodig om een navelbreuk bij een hondje te verhelpen.

Wat zijn symptomen van een navelbreuk bij de hond?

Wanneer u een warme zachte bobbel voelt op de plek van de navel is dat waarschijnlijk een navelbreuk. Als je hierover twijfelt kun je altijd een dierenarts vragen om te voelen. Een dierenarts controleert bij een eerste consult van een puppy altijd goed of er sprake is van een navelbreuk. Een navelbreuk bij een pup is vaak erfelijk en genetisch bepaald. Er is niet direct reden tot paniek wanneer u een navelbreuk constateert bij uw hond. Zolang de uitstulping niet groot is, zacht en soepel aanvoelt en deze makkelijk terug naar binnen te duwen is, is er nog niet zoveel aan de hand. Vaak is er dan ook geen operatie nodig. Wanneer de uitstulp echter hard aanvoelt en u merkt dat deze pijn geeft aan uw hond is het verstandig om de dierenarts hier zo snel mogelijk te laten kijken. Mogelijk dat er dan toch een darmlis bekneld is geraakt, dan is er een operatie nodig om dit te verhelpen en maken we de buikwand dicht zodat het niet nogmaals kan gebeuren.

Wanneer een operatie bij navelbreuk hond?

Zoals net uitgelegd is een operatie niet in alle gevallen nodig. Alleen als de navelbreuk niet naar binnen te duwen is, moet deze operatief verwijderd worden. Mocht u het willen kunnen wij bij sterilisatie of castratie de hernia wel dicht maken. Dat kan gemakkelijk als uw hond onder volledige anesthesie is. Het herstel van de operatie van de navelbreuk van uw hond gaat meestal voorspoedig; uw hond mag doorgaans dezelfde dag alweer mee naar huis.

Heeft u nog vragen over een navelbreuk bij de hond, schroom dan niet om contact met ons op te nemen of maak direct een afspraak!