Wat is oormijt bij honden?

Oormijten zijn kleine spinachtige beestjes die leven in de oren van honden en katten en kunnen zorgen voor jeuk, irritatie en een infectie van de oren. Oormijten (otodectes cynotis) komen veel voor, met name bij jonge dieren.

Wat is de oorzaak van oormijt?

De oorzaak van oormijt is dat het zeer makkelijk over te dragen is. Mijten worden voornamelijk overgedragen door direct contant met andere besmette dieren. Een lage weerstand kan ervoor zorgen dat een hond sneller klachten erdoor ervaart.

Wat zijn symptomen van oormijt?

Een veel voorkomend verschijnsel bij honden met oormijt is dat de hond veel aan de oren krabt en schudt met de kop. Oormijt geeft namelijk veel jeuk. Ook zien we bij een oormijt-infectie vaak een grote hoeveelheid donker oorsmeer. Er kan ook een pijnlijke oorontsteking ontstaan waarbij de oren vaak rood zien en pijnlijk zijn bij aanraking. Ook houdt de hond hierbij de kop soms scheef.

Is oormijt bij honden besmettelijk?

Oormijten zijn erg besmettelijk voor dieren onderling. Met name jonge dieren zijn er gevoelig voor. De oormijt wordt via direct contact overgedragen van het ene dier op het andere dier.

Oormijt kan besmettelijk zijn voor mensen, maar dit komt alleen in zeer uitzonderlijke gevallen voor. Bij mensen kan het jeuk geven op de armen en de romp.

Hoe stellen we de diagnose?

Een oormijt is gelukkig snel te herkennen. Door in het oor van uw dier te kijken met een otoscoop kan de dierenarts ze vaak al zien. Daarnaast neemt de dierenarts met een wattenstaafje wat oorsmeer uit het oor en bekijkt dit vervolgens onder de microscoop om zo de diagnose oormijt te kunnen vaststellen.

Wat is de behandeling bij oormijt?

Oormijt wordt behandeld door het toedienen van een pipet in de nek (Advocate/Stronghold). Deze pipetten werken tegen de oormijt, maar ook tegen vachtmijt, vlooien en sommige wormen. Hiernaast kan het soms nodig zijn de gehoorgang te reinigen om het overtollige oorsmeer te verwijderen. Als er sprake is van een bijkomende ontsteking wordt hier vaak een zalf voor ingezet.

Heeft u een huisdier met een oormijt-infectie en u heeft meerdere dieren in huis, dan is het verstandig om deze ook te behandelen. Een dier kan namelijk oormijt hebben zonder klachten te laten zien. Indien deze niet behandeld wordt heeft u kans dat ze elkaar blijven besmetten.

Oormijt bij uw hond zelf behandelen?

Indien uw dierenarts de oormijt heeft vastgesteld wordt er een behandeling gestart. Deze behandeling kunt u verder thuis uitvoeren. Behandel de eventuele andere dieren in huis en was uw hond goed om eventuele mijten in de vacht te verwijderen.

Verdenkt u uw hond ervan dat hij of zij last heeft van oormijt, laat dit dan altijd eerst controleren bij de dierenarts. Wij raden af om zomaar zelf aan een behandeling te starten. Zo kunt u lezen dat azijn en olijfolie helpen in de behandeling tegen oormijt, maar deze middelen kunnen in sommige gevallen ook problemen veroorzaken of verergeren. Het toedienen van pipetten kunt u wel zelf doen bij uw dier, volg hiervoor wel goed de instructies op.

Is oormijt te voorkomen?

Zoals eerder verteld is oormijt zeer besmettelijk. Helemaal voorkomen is daardoor lastig. Wel kunt u eens per week even de oren van uw hond controleren. Roodheid, veel oorsmeer of een nare geur kunnen duiden op oorproblemen. Voornamelijk bij rassen me hangende en harige oren is dit raadzaam. U kunt zo nu en dan de oren van uw hond zelf schoonmaken. Gebruik hiervoor een milde oorreiniger die speciaal voor honden is ontwikkelt. Verwijder het eventuele vuil wat loskomt met een wattenschijfje of doekje. Gebruik nooit een wattenstaafje. Hiermee wordt het vuil vaak alleen maar dieper in het oor verplaatst.

Heeft u vragen over dit onderwerp, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

oormijt