Het Parvovirus bij de hond

Het Canine Parvovirus, oftewel Parvo, is een zeer besmettelijk en ernstig virus wat kan voorkomen bij honden. In het geval een hond besmet is geraakt met het Parvovirus is een intensieve behandeling noodzakelijk.

Wat is het Parvovirus?

Parvo is een virus welke erg besmettelijk is en ook levensbedreigend. Het verspreid zich via de ontlasting en braaksel van honden. Het is een zeer resistent virus en gaat in de omgeving alleen dood door zeer agressieve desinfectiemiddelen. Het virus kan maanden tot jaren “overleven” in de omgeving.

In ons land komen verschillende virustypes voor van Parvo, namelijk CPV-2a, CPV-2b, CPV-2c en CPV-2d. Hey CPV-2d type is een erg agressieve variant van het virus maar gelukkig zien we deze niet vaak in Nederland.

Parvo komt met name voor bij puppies

Parvo komt met name voor bij puppies en jonge honden tot 6 maanden oud, al kunnen honden van alle leeftijden het krijgen. De reden dat het met name bij pups voorkomt is doordat elke pup een periode heeft waarin hij of zij onvoldoende beschermd is. In het begin heeft een puppy nog antilichamen vanuit de moedermelk die voor bescherming zorgen. Deze antistoffen verdwijnen naarmate de pup ouder wordt langzaam uit het lichaam. Pas dan bouwt de pup na vaccinatie zelf een langdurige weerstand op. In de tussentijd is er dan dus een periode waarin de pup onvoldoende bescherming heeft en vatbaar is voor het virus.

Wat zijn symptomen van het Parvovirus?

De klachten die het Parvovirus bij honden veroorzaakt zijn:

 • Diarree (soms bloederig)
 • Braken (soms met bloed)
 • Sloomheid
 • Spierzwakte
 • Koorts
 • Uitdroging door gevolg van braken en diarree.

Daarnaast valt het virus ook de witte bloedlichamen aan. Dit zorgt ervoor dat de weerstand verlaagt waardoor de hond ook vatbaarder is voor andere virussen en bacteriën.

Hoe raakt een hond besmet met het Parvovirus?

Honden kunnen het Parvovirus door direct en indirect contact krijgen. Direct contact houdt in dat ze besmet raken met het virus door direct contact met een andere besmette hond. Het Parvovirus kan wel een jaar lang resistent blijven, wat betekent dat een hond het virus ook door indirect contact kan oplopen. Denk hierbij aan het drinken uit besmette waterbakken, of bijvoorbeeld het snuffelen/likken aan besmette ontlasting of braaksel.

Diagnose Parvovirus

Heeft u het vermoeden dat uw hond besmet is met het Parvovirus, dan is het advies om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts. Via een ontlastingsonderzoek kan er snel worden vastgesteld of het inderdaad een besmetting met het Parvovirus betreft.

Behandeling Parvovirus

Helaas bestaat er geen geneesmiddel wat het Parvovirus zelf bestrijd. De behandeling bestaat daarom uit een symptomatische behandeling. Dit houdt is dat je de diverse symptomen die het virus geeft, gaat bestrijden. De behandeling kan bestaan uit:

 • Middelen tegen braken en diarree
 • Infuus / vloeistoftherapie
 • Dwang- of sondevoeding
 • Breedspectrum antibiotica (i.v.m. het lage aantal witte bloedcellen)
 • Plasmatransfusies of bloedtransfusies
 • Medicatie ter ondersteuning van het immuunsysteem

Omdat Parvo zo besmettelijk is, wordt de besmette hond in quarantaine geplaatst. Dit houdt in dat de hond in een aparte ruimte, zonder andere honden, wordt behandeld. Na herstel van het virus kan het virus nog 2 weken lang uitgescheiden worden. Het advies is dus om de hond die periode ook nog in quarantaine te houden. Na de genezing en de quarantaine adviseren wij ook om de hond goed te wassen vanwege de resistentie van het virus in de omgeving.

Wat is de prognose bij Parvo?

Zoals eerder gezegd is er helaas geen middel van het Parvovirus zelf bestrijd. De hond moet het virus zelf verslaan. De kans op herstel is daarom afhankelijk van de ernst van de ziekte en de symptomen, de conditie van de hond en de kwaliteit van de zorg. Helaas is daardoor de behandeling van een hond met Parvo een lang en intensief proces, met een onzekere uitkomst.

Voorkom besmetting met Parvo door vaccinatie

Aangezien de ernst van het Parvovirus is het belangrijk om te voorkomen dat u hond besmet raakt. De beste preventie is het laten vaccineren van uw pup. Bekijk hier het vaccinatieschema voor de pup. Het vaccin zorgt ervoor dat de pup antilichamen aanmaakt tegen het virus, waardoor hij een bescherming opbouwt. Blijf hiernaast ook het vaccinatieschema voor de volwassen hond opvolgen. Ons advies is ook om het contact met zieke honden en drukke hondenplekken te vermijden totdat de pup alle vaccinaties heeft gekregen.