Heeft uw hond last van vuurwerkangst?

Sinterklaas, kerst en oud- en nieuw: dit is voor ons een tijd van plezier en drukte, een tijd met veel bezoek, lawaai, muziek en cadeautjes, kerstbomen en heerlijke geuren. Voor veel honden is dit echter een periode die ze toch liever overslaan.

Lees hier, hoe u ervoor kunt zorgen dat uw hond met zo min mogelijk stress door deze dagen kan komen.

 


Laat ze wennen aan het geluid

Het beste om te doen is uw hond te trainen om niet of minder bang te zijn voor vuurwerk. Het lijkt misschien overdreven om voor vuurwerkangst een hele training te doorlopen, het probleem is immers maar tijdelijk aanwezig. Maar doordat uw hond het geluid normaal gaat vinden, kunt u angst voorkomen. Het risico bestaat ook dat vuurwerkangst/angst voor geluiden steeds erger wordt naarmate honden ouder worden, begin daarom het liefst op zo’n vroeg mogelijke leeftijd! Het wennen kan door middel van een vuurwerk CD of zoek de geluiden online op. Het is wel belangrijk om hier zo snel mogelijk mee te beginnen, deze methode heeft namelijk tijd nodig.

Zet de CD zachtjes aan, zodat uw hond er niet op reageert en ga met uw hond spelen, knuffelen of geef hem wat lekkers te eten. Zet dan de CD steeds iets harder maar nooit zo hard dat uw hond ervan schrikt. Als uw hond angst vertoont tijdens het trainen dan is dit een teken dat u de training te moeilijk heeft gemaakt. Ga dan een aantal niveaus terug en bouw de training opnieuw op, dit keer met kleinere stapjes. U kunt hem of haar na afloop van het spel iets lekkers geven. Herhaal deze training dagelijks tot aan oud en nieuw.

Er zijn ook YouTube filmpjes met vuurwerkgeluiden te vinden.


Welke trainingsmethode u ook gebruikt: straf uw dier nooit voor een angstige reactie! Daarmee maakt u de situatie voor het dier alleen nog maar erger en zal hij of zij banger worden. Troost daarentegen is heel belangrijk en doen we het liefst door het hebben van lichamelijk contact. Geef in het geval van angstig gedrag of een angstige reactie geen koekjes, hiermee beloont het gedrag. Voor meer informatie over gedrag(sproblemen) kunt u contact opnemen met onze paraveterinair Caitlyn.

NATUURLIJKE PRODUCTEN ZYLKENE EN PREVANTIL

Zylkene is een voedingssupplement dat alfa-casozepinebevat. Dit is een middel dat kalmerend werkt en een vergelijkbare rustgevende werking heeft met valium maar niet slaapverwekkend is. Het kan gegeven worden als er stress verwacht wordt 1-2 dagen van tevoren (bij een verhuizing, een lange reis of verblijf in een pension). Als uw dier langdurig stress ervaart kan men na ca. 1-2 weken effect verwachten (bijvoorbeeld bij vuurwerkangst). Bij dieren die al in de stress raken bij het horen van de eerste knal is het te adviseren om 1 maand tot 2 weken voor oudjaarsdag Zylkene te geven, zodat, als het eerste vuurwerk afgestoken wordt (soms al paar weken van tevoren), de medicatie al werkt.

Prevantil is een supplement op basis van cactusvijg, wat op de angst receptoren in de hersenen gaat zitten. Hierdoor krijgt angst minder vat, en wordt de hond dus minder bang.

Waar de hond het beste op reageert, is helaas nooit van te voren te voorspellen. Voor meer inzicht of informatie hierover kunt u het beste de assistentes bij de kliniek raadplegen.

MEDICATIE

Een vroeger veel gebruikt middel was acepromazine (Vetranquil).  Dit middel maakt uw dier juist gevoeliger voor geluid. Het dier lijkt weliswaar rustig, maar is teveel onder invloed om te kunnen rennen of trillen, maar de angst is niet weg en kan zelfs groter worden. Daarom raden wij dit middel ten zeerste af.

Een beter alternatief is Sileo. Sileo is een nieuw inzetbaar medicijn bij honden tegen acute stress en angst door geluid, zoals bij vuurwerkangst. De werkzame stof is dexmedetomidine. Dexmedetomidine werkt in een zeer lage dosering. Het middel werkt niet als een slaapmiddel maar puur angstremmend. De dieren blijven daarom volledig functioneel en raken niet verslapt. Wat een enorm groot voordeel is in tegenstelling tot medicatie waarvan het dier spierverslapping krijgt.

Een optie die voor zowel katten als honden kan worden ingezet, is Alprazolam. Alprazolam is familie van valium, maar werkt vooral angstverminderend en minder sufmakend. Ook dit is een heel veilig middel wat bij erge angst op de dag zelf kan worden ingezet. Om dit middel voor te schrijven aan uw huisdier zijn wij wettelijk verplicht hem of haar eerst te zien op consult.

EN TOT SLOT: TIPS VOOR DE DAG ZELF

  • Laat uw hond op Oudejaarsnacht al voor 22.00 uur aangelijnd uit en zorg dat ramen en deuren gesloten zijn
  • Als u vuurwerktraining heeft gedaan, ga dan dezelfde bezigheid uitoefenen vanaf 5 voor 12 uur (dus bijvoorbeeld spelen, knuffelen of eten geven).
  • Stel het avondeten van uw hond uit tot later op de avond. Als dieren hongerig zijn, hebben zij minder aandacht voor het vuurwerk, ook een nieuw speeltje aanbieden kan helpen om de aandacht van het geknal af te houden;
  • Laat uw hond zelf een plekje in huis opzoeken waar het zich prettig voelt;
  • Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet radio of TV aan. De prikkels van buiten vallen dan iets minder op;
  • Zorg dat uw dier gechipt en geregistreerd is en eventueel zijn naamkokertje om heeft. Mocht hij onverhoopt weglopen of ontsnappen, dan kan hij sneller met u herenigd worden.

Wij wensen u alvast fijne feestdagen!