Ziekte van Weil bij de hond

De ziekte van Weil, oftewel Leptospirose, is een ernstige bacteriële ziekte bij honden, die soms een dodelijke afloop heeft. Een juist vaccinatieschema van honden voorkomt deze vervelende ziekte.

Wat is de ziekte van Weil?

De ziekte van Weil is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door Leptospira bacteriën en welke ernstige gevolgen kan hebben. Leptospirose is een zoönose wat betekent dat de ziekte ook op mensen kan worden overgedragen.

Er zijn veel verschillende serotypen bekend van de Leptospira bacterie. De serotypen die honden in Nederland het vaakst treffen zijn canicola en icterohaemorrhagiae. Gelukkig is in Nederland de aandoening zeldzaam ten gevolge van een goed vaccinatiebeleid.

Hoe worden honden besmet met leptospirose?

De leptospirose bacterie kan via verschillende manieren worden overgedragen. Honden kunnen zich besmetten doordat ze in direct contact komen met besmette dieren (bijtwonden, eten van kadavers), maar ze kunnen de ziekte ook indirect krijgen, onder andere via stilstaand water en modderpoelen die besmet zijn met de urine van geïnfecteerde dieren. In stilstaand of traag stromend water en in vochtige grond kunnen de leptospiren maanden overleven, zeker als de omgevingstemperatuur gemiddeld tot hoog is. Een belangrijke bron van verspreiding van de bacterie is via de urine van besmette ratten.

Op het moment dat de Leptospiren in de bloedbaan terecht zijn gekomen vermenigvuldigen zij zichzelf. Via de bloedbaan komen de leptospiren in organen terecht zoals de lever en nieren waar ernstige schade ontstaat, doordat zij toxines (gifstoffen) produceren. Door de nier-infectie die ontstaat worden de bacteriën in grote hoeveelheden met de urine uitgescheiden waardoor een volgend dier besmet kan raken.

Is de ziekte van Weil ook besmettelijk voor mensen?

Ook mensen kunnen besmet raken met de ziekte van Weil. Besmetting verloopt via dezelfde manier als bij honden. Bij mensen is er geen inenting om de ziekte te voorkomen. Belangrijk is om rekening te houden met bovenstaand genoemde zaken. De symptomen die mensen van de ziekte van Weil kunnen krijgen worden in de volgende alinea benoemd.

Wat zijn symptomen van de ziekte van Weil?

De symptomen van de ziekte van Weil bij de hond (en bij de mens) zijn:

  • Apathie/sloomheid
  • Koorts
  • Gele slijmvliezen (geelzucht)
  • Veel drinken en plassen
  • Braken en diarree
  • Gewrichts- en spierpijn
  • Neurologische afwijkingen
  • Beschadigingen van de slijmvliezen

Diagnose Ziekte van Weil

De ziekte van Weil kan worden aangetoond met een bloedonderzoek. Bij dit bloedonderzoek wordt de afweerreactie (antilichamen) van het lichaam tegen de bacterie gemeten. Een probleem wat hierbij kan optreden is dat een gevaccineerde hond ook antistoffen heeft. Een actieve infectie kan daarom bij gevaccineerde honden alleen worden aangetoond bij een stijging van de antistoffen. Het kan soms dus zijn dat het bloedonderzoek herhaald dient te worden. In de urine is de parasiet aantoonbaar. Helaas bevat niet ieder urinemonster van een ziek dier leptospiren.

Hoe behandelen we de ziekte van Weil?

Een hond met de ziekte van Weil moet zo snel mogelijk behandeld worden. Ten eerste krijgen ze antibiotica om de infectie te bestrijden. Daarnaast geven wij infusen om de aantasting van de lever en nieren te beperken en de vochtbalans te herstellen. Daarnaast behandel je de hond aan de hand van de symptomen, zo kan medicatie helpen tegen braken en diarree.

Preventie

Preventieve zorg in de vorm van vaccineren is de beste manier om uw hond tegen leptospirose te beschermen. Om de bescherming van vaccinaties optimaal te houden, dienen deze herhaald te worden. Bij honden begin je met vaccineren tegen de ziekte van Weil op de leeftijd van 9 weken en 12 weken. Daarna herhaal je de vaccinatie op de leeftijd van 1 jaar en vervolgens ieder jaar. Lees hier meer over het vaccineren van uw hond.

Naast het vaccineren is het raadzaam om te voorkomen dat uw hond uit warm, stilstaand water drinkt en/of er in zwemt, of in contact komt met wilde knaagdieren of kadavers.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op of maak direct een afspraak.