Castratie kater

Uw kater kan al vanaf een leeftijd van 4 maanden gecastreerd worden. Bij de castratie van een kater verwijderen we onder algehele narcose de testikels. Het castreren van een kater heeft veel voordelen:

  • Ongecastreerde katers hebben de neiging om te gaan sproeien. Hierbij markeren ze plekjes zowel buiten als in huis met hun urine.
  • Urine van ongecastreerde katers ruikt sterker
  • Ongecastreerde katers vechten aanzienlijk meer, met alle gevolgen van dien.

Een nadeel van de castratie is dat het metabolisme van de kat verandert waardoor hun gewicht sneller kan toenemen. Dit is te voorkomen door het dieet van de kat aan te passen.

Sterilisatie poes

In het geval van poezen wordt er bijna altijd gesproken over steriliseren, maar eigenlijk is dat niet juist, we castreren ze. Bij een sterilisatie bind je de eileiders af, bij een castratie verwijder je deze. Hier is in de diergeneeskunde altijd sprake van aangezien je zo de aanmaak van de hormonen stopt. Toch spreken wij hier ook over sterilisatie, om zo geen verwarring te creëren.

Als u niet van plan bent om uw poes nestjes te laten krijgen is ons advies haar tussen 4 en 6 maanden leeftijd te steriliseren. Onderzoeken hebben aangetoond dat poezen op deze leeftijd sneller herstellen en minder last hebben van de ingreep.

Voordelen van de sterilisatie zijn:

  • De kans op mammatumoren (tumoren van de melkklieren) wordt bij sterilisatie op vroege leeftijd aanzienlijk verkleind. Deze tumoren zijn bij de kat bijna altijd kwaadaardig.
  • De kans op het ontstaan baarmoederontsteking is weg
  • Het voorkomen van ongewenste dracht

Een nadeel van de sterilisatie is dat het metabolisme van de poes veranderd waardoor hun gewicht sneller kan toenemen. Dit is te voorkomen door het dieet van de kat aan te passen.
Ook is er altijd een narcose risico, echter is deze verwaarloosbaar klein bij een gezonde kat.

Meer weten over de operaties bij Dierenkliniek Vondelpark?