Uw kat laten inslapen

Wij begrijpen dat de beslissing om uw kat in te laten slapen niet makkelijk is, het is vaak zelfs een ontzettend moeilijke beslissing. Toch is het soms beter voor het dier om afscheid te nemen. Maar heel weinig katten sterven door middel van een natuurlijke dood. Wij kunnen de beslissing niet voor u maken, maar wij kunnen u wel adviseren.

Wanneer laat u uw kat inslapen?

Er zijn verschillende redenen om uw kat in te laten slapen. De belangrijkste vraag die u uzelf moet stellen is of uw kat nog kwaliteit van leven heeft. Heeft uw kat veel pijn? Kijk met onze dierenarts of er een behandeling mogelijk is. Ook als uw kat binnenshuis niet meer zindelijk is of niet meer eet of drinkt is het goed om advies van onze dierenarts te vragen. Als ook onze deskundige hier geen passende behandeling meer voor heeft, is het soms beter om uw kat in te laten slapen.

Wij onderzoeken u kat altijd alvorens wij de kat laten inslapen. In sommige gevallen is er nog een behandeling mogelijk. Deze kan de levensverwachting van uw kat rekken. Elke situatie is anders. Wij kunnen hier advies over geven.

Hoe gaat het inslapen van een kat?

U kunt ervoor kiezen om een afspraak te maken bij onze kliniek om uw kat in te laten slapen. Een tweede optie is om uw kat bij u thuis in te laten slapen. Eén van de dierenartsen van onze praktijk komt dan bij u thuis. Uw kat thuis laten inslapen kan ervoor zorgen dat uw kat minder stress ervaart. De kat hoeft bijvoorbeeld niet mee in de auto en is in een vertrouwde omgeving. Houdt u er wel rekening mee dat dit vaak niet mogelijk is in de avonduren en in het weekend, tenzij u een spoedgeval heeft. Ook doen wij thuisbezoeken maar binnen een beperkte afstand van onze praktijk.

Het inslapen

Dierenkliniek Vondelpark is een Cat Friendly Clinic. Onze dierenarts doet er daarom dan ook alles aan om uw kat, en ook u als eigenaar, op zijn gemak te stellen. De euthanasie van uw kat is niet pijnlijk; hij zal er niks van voelen. Het laten inslapen gaat via 2 injecties. De eerste injectie is een slaapmiddel. Vaak valt de kat heel snel in slaap, maar het kan soms ook een paar minuten duren. De tweede injectie bevat het middel waaraan uw kat zal overlijden. Vervolgens controleer de dierenarts of de ademhaling en het hart van uw kat gestopt zijn. Tijdens het proces geven wij u de tijd en ruimte die u nodig heeft om afscheid te nemen van uw kat.

Na het inslapen

Waar u rekening mee moet houden is dat uw kat de ontlasting en/of urine kan laten lopen zodra het hartje gestopt is. Dat is een natuurlijke reactie doordat alle spieren van de kat ontspannen. Ook houden katten vaak de ogen open na het inslapen en zijn er soms spiertrekjes te zien. Dit ziet er niet eng uit, maar is wel goed om rekening mee te houden.

Aanwezigheid tijdens het inslapen

Het laten inslapen van uw kat ziet er niet eng uit. Het is alsof uw kat rustig in een diepe slaap valt. Onze dierenarts zorgt ervoor dat uw kat op zijn of haar gemak is en probeert de omgeving zo comfortabel mogelijk te maken. Het is vaak een vredig proces. Het is daarom ook niet eng voor kinderen om hierbij aanwezig te zijn. Soms kan het helpen in het rouwproces om tot het laatste moment uw kat bij te staan.

Wat zijn de kosten van de euthanasie van uw kat?

Hoe hoog de kosten zijn van de euthanasie van uw kat hangen af van een aantal aspecten. Als u uw kat in uw eigen huis wil laten inslapen, zullen de kosten bijvoorbeeld hoger zijn dan in de kliniek. Daarbij hangt het ook van het gewicht van uw kat af. Hoe zwaarder de kat, hoe hoger de prijs zal zijn. Ook wanneer uw kat met spoed moet worden ingeslapen, zullen de kosten hoger uitvallen. Avond of weekend afspraken zijn doorgaans duurder dan doordeweekse afspraken. Raadpleeg hiervoor onze dierenkliniek zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Afscheid nemen van uw kat

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop u afscheid kunt nemen van uw kat. Het is goed om daar van tevoren alvast over na te denken, zodat u op het moment van overlijden niet voor deze moeilijke keuze hoef te staan. Als u niet weet wat u moet doen, kunnen wij u adviseren.

  • Crematie. U kunt ervoor kiezen om uw kat individueel te laten cremeren. De as van uw kat kunt u meekrijgen in een urn of een strooikoker. U kunt ook kiezen voor een gezamenlijke crematie. Hierbij wordt uw kat samen met andere dieren gecremeerd en wordt de as uitgestrooid op een veld bij het crematorium.
  • Begraven. Ook kunt u kiezen om uw kat te laten begraven. Hierbij heeft u de keus om zelf uw kat te begraven op uw eigen terrein of een plek op een begraafplaats te kopen. Als u uw kat in uw eigen tuin wil begraven is het verstandig om van tevoren te checken bij uw gemeente of dat mag.
  • Destructie. Destructie houdt in dat uw kat samen met ander dierlijk materiaal zoals paarden en koeien wordt vernietigd. U laat hiervoor uw kat achter bij onze kliniek. Deze wordt dan opgehaald samen met de andere overleden dieren om elders vernietigd te worden.
  • Afstaan aan de wetenschap. Als laatste kunt u ervoor kiezen om uw kat te doneren aan de wetenschap. Overleden huisdieren kunnen ook worden gedoneerd aan diergeneeskunde studies. Hiermee willen de studies bijdragen aan het terugdringen van duizenden proefdieren in Nederland.

Naast het uitvoeren van de crematie biedt een crematorium vaak nog diverse opties ter herinnering aan. Zo kunt u bijvoorbeeld een gipsen pootafdrukje van uw kat ontvangen.

De kosten voor de uitvaart van uw kat verschillen. Kijk welke optie het beste bij u zou passen of raadpleeg onze kliniek voor advies.

Wij begrijpen dat het laten inslapen van uw kat een moeilijke keuze is. Heeft u nog vragen over het laten inslapen van een kat, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.