Hoe vang je urine van de kat op?

De dierenarts heeft het advies gegeven om urine op te vangen van uw kat voor een urineonderzoek. Alleen hoe doe je dit eigenlijk? Hier onder staat precies in stappen uitgelegd hoe u urine kunt opvangen van uw kat en veilig naar de kliniek brengt.

  1. Zorg ervoor dat de kattenbak schoon is. Maak de bak leeg en maak deze goed met water schoon. Gebruik liever geen reinigingsmiddelen.
  2. Vul vervolgens de kattenbak met een vulling welke de urine niet opneemt. Het makkelijkste is om hiervoor het product Katkor te gebruiken. Dit zijn speciale korrels welke de urine niet opnemen en wordt samen geleverd met een opvangbuisje en een pipet. Katkor is bij ons op de praktijk verkrijgbaar, ook verkopen veel dierenwinkels dit product. U kunt ook een plastic zak versnipperen en gebruiken als vulling.
  3. Zorg ervoor dat hetgeen waar u de urine in bewaard ook zo schoon mogelijk is. Gebruik hiervoor liever niet een gebruikt potje van bijvoorbeeld etenswaren.
  4. Houd voorzichtig in de gaten wanneer de kat naar de kattenbak gaat, zodat u zo snel mogelijk de urine kunt verzamelen. Heeft u meer katten in huis? Dan kunt u de kat even apart zetten in een kamer met de kattenbak erbij.
  5. De urine mag niet ouder dan 2 uur zijn op het moment dat wij het urineonderzoek uitvoeren. Anders kunnen er namelijk al processen ontstaan in de urine die de uitslag van de test kunnen beïnvloeden.

Urine opvangen van de kat kan in sommige gevallen lastig zijn. Het kan gebeuren dat de kat normaliter alleen maar buiten plast en dus weigert op een kattenbak te plassen, misschien doet de kat vanwege de klachten alleen nog maar kleine plasjes in huis. Als door een bepaalde reden het niet lukt om de urine zelf op te vangen, zijn er ook nog andere opties. Zo kunnen wij via een blaaspunctie de urine direct uit de blaas zelf halen (dit klinkt enger dan het is) of kan uw kat even bij ons in de opname zodat wij in de gaten houden wanneer hij of zij plast. Wij adviseren altijd eerst om te proberen de urine zelf te verzamelen, aangezien dit het minst belastend is voor uw kat.

Mocht u vragen hebben over dit onderwerp, neem dan vooral contact met ons op!

urine-opvangen-kat