Wat is een Cat-Friendly Clinic?

De ISFM (International Society of Feline Medicine) is een internationale organisatie die dierenartsen en assistentes ondersteunt en opleidt in het optimaliseren van de kattengeneeskunde. Naast het organiseren van nascholingen en het verstrekken van wetenschappelijke informatie over ziekteleer, vindt de ISFM het belangrijk om zowel katteneigenaren, assistentes en dierenartsen te informeren over kattengedrag. Zij hebben als doel om katten zo min mogelijk stress te laten ervaren, zeker tijdens dierenartsbezoeken. Om dit doel te bereiken is de Cat-Friendly kliniek ontstaan.

De ISFM heeft drie categorieën voor dierenartsenklinieken: Gold status, Silver status en Brons status Cat-Friendly klinieken. Het verschil hiertussen betreft het aantal aanpassingen in de kliniek om het katten prettiger te maken. Meer informatie hierover vindt u op de website: www.catfriendlyclinic.org.

Met trots mogen wij verkondigen dat wij als eerste en enige kliniek in Amsterdam een Gold status Cat-Friendly kliniek hebben gekregen. Dit betekent dat wij naast aantoonbaar veel nascholing volgen in de kattengeneeskunde (en het aanschaffen van apparatuur speciaal voor katten) ook aanpassingen hebben gedaan in de praktijk zelf. Tegenwoordig hebben wij een aparte ingang, wachtkamer en spreekkamer alleen voor katten. Dit voorkomt dat katten met honden (en hun geurtjes) in aanraking komen. De kattenspreekkamer proberen we zo rustig mogelijk te houden en ons team is (aanvullend) opgeleid om katten zo ontspannen mogelijk te hanteren. En natuurlijk is er nooit een gebrek aan warme kleedjes met Feliway.

Het hele team Vondelpark is betrokken bij de Cat-Friendly kliniek. Onze dierenarts Laura Reifler is aangesteld als zogenaamde ‘Cat Advocate’. De rol van Cat Advocate is om de aanspreekpersoon te zijn binnen de kattenkliniek voor zowel katteneigenaren als teamleden, en om toezicht te houden op de naleving van de Cat-Friendly standaarden.

Natuurlijk kunnen wij niet alle stress van een dierenartsenbezoek voor uw kat wegnemen, want een deel van de stress ontstaat tijdens de reis naar de kliniek toe. Maar we kunnen katteneigenaren wel zo goed mogelijk over hun dier informeren, zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat katten zich ontspannen voelen bij de dierenarts. Want een ontspannen kat, is goud waard!

Wilt u meer informatie over kattengedrag om uw kat zo goed mogelijk gerust te stellen bij de dierenarts? Lees dan verder op de website van onze kattenkliniek.