Parasieten bij de kat

Parasieten kunnen erg vervelend zijn voor lieve kattenvrienden. Lees hier wat de meest voorkomende parasieten zijn en hoe u uw kat ervoor kan behandelen.

Vlooien

Vlooien zijn veel voorkomende parasieten bij de kat en kunnen erg vervelende beestjes zijn. Ze komen overal voor en kunnen leiden tot jeuk en in heel erge gevallen zelfs tot bloedarmoede. Vlooien kunnen daarnaast optreden als drager van een aantal ziekteverwekkers en kunnen ook bij mensen jeuk en huidlaesies veroorzaken.

Katten worden eigenlijk nooit besmet door contact met andere dieren. Een vlo zal niet van het ene dier op het andere dier springen. Ze worden besmet met vlooien doordat hij of zij op een plek komt waar een verpopte larve klaar staat om uit te komen en om een dier te bespringen. Dit kan buiten gebeuren maar ook in huis. Als uw dier last heeft van vlooien is het dus ook belangrijk om de omgeving goed te behandelen, omdat hier vaak het grootste probleem zit.

Uw kat behandelen tegen vlooien is een belangrijke preventieve zorg. Ons advies is om uw kat maandelijks te behandelen met een vlo-dodend middel. Deze middelen bestaan in de vorm van een “spot-on” product, een halsband en een tabletvorm.

De omgeving kunt u behandelen door alle kleden en kussens goed te wassen, het huis grondig te stofzuigen en eventueel gebruik te maken van een omgevingsspray.

Een ander belangrijk punt als uw kat last heeft van vlooien is het bestrijden van wormen. Larven van een vlo eten namelijk lintwormeitjes op. Als de larve een volwassen vlo is geworden en uw kat deze binnenkrijgt, kan hij of zij ook besmet worden met lintworm. Het is daarom verstandig om uw kat tegelijkertijd te behandelen tegen zowel vlooien als wormen.

Als uw kat, ondanks adequate vlooienbestrijding, nog steeds vlooien heeft, neem dan contact met ons op. Meestal is dit het gevolg van een heftige besmetting van de omgeving of van verkeerd gebruik van de anti-vlooien producten.

Wormen

Katten kunnen geïnfecteerd raken met verschillende soorten wormen zoals spoelwormen, lintwormen en haakwormen. Deze wormen kunnen zowel bij mens als dier vervelende infecties veroorzaken. Het is daarom van belang om uw kat hier goed tegen te beschermen.

Besmetting met wormen kan onder andere plaatsvinden door contact met ontlasting van een besmet dier, via een tussengastheer (vlo, rauw vlees of het eten van bijv. een muis) en via de moedermelk. Ook kunnen mensen de wormeitjes ongemerkt onder hun schoenen meenemen het huis in. Dieren (en mensen) met een niet goed werkend immuunsysteem zoals kittens en oudere katten, lopen een groter infectierisico dan gezonde, volwassen dieren.

In bepaalde gebieden van Europa komen wormen voor die grote consequenties voor de gezondheid van uw kat kunnen hebben, bijvoorbeeld de hartworm, de vossenlintworm en de longworm. Wees hierop voorbereid als u uw kat meeneemt naar buitenland door hem of haar te behandelen met de juiste middelen. Hier kunnen onze werknemers u advies over geven.

Ontwormingsschema kat

Ontworm uw kat op de leeftijd van 3, 5, 7, 9 weken, daarna op de leeftijd van 3, 4, 5 en 6 maanden. Na de leeftijd van een half jaar volstaat 4 keer per jaar bij buitenkatten (of katten die rauw vlees te eten krijgen) en 2 keer per jaar bij binnenkatten.

Teken

Teken zijn externe parasieten en komen voor op planten en struiken. Ze klampen zich vast aan dieren wanneer deze voorbij komen en voeden zich met hun bloed. Kenmerkend voor teken is dat ze als overdrager op kunnen treden voor een groot aantal ziekteverwekkers naar zowel huisdieren als hun eigenaar. Naast het bloedzuigen (wat bij een ernstige besmetting zelfs kan leiden tot bloedarmoede), kunnen bacteriën, virussen en parasieten worden overgedragen. Bekende ziektes die de teek kan overdragen zijn Ehrlichiose, Babesiose en de ziekte van Lyme.

Ons advies is om uw kat preventief te behandelen tegen teken met een teken-afwerend en teken-dodend middel. Daarnaast adviseren wij ook om uw kat regelmatig te controleren op teken, zodat deze tijdig verwijderd kunnen worden.

Hoe verwijder ik een teek bij mijn kat?

Zoals eerder verteld kunnen teken ziektes overbrengen. De teek moet tenminste 16 tot 24 uur vastgezogen zitten aan uw kat voordat er een overdracht van ziektes optreedt. Het is daarom verstandig om de teek zo spoedig mogelijk te verwijderen.

  • Verdoof de teek niet met alcohol of andere ontsmettende middelen. Dit kan ervoor zorgen dat de teek zijn maaginhoud leegt in de huid van uw kat. Hierin kunnen ziekteverwekkende parasieten zitten.
  • Maak de teek goed zichtbaar door de haren rondom de teek goed uit elkaar te houden
  • Pak de teek met een pincet zo dicht mogelijk op de huid, probeer hierbij niet in het lichaam van de teek te knijpen.
  • Trek de teek heel voorzichtig uit de huid. Vaak werkt het prettiger om de teek los te krijgen met een draaiende beweging.
  • Controleer na het weghalen van de teek of u de kop en pootjes ook heeft verwijderd.