Ontvlooien kat

Uw kat of kitten kan last krijgen van vlooien. Dat zorgt voor jeuk en voor u het weet vermenigvuldigen de vlooien zich. Constateert u vlooien op uw kat? Dan moet u het dier zo snel mogelijk ontvlooien. Daarnaast raden wij aan om de kat preventief te behandelen, daarover leest u later meer.

Een kat wordt eigenlijk nooit besmet door andere dieren of mensen. Katten krijgen vlooien doordat ze op een plek komen waar een verpopte larve ligt, klaar om een dier te bespringen. Dit kan binnenshuis en buitenshuis gebeuren. Daarom is het soms nodig om, naast het behandelen van uw kat, ook uw huis te behandelen met anti-vlooienmiddel.

Vlooien bij katten

Kattenvlo’s zijn veelvoorkomende parasieten, het kunnen erg vervelende beestjes zijn. Ze verschansen zich in de vacht en zorgen voor jeuk en irritatie. In ernstige gevallen kan uw kat er zelfs bloedarmoede van krijgen of een allergische reactie. Ook kunnen de vlooien ziekteverwekkers bij zich dragen. Wanneer de vlooien van katten op mensen komen, kunnen ze last krijgen van jeuk en huidlaesies.

Hoe kunt u vlooien bij katten herkennen?

  • Vlooien verstoppen zich in de vacht van uw kat
  • De meeste beestjes nestelen zich in de nek
  • Een vlo heeft een roodbruine kleur en is circa 2 mm groot
  • Vlooien zijn te herkennen aan uitwerpselen in de vorm van fijne, zwarte korreltjes. Deze liggen op de huid, kattenmand en wellicht in uw tapijt.
  • De kat krijgt waarschijnlijk last van extra jeuk

Wat is de beste manier om vlooien te bestrijden?

U kunt kattenvlooien het beste bestrijden met speciale anti-vlooienmiddelen. Bijvoorbeeld een plaatselijk middel (pipetje of injectie), een halsband of een tablet. Vergeet niet om de leefomgeving te reinigen met speciale omgevingsspray en om kussens en dekens goed te wassen. Tot slot raden wij aan om katten regelmatig ontwormen en op teken te controleren.

Kitten ontvlooien

Kittens zijn extra kwetsbaar, waardoor u de vlooienpreventie extra serieus moet nemen. Als een katje net geboren is, wordt het de eerste 8 weken beschermd door de voedingsstoffen in de moedermelk. Na die periode kunt u het beste meteen een anti-vlooienmiddel (en wormenkuur) geven. Let er hierbij goed op dat het middel geschikt is voor kittens, dit is namelijk niet bij alle ontvlooingmiddelen het geval. U kunt onze medewerkers hierover om advies vragen.

Heeft uw kat nog steeds last van vlooien?

Heeft uw kat of kitten, ondanks adequate vlooienbestrijding, nog steeds last van vlooien? Waarschijnlijk is er sprake van een heftige besmetting van de omgeving of een verkeerd gebruik van de anti-vlooienproducten. Maakt u zich geen zorgen, wij helpen u graag om de vlooien te bestrijden. Neem gerust contact met ons op!