Sterilisatie poes

In het geval van poezen wordt er bijna altijd gesproken over steriliseren, maar eigenlijk is dat niet juist, we castreren ze. Bij een sterilisatie bind je de eileiders af, bij een castratie verwijder je deze. Hier is in de diergeneeskunde altijd sprake van aangezien je zo de aanmaak van de hormonen stopt. Toch spreken wij hier ook over sterilisatie, om zo geen verwarring te creëren.

Als u niet van plan bent om uw poes nestjes te laten krijgen is ons advies haar tussen 4 en 6 maanden leeftijd te steriliseren. Onderzoeken hebben aangetoond dat poezen op deze leeftijd sneller herstellen en minder last hebben van de ingreep.

Voordelen sterilisatie

Voordelen van de sterilisatie zijn:

  • De kans op mammatumoren (tumoren van de melkklieren) wordt bij sterilisatie op vroege leeftijd aanzienlijk verkleind. Deze tumoren zijn bij de kat bijna altijd kwaadaardig.
  • De kans op het ontstaan baarmoederontsteking is weg
  • Het voorkomen van ongewenste dracht

Nadelen sterilisatie

Een nadeel van de sterilisatie is dat het metabolisme van de poes veranderd waardoor hun gewicht sneller kan toenemen. Dit is te voorkomen door het dieet van de kat aan te passen.
Ook is er altijd een narcose risico, echter is deze verwaarloosbaar klein bij een gezonde kat.

Hoe gaat een sterilisatie in zijn werk

Dierenkliniek Vondelpark heeft een zeer uitgebreide operatieruimte voorzien van moderne apparatuur. Daarnaast hebben onze dierenartsen veel ervaring op chirurgisch vlak.

Voorafgaande de operatie bespreken we met u de optimale voorzorg en na de operatie informeren wij u over de optimale nazorg. Beide krijgt u ook in de vorm van een brief mee naar huis. De wondcontrole, die 7-10 dagen na de operatie plaatsvindt, is bij ons kosteloos.

Wilt u weten hoe een sterilisatie in zijn werk gaat, en wat de voorzorg en nazorg bij een sterilisatie inhoudt? Kijk dan op onze chirurgiepagina.

Kosten sterilisatie kat

Als u meer wilt weten over de kosten van een sterilisatie , kunt u een kijkje nemen bij onze tarieven. U kunt ook telefonisch of per mail een prijsindicatie bij ons opvragen.

Mocht u nadenken over het laten steriliseren van uw hond, loop dan gerust langs voor advies of neem contact met ons op. Ook bij vragen over gedrag kunnen onze paraveterinairen u verder helpen.
Meer weten over de operaties bij Dierenkliniek Vondelpark?