Blaasgruis en blaasstenen bij de kat

Blaasgruis en blaasstenen zijn veel voorkomende oorzaken van een blaasontsteking bij de kat. Maar wat is het eigenlijk en hoe kunnen we het probleem bij de kat verhelpen?

Wat is blaasgruis?

Blaasgruis zijn microscopisch kleine kristallen die in de urine van de kat zitten. Dit gruis irriteert de blaaswand en kan een blaasontsteking veroorzaken.

Wat zijn blaasstenen?

Een blaassteen ontstaat door een flinke ophoping van gruis en kan in grootte variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Er zijn meerdere soorten stenen, de meest voorkomende zijn struvietstenen en oxalaatstenen. Blaasstenen kunnen voorkomen als meerdere stenen of als één enkele steen.

Hoe krijgt een kat blaasgruis of blaasstenen?

De exacte reden waarom een kat blaasgruis heeft is moeilijk te zeggen. Blaasgruis kan onder andere ontstaan doordat de kat een verstoorde zuurgraad (pH waarde) van de urine heeft, niet voldoende vocht binnen krijgt of door een onvoldoende uitgebalanceerd dieet. Daarnaast kan te weinig beweging, overgewicht en genetische aanleg ook meespelen.

Welke klachten geven blaasgruis en blaasstenen?

De symptomen uiten zich zoals iedere gemiddelde blaasontsteking. Klachten die u kunt zien zijn:

  • Naast de kattenbak plassen
  • Het doen van meerdere kleine plasjes
  • Bloed bij de urine
  • Pijn bij het plassen
  • Incontinentie
  • Niet meer kunnen plassen (spoed!)

Diagnostiek

Er zal in eerste instantie een regulier urineonderzoek uitgevoerd worden. Hierbij wordt er gekeken naar de zuurgraad, het aantal rode bloedcellen en witte bloedcellen, de concentratie van de urine en voeren wij een microscopisch onderzoek uit. Met dit onderzoek kunnen we diagnosticeren of uw kat last heeft van blaasgruis.

Indien uw kat een blaassteen heeft, is dit niet terug te vinden met een regulier urineonderzoek, enkel een verdenking ervan. Om er zeker van te zijn dat er sprake is van een blaassteen, zal er een echo of een röntgenfoto gemaakt moeten worden.

Behandeling bij blaasgruis

Indien uw kat last heeft van blaasgruis adviseren wij een speciaal dieet wat ervoor zorgt dat het gruis oplost. Na 6 weken vragen wij om nogmaals urine langs te brengen ter controle. Is het gruis opgelost, dan is het advies om uw kat levenslang op een “onderhoudsdieet” te zetten. Dit dieet helpt bij voorkomen van blaasgruis. Aangezien blaasgruis vaak samen komt met een blaasontsteking schrijven wij ook voor een aantal dagen een pijnstiller/ontstekingsremmer voor.

Behandeling bij blaasstenen

De behandeling van een blaassteen hangt af van het type blaassteen. Kleine struvietstenen zijn op te lossen met een aangepast dieet. Zijn ze echter al groter, is een operatie om de blaassteen te verwijderen de enige optie. Bij oxalaatstenen is er altijd sprake van een operatie, deze zijn niet op een andere manier te behandelen. Het is advies is om uw kat daarnaast sowieso levenslang op een aangepast dieet te zetten om te voorkomen dat het probleem weer terug komt. Welk dieet dit zal zijn, hangt af van de soort steen.

Wilt u meer informatie over de kosten van een operatie bij blaasstenen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Voorkomen van blaasgruis en blaasstenen

Er zijn een aantal zaken die kunnen helpen bij het voorkomen van de ontwikkeling van blaasgruis en blaasstenen, namelijk:

  • Zorg dat uw kat voldoende vocht binnenkrijgt. Katten kunnen van nature lastige drinkers zijn. Zorg er daarom voor dat er altijd vers water aanwezig is, het liefst meerdere bakjes. Sommige katten houden meer van bewegend water, een drinkfontein kan dan een optie zijn. U kunt ook door middel van natvoer zorgen dat uw kat meer vocht binnenkrijgt.
  • Let op het gewicht van uw kat. Overgewicht kan een risicofactor zijn.
  • Gestresste katten kunnen meer aanleg hebben voor blaasproblemen. Er zijn een aantal hulpmiddelen om stress bij uw kat te verminderen. Denk hierbij aan supplementen of een speciaal dieet.

Prognose

De prognose bij blaasgruis en blaasstenen is over het algemeen goed. Het is een aandoening welke goed te behandelen is. Er is echter een risico op verstopping van de plasbuis. Hierbij zit er zodanig veel gruis in de plasbuis dat het zorgt voor een blokkade, of er zit een blaassteen in of voor de plasbuis. Hierdoor kan de kat niet meer plassen. Dit is een spoedgeval. Als dit niet direct behandeld wordt, kan het dodelijk zijn.

Heeft u het vermoeden dat u kat last heeft van blaasproblemen? Of heeft u meer vragen over dit onderwerp? Neem vooral contact met ons op!