Blaasontsteking bij de kat

Oeps, heeft de kat nu op de bank geplast? Dat is vervelend. Niet alleen voor u maar mogelijk ook voor uw kat.
Als katten plotseling op ‘gekke’ plekken plassen, dan is daar zeker een reden voor te vinden. In de meeste gevallen wordt dit gedrag namelijk veroorzaakt door een blaasontsteking.

Wat is een blaasontsteking?

Bij een blaasontsteking is de binnenwand van de blaas ontstoken. Dit heeft tot gevolg, naast dat het pijnklachten kan geven, dat de kat een continue aandrang heeft om te plassen. Ook kan door de ontsteking de blaaswand gaan bloeden wat zorgt voor bloed in de urine. Blaasontsteking is het meest voorkomende blaasprobleem bij katten.

Voorkomende vormen van blaasontsteking

Steriele (idiopatische) blaasontsteking

Een steriele blaasontsteking betekent kort gezegd dat de ontsteking niet door een bacterie wordt veroorzaakt. Dit wordt ook wel een idiopatische blaasontsteking genoemd. Bij 60% tot 70% van de katten met blaasontsteking betreft het een idiopatische blaasontsteking. Waardoor de blaasontsteking dan wel wordt veroorzaakt is niet altijd duidelijk, meerdere factoren kunnen meespelen.

Bacteriële blaasontsteking

Een bacteriële blaasontsteking; het woord zegt het al. Hierbij wordt de blaasontsteking veroorzaakt door een bacterie. Bij katten komt dit zelden voor. Naarmate katten ouder worden of bij bepaalde onderliggende problemen (nierproblemen, diabetes, te snel werkende schildklier) wordt de kans op een bacteriële blaasontsteking iets groter.

Blaasgruis/blaasstenen

Katten zijn van nature slechte drinkers. Hierdoor is de urine erg geconcentreerd. Dit kan ervoor zorgen dat de kans op blaasgruis en blaasstenen toeneemt. Blaasgruis zijn microscopisch kleine kristallen die in de urine van de kat zitten. Dit gruis irriteert de blaaswand wat leidt tot een blaasontsteking. Een blaassteen ontstaat door een flinke ophoping van gruis en kan in grootte variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters.

Hoe ontstaat blaasontsteking bij katten?

Zoals eerder gezegd wordt een blaasontsteking bij een kat zelden veroorzaakt door een bacterie, maar zijn het vaker idiopatische blaasontstekingen. Hierbij is de oorzaak dus niet helemaal duidelijk. Veroorzakende factoren kunnen zijn:

 • Stress
 • Een afwijking van het slijmlaagje in de blaas
 • Overprikkelde zenuwen in de blaas
 • Te weinig vochtinname
 • Overgewicht
 • Kattenbakgerelateerde problemen (te eng, verkeerde plek, te vies)

Wat zijn de symptomen van blaasontsteking?

Een blaasontsteking bij uw kat kunt u herkennen aan de volgende symptomen:

 • Buiten de kattenbak plassen/in huis plassen
 • Pijnlijk/miauwen tijdens het plassen
 • Vaker plassen en kleinere plasjes
 • Bloed in de urine
 • Veel wassen van vagina/penis
 • Onrustig gedrag
 • Continue persdrang

Let op! Indien uw kat continue persbewegingen maakt maar er geen urine komt; bel dan altijd direct de dierenarts. Dit kan een spoedgeval zijn. Lees verder waarom.

Diagnose blaasontsteking

Om de diagnose blaasontsteking te kunnen vaststellen moet de urine van de kat worden onderzocht. U kunt in eerste instantie thuis proberen een urinemonster te verzamelen. Dit kunt u doen door de kattenbak te vullen met speciale plastic kattenbakkorrels (bijvoorbeeld Katkor) die de urine niet opzuigen wanneer de kat erop plast. Door middel van een pipet of een spuitje kunt u vervolgens de urine tussen de korrels opzuigen. Indien uw kat op de vloer plast mag u het ook met een spuitje opzuigen. Voor een goede testuitslag is het belangrijk dat de urine zo vers mogelijk is. Zorg er daarom voor dat de urine binnen 2 uur bij de dierenarts is voor het onderzoek.

Indien het u niet lukt om de urine zelf thuis op te vangen, is het ook mogelijk dat wij de urine direct uit de blaas van de kat halen. Tijdens een consult voelen wij eerst of de kat urine in zijn of haar blaas heeft. Is dit het geval dan wordt de urine via een prikje direct uit de blaas opgezogen. Dit is een relatief makkelijke ingreep en katten laten dit goed toe.

In sommige gevallen is het nodig om steriele urine te onderzoeken. In dit geval moet de urine ook direct uit de blaas worden gehaald zodat deze niet vervuild is door de omgeving. In enkele gevallen wordt er meer onderzoek aangeraden, zoals het maken van een blaasecho of röntgenfoto.

Behandeling bij blaasontsteking

De behandeling van een blaasontsteking bij de kat is afhankelijk van de oorzaak. Aangezien de meeste katten een steriele blaasontsteking hebben, is antibiotica niet zinvol. De meeste blaasontstekingen zijn het beste te behandelen met een pijnstiller en ontstekingsremmer (N.S.A.I.D) en veel extra vocht (d.m.v. natvoer of waterbakjes door het huis verspreiden).

Als de blaasontsteking door blaasgruis wordt veroorzaakt adviseren wij een speciaal blaasdieet. Dit blaasdieet moet levenslang worden gegeven om nieuwe vorming van gruis tegen te gaan. Ook bevat dit blaasdieet stoffen die reeds aanwezig gruis oplossen.

Indien uw kat last heeft van blaasstenen of de blaasontsteking wordt veroorzaakt door een afwijking van de blaas zelf, kat het nodig zijn een operatie uit te voeren.

Kan een blaasontsteking voorkomen worden?

Er zijn een aantal zaken die kunnen helpen bij het voorkomen van een blaasontsteking, namelijk:

 • Genoeg drinken: Sommige katten vinden lopend water fijner, een waterfontein kan dan helpen. Zorg anders voor meerdere waterbakjes in huis of geef ze zo nu en dan natvoeding.
 • Stress verminderen: Dit kan door middel van een dieet, speciale feromonen of fijne verstopplekjes voor uw kat. Eventueel kan een gedragsdeskundige u hierbij adviseren.
 • Zorg voor een goed “kattenbakbeleid”: Katten kunnen kieskeurig zijn wat betreft hun kattenbak. Zo moet deze niet te dicht bij hun voeding staan, moet deze niet te klein of te vies zijn, of zullen ze sommige vullingen niet accepteren. Zorg eventueel voor meerdere kattenbakken.
 • Voeding: Indien uw kat al eens blaasklachten heeft gehad, kunt u hem of haar ondersteunen met een preventief blaasdieet.
 • Gewicht: Overgewicht kan een risicofactor zijn bij het ontstaan van een blaasontsteking. Zorg daarom dat uw kat goed op gewicht blijft.

Is een blaasontsteking gevaarlijk?

In de meeste gevallen is een blaasontsteking erg vervelend, maar niet gevaarlijk indien deze goed wordt behandeld. Wanneer een blaasontsteking wel gevaarlijk is, is als de kat niet meer kan plassen door een verstopping. Dit wordt ook wel een ‘plaskater’ genoemd en is een ernstig spoedgeval.

Spoedgeval: plaskater

Bij een plaskater is de plasbuis verstopt waardoor de urine niet meer afgevoerd kan worden. De verstopping komt vaak door blaasgruis of blaassteentjes. Soms komt het ook door een verkramping in de urinebuis. Door de verstopping raakt de blaas van de kat snel overvol en uitgerekt. De nierfunctie raakt verstoort en uw kat kan een acute vergiftiging krijgen. Snel ingrijpen is noodzakelijk anders kan uw kat hieraan overlijden. Indien u vermoed dat uw kat niet meer kan plassen, bel dan met spoed de dierenarts.

Heeft u vragen, neem dan contact met ons op of maak direct een afspraak!