Niesziekte bij de kat

Wat is niesziekte?

Niesziekte is een veel voorkomende infectieziekte bij de kat. Het is een besmettelijke aandoening waar katten flink ziek van kunnen worden. Niesziekte kent meerdere veroorzakers, de belangrijkste zijn het Feline Herpes Virus (FHV, FHV-1) en het Feline Calicivirus (FCV). Naast deze veroorzakers kunnen de klachten ook worden verergerd door bacteriën, waaronder de Bordetella en de Chlamydia bacterie.

Welke katten hebben het meeste risico om ziek te worden?

Alle katten kunnen niesziekte krijgen, maar met name ongevaccineerde katten, kittens, oude katten en katten met een verminderde weerstand hebben een grotere kans om ziek te worden, of zelfs ernstig ziek. In het ergste geval kan een dier aan de ziekte overlijden.

Wat zijn de symptomen van niesziekte bij katten?

De typische symptomen van Niesziekte zijn:

  • Niezen
  • Snotterige neus (neusuitvloeiing)
  • Geirriteerde ogen & ooguitvloeiing
  • Sloomheid
  • Koorts

Niesziekte kan zich snel verergeren, en tast hiermee alle slijmvliezen aan. Dit kan zich uiten in zweertjes in de bek, wat lijdt tot keelpijn en soms overmatig kwijlen. Het hoornvlies kan beschadigd raken, ze kunnen het benauwd krijgen en zelfs een longontsteking ontwikkelen en oedemen krijgen (zwellingen in het gezicht of aan de poten). Bovendien is het risico aanwezig dat niesziekte chronisch wordt.

Hoe krijgt mijn kat niesziekte?

Niesziektevirussen kunnen zich verspreiden via:

  • Direct contact: de virussen worden uitgescheiden via de tranen, speeksel en neusuitvloeiing van zieke katten.
  • Indirect contact: de virussen worden overgedragen via de omgeving, handen en kleding.

Is niesziekte bij katten besmettelijk?

Zoals eerder verteld is Niesziekte bij katten onderling erg besmettelijk. Ook na herstel kan een dier nog maanden (soms levenslang) het Calicivirus bij zich dragen en andere katten besmetten. Het herpesvirus blijft in het lichaam van de kat en kan weer (soms zeer geringe) klachten geven bij een weerstandsvermindering. Net als een koortslip bij de mens, wat ook een herpesvirus is. Katten die dus nooit in contact komen met andere katten, kunnen evengoed niesziekte krijgen. Wij adviseren daarom om ook uw binnenkat te laten vaccineren. Niesziekte is niet besmettelijk voor mensen, honden of andere dieren.

Vaccinatie tegen niesziekte

Één van de ziektes waar katten tegen worden gevaccineerd is Niesziekte. Wij adviseren hiermee te beginnen als uw kat nog een kitten is, namelijk op de leeftijd van 9 weken, 12 weken en 16 weken. Hierna adviseren wij uw kat (afhankelijk van de leefomstandigheden) jaarlijks te vaccineren zodat de bescherming aanwezig blijft. Door uw kat goed te vaccineren kunt u niesziekte voorkomen of de ziekteverschijnselen na besmetting minder ernstig maken. Lees hier meer over vaccinaties bij de kat.

Diagnose niesziekte

De diagnose van Niesziekte wordt meestal gesteld aan de hand van het ziektebeeld. Daarnaast is het mogelijk om een monster te nemen van het mondslijmvlies of oogslijmvlies d.m.v. een swab en deze op te sturen naar het laboratorium. De swab wordt vervolgens getest op de aanwezigheid van de beide virussen (FHV & FCV) en mycoplasma. Het nadeel van de swab is dat de uitslag vals-negatief kan zijn.

Behandeling bij niesziekte

Helaas zijn er tot op heden nog geen medicijnen beschikbaar om de virussen te bestrijden. De behandeling bestaat daarom vooral uit het behandelen van de symptomen en de bijkomende infecties. Dit kan worden gedaan door het toedienen van ontstekingsremmers/pijnstiller en bij een secundaire bacteriële infectie zelfs ook aanvullend met antibioticum. Doordat de neus verstopt raakt verdwijnt de reuk van de kat. Hierdoor, en door eventuele keelpijn en zweertjes in de mond, stoppen de katten met eten. Indien nodig kan de kat gedwangvoederd worden en zorgen we met een infuus dat de kat niet uitgedroogd raakt.

Bij de minder erge gevallen van niesziekte volstaat soms alleen een middel om de weerstand te verhogen.

Heeft u nog vragen of dit onderwerp, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!