Een te hoge bloeddruk bij de kat

De afgelopen jaren worden onze katten steeds ouder. Dat is natuurlijk hartstikke fijn, maar hierdoor komen ouderdomskwalen ook steeds meer voor.  Een van die veelvoorkomende ‘kwalen’ is een te hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd. Hypertensie wordt ook weleens door dierenartsen de sluipmoordenaar onder katten genoemd. Dit komt omdat het in katten (voor zowel baasjes als dierenartsen) soms moeilijk te herkennen is. Zodra er klachten ontstaan, zijn we eigenlijk (te) laat.

Hypertensie komt voornamelijk voor bij oudere katten. Maar op welke leeftijd noemen wij een kat oud? Een kat is al een (beginnende) senior vanaf de leeftijd van 7 jaar. We noemen katten oud tussen de 10-14 jaar en bejaard vanaf een leeftijd van 15 jaar. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 8 bejaarde katten lijdt aan een te hoge bloeddruk! Er is wat voor te zeggen om katten vanaf 7 jaar al te screenen voor een hoge bloeddruk, maar het is zeker nodig bij oude en senioren katten.

Het meten van de bloeddruk is voor de kat helemaal niet zo vervelend. Echter hebben sommige katten last van de zogenaamde ‘witte jassen hypertensie’. Dit betekent dat de bloeddruk in die katten vals verhoogd is, door bijvoorbeeld het zien van de dierenarts.

Om de bloeddruk zo betrouwbaar mogelijk te meten, moeten we zorgen dat de kat zo min mogelijk stress ervaart. Het is bewezen dat katten gebaat zijn bij een rustige omgeving, waarin zij de tijd krijgen om even te wennen aan de situatie. Voldoende rust en tijd nemen voor een bloeddrukmeting is dus cruciaal. Soms is het zelfs nodig om de kat aan de handelingen te laten wennen. Bij sommige katten is het dus nodig om op meerdere momenten de bloeddruk te meten, bijvoorbeeld op meerdere dagen in de week of thuis.

De meting zelf is niet zo belastend voor de kat. Wij meten de bloeddruk met een Doppler apparaat. Dit gaat als volgt: De kat krijgt (net als mensen om de arm) een bandje om zijn voorpoot. Vervolgens luisteren wij (met probe, gekoppeld aan een hoofdtelefoon) naar de hartslag van de kat. Door het bandje om zijn poot op te blazen en weer leeg te laten lopen en tegelijkertijd naar de polsslag te luisteren kunnen wij de bovendruk meten. Als de bovendruk herhaaldelijk te hoog is, of als de kat ook andere symptomen van een te hoge bloeddruk heeft, moeten we een behandeling starten.

Het belang van een vroege opsporing (en indien nodig van een behandeling) van hypertensie zit hem in het voorkomen van problemen. Een hoge bloeddruk richt stiekem veel schade aan in het lichaam. De meest gevoelige organen zijn de nieren, het hart, de hersenen en de ogen. De schade aan deze organen merken wij vaak pas in een (te) laat stadium op. En dat is zonde. Dan hadden we het dus kunnen voorkomen of verminderen.

Bij mensen is het bekend dat hypertensie ook vage klachten geeft, zoals hoofdpijn. Bij katten kunnen wij dit niet goed meten, maar specialisten denken toch dat katten meer last hebben van hypertensie dan wat wij aan ze kunnen waarnemen. Bij de kat is een hoge bloeddruk vaak een gevolg van een ander ziektebeeld. Een kat met een te hoge bloeddruk is dus mogelijk nog zieker dan we dachten.

Hypertensie blijft een moeilijke kwaal om te herkennen, maar weten is meten!

Mocht u meer informatie willen krijgen over hypertensie bij katten, of wilt u weten of uw eigen kat hier aan lijdt? Neem gerust contact met ons op.